28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Láníček 24.2.2010 13:57

Pánové, proč pořád tak komplikovaně !

Mám konstruktivní návrh. Peněz není skoro na nic, všechno je prožrané, furt jsou nějaké volby, pokaždé hromada vyhozených peněz. Mimochodem, jeden osobní dotaz, protože v tom nemám furt jasno. Mám se před svými dětmi stydět a považovat se za prožírače jejich budoucnosti, když jsem za poslední dva roky shodil šet kilo ? No a co se tedy těch voleb týče. Všechny partaje to s lidem této země myslí co nejlépe, tak proč neudělat jednotnou kandidátku z těch úplně nejlépe to myslících. Dříve už to tak bylo, a fungovalo to ! Víte co by to bylo ušetřených peněz za bilboardy, kopce programů, které stejně nikdo nečte, letáků i rajzování všelijakých pomalovaných autobusů napříč státem ap. Akorát facebokáči by bez těch mítingů přišli zkrátka, taky se musí ta mládež nějak bavit. Ve veřejnoprávní televizi by se udělala defilírka těch kandidátů na vládní koryta, jestli jako vypadají k světu, padnou jim kvádra, celkově jsou upravení a pohlední a tak. Dostali by dva nepřipravené dotazy, jestli dokážou vyplodit dvě souvislé věty, které by měly aspoň dvě paty a žádnou hlavu, a jednu předem připravenou. Tam by nám sdělili, že si přejí světový mír, mrzí je chudoba stále většího počtu lidí, a že budou ze všech sil bojovat za zlepšení jejich situace. Mohl by to zrežírovat Adamec, ten má zkušenosti s volbami missek - aby to mělo úroveň.

Jinak vám prozradím, co si myslím soukromě. Po dvaceti letech máme jakoby vybudovány všechny instituce zastupitelské demokracie, tyto orgány jsou však stále více vzdálené jak občanům, tak standardnímu politickému životu jako takovému. Hlas občana ve volbách je bezvýznamný v porovnání s vlivem ekonomicko politických souručenství, které mají privilegovaný přístup k moci díky lobbyingu a korupci. A samotné politické strany už dávno nejsou nástrojem lidu na politice, ale čím dál více se podobají marketingovým firmám, v nichž se prolíná mnoho skrytých zájmů s cílem získat moc a majetek. A můžete meditovat nad volebními systémy jak chcete !!!

V. Dostál 24.2.2010 13:12

Nejbližší řešení

Bylo by jistě demokratičtější, kdybychom mohli volit přímo osobnosti. Problém ovšem bude v tom, zda vůbec existují!

Je celkem jasné, že do nejbližších voleb ke změně volebního systému nedojde. Kdoví, zda k tomu dojde i za delší dobu! Přece si současní poslanci neodhlasují svou vlastní záhubu! Máme však tuto možnost: Vyberme si nějakou straničku, o níž nevíme skoro nic a jejíž kandidáti budou vypadat aspoň trochu důvěryhodně. Tuto straničku volme! Tedy rozhodně ne ty, kteří už "u vesla byli"! Ti už jsou mocí zkorumpovaní víc než se sluší. V dalších volbách (které budou zanedlouho) pak volme zcela jinou straničku. U maličkých - ovšem ne extrémistických - stran je větší naděje, že její kandidáti nejsou zkorumpovaní. Alespoň ne mocí - neboť korumpuje i moc!

V. Novák 24.2.2010 12:19

Většinový systém máme při volbách do Senátu.

Připadá vám, že by byl Senát nějak výrazně lepší než Sněmovna?

V. Mlich 24.2.2010 8:27

Vetsinovy system je cesta do pekel

Volaji po nem jenom politici, protoze by jim to zjednodusilo vladnuti. Jenze u vladnuti nejdo o to, aby se tem, co vladnou, vladlo lehce, ale aby vladli dobre. Jen at se hadaji, jsou za to placeni. A at se prijme jenom takovy zakon, u ktereho najdou kompromis. Jediny opravdu demokraticky zpusob volby je prisne pomerny system s jednim velkym volebnim obvodem a podle moznosti zadna dolni hranice pro vstup do parlamentu.

Kdyz vezmeme ucast ve volbach 50%, z toho pulka hlasu propadne pres 5% sito a ten zytek se rozdeli mezi 3 parlamentni strany, tak ta, co be mela vetsinu, by ji mela hlasy cca 8% volicu. Ostatnich 92 procent volicu by ostrouhalo. Je to opravdu demokraticke?

Nemluve o tom, ze by takhle mohl vyhrat i nekdo jako treba Paroubek a nechci videt, co by pak s timto statem udelal.

T. Šmilauer 24.2.2010 10:57

Re: Vetsinovy system je cesta do pekel

Máte naprostou pravdu. Každý hlas má mít stejnou platnost, což při většinovém systému samozřejmě není. Před volební urnou by si voliči nebyli rovni.

Z hlediska představitelů  velkých stran se nelze takovým návrhům divit, protože by je to zvýhodňovalo. Ale na úkor jiných stran(podobně jako kdysi podvod Klaus-Zeman nazývaný opoziční smlouva). 

M. Roesel 24.2.2010 11:22

Re: Vetsinovy system je cesta do pekel

Ve Velké Británii jsou jednomandátové obvody s většinovým volebním systémem. Jestliže je to cesta do pekel, pak Británie musí být v pekle už dávno.

Neříkám, že je tam všechno skvělé, ale když na politika praskne podvod, korupce nebo jiný zločin, nikdo ho už nezvolí. Není to jen historickou politickou kulturou - je to proto, že profláknutý gauner nemá ve většinovém systému šanci. Kdežto u nás? Utraťte cokoliv, ukradněte cokoli - a když jste bývalý ministr vnitra, není v zemi moci, která by dovolila lidem vás nezvolit.

J. Vorlický 24.2.2010 16:28

Re: Vetsinovy system je cesta do pekel

Ano, je to takové trochu brutální ve Spojeném Království  Velké atd, ale volič ví na čem je a má možnost při příštích volbách volit jiného.

M. Roesel 24.2.2010 2:57

Naprostý souhlas

Pokud se mezi funkcionáři nedej bože objeví gauner, který zná menší hříšky svých kolegů, dostane se do vlivné pozice a začne diktovat, kdo bude na kandidátkách. A slušní lidé z takové strany postupně odejdou a zůstanou v ní jen gauneři. A pkud je to "vlivná" strana, nemají voliči šanci tyto gaunery nezvolit.

A tak se postupně stane, že ve většině politických stran i na okresní úrovni zůstanou převážně gauneři doprovázení užitečnými idioty. A pak se všichni diví, jak je možné, že tramvajenka pro půl milionu cestujících stojí miliardu (s přidanou hodnotou legitky do knihovny), proč se zdá, že cokoliv, co se nakupuje ze státní kasy musí být, soudě podle ceny, pozlacené, ale při bližším zkoumání zlato nikde a občas ani základní požadovaná funkčnost.

Mám dojem, že náš většinový systém je důsledkem nejistoty nových vládnoucích garnitur nebo jejich naivní snahy zajistit, aby se všem menšinám dostalo sluchu (a tudíž, aby všechny menšiny volili to jediné hnutí, které hlas menšinám zajistí).

Při většinovém systému by nebyl problém s komunistickou stranou, s dělnickou stranou a jim podobnými. Většinový systém by dokonce dovolil odvolat provinivšího se poslance.

A tak člověku nezbývá, než v zoufalé naději volit Máří Magdalenu české politiky místo spousty lidí, kteří se své původní profese ještě nevzdali. Nešťastná volba.