Neviditelný pes

POLITIKA: Co rozhoduje Hřib

20.12.2019

Metropole V4 podepsaly pakt paralelního vesmíru

Znáte teorii paralelních vesmírů? Na to, aby člověk věděl, oč jde, nemusí být astrofyzik. Je to oblíbené téma autorů sci-fi. Podobně jako paralelní vesmíry fungují i společenské bubliny v našem světě. Prolínají se v tom smyslu, že existují v témže času a prostoru, ale společensky a komunikačně se míjejí. Pěknou ukázku přineslo pondělí, kdy v Budapešti primátoři čtyř metropolí visegrádských zemí (Prahy, Bratislavy, Varšavy a Budapešti) podepsali Pakt svobodných měst. Jak píše agentura AFP, cílem paktu je vyvážit populisty, kteří jsou v těchto zemích u moci na vládní úrovni.

Aby bylo jasno, nic proti spolupráci zemí a metropolí sdílejících blízkost a tutéž historickou zkušenost. Nic proti spolupráci Česka, Slovenska, Polska a Maďarska ani Prahy, Bratislavy, Varšavy a Budapešti. Háček může nastat, získá-li ta spolupráce podobu paralelních vesmírů – na jedné straně mezi vládami, které nesnášejí vedení svých metropolí, na druhé straně mezi metropolemi, jejichž vedení nesnáší své vlády.

Primátoři Hřib, Vallo, Trzaskowski a Karácsony si asi připadají jako ostrovy liberální svobody v moři vládního populismu, ale musejí se o tom utvrzovat jen mezi sebou? Nemohli by místo budování paralelního vesmíru přes hranice zkusit ty bubliny prorážet nejprve doma? Jistě, Zdeněk Hřib má v péči velkoměsto o 1,3 milionu obyvatel a s rozpočtem řádově 50 miliard. Ale z toho neplyne, že Praha je státem ve státě, který spíše než s „burany“ z českého venkova komunikuje se „sobě rovnými“ v zahraničí.

Agendu primátora Hřiba určují zahraniční témata daleko více, než se čekalo. Faktem je, že propekingská klauzule, kterou zdědil, působila devótně a musela jít pryč. Ale musel vzápětí demonstrativně navázat družbu s Tchaj-pejí? Jako by se tu připomínal Werich z rozhovorů s Horníčkem. Když říkal, že o podružnostech, například o tom, co s penězi, rozhoduje manželka, ale „o zásadních věcech, například jaký je náš poměr k Tchaj-wanu, rozhoduju já“.

LN, 18.12.2019



zpět na článek