19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Co nám politici zavařili

18.5.2015

Nelegální imigranty rozmístí násilím i proti naší vůli, ale v souladu s Lisabonskou smlouvou

Lisabonská smlouva byla uzavřena pro období nesouladu a potřeby si vynutit strpění silově prosazovaného stavu. V případě povinných kvót pro miliony imigrantů z Afriky a Blízkého východu se teď jako bumerang vrátí.

„Lisabonská smlouva není v rozporu s Ústavou České republiky,“ konstatoval v listopadu 2009 socialista Rychetský z pozice předsedy Ústavního soudu. Mimo jiného pak vešel v platnost i nový způsob hlasování v EU. Zmizelo právo veta a byl zaveden tzv. systém dvojí většiny. Pokud 55 % členských států, u kterých součet obyvatel tvoří současně 65 % všech obyvatel EU, zvedne ruku pro návrh, platí takové rozhodnutí povinně pro všechny. Aby byla možnost přijímat ryze suverénní rozhodnutí jednotlivých národních vlád a parlamentů ještě více omezena, dává Lisabonská smlouva možnost získávat nové pravomoci a rušit právo veta v dalších oblastech bez další ratifikace. Evropská rada má právo zvyšovat počet oblastí, kde je rozhodováno kvalifikovanou většinou. Tzv. „doložka flexibility“ dále umožňuje Radě na návrh Komise a po obdržení souhlasu Evropského parlamentu jednomyslně přijmout vhodná opatření k dosažení cílů EU i v případě, že k tomu nemá EU zrovna nezbytnou pravomoc.

V souvislosti s uplatněním výše popsaného modelu hlasování při navrhování a přijímání kvót na průběžné přerozdělování milionů ekonomických nelegálních imigrantů z Afriky a Blízkého východu je dobré si připomenout pár postojů tehdejších představitelů k rozhodnutí Ústavního soudu. Řada z nich si totiž nyní, aby získala nějaké body u voličů, rychle otočila kabát. Nejde o to, že s kvótami nyní nesouhlasí. Jde o to, že podporou a prosazováním ratifikace Lisabonské smlouvy umožnili, aby bylo v historii opět rozhodováno o nás bez nás. Vybral jsem namátkou:

„Doufám, že se celý proces v ČR rychle ukončí. Věřím, že prezident listinu podepíše a bude možné v Evropě přejít k jiným otázkám a tématům.“ (Lubomír Zaorálek, tehdejší zahraničně politický expert ČSSD, dnes ministr zahraničí)

„Poslední překážka je překonána a dokončení ratifikace již nestojí nic v cestě.“ (tehdejší předseda české vlády Jan Fischer, dnes z rozhodnutí vlády Bohuslava Sobotky sedí v Evropské bance pro obnovu a rozvoj)

„Buďme vděčni Ústavnímu soudu ČR za to, že rozhodl tak rychle. Teď, když tato nekonečná trapnost končí, máme možnost se plně zapojit do práce v Evropě, napravit svou pověst a stát se úspěšným a uznávaným členem Evropské unie.“ (Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09 tehdy i dnes).

„Politik nemůže udělat nic jiného s rozhodnutím Ústavního soudu, než ho s respektem vzít na vědomí. A to ať už se mu líbí, nebo ne. V tomto případě z toho mám radost.“ (Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09 tehdy i dnes)

„Já nález Ústavního soudu vítám. Vítám, že Lisabonská smlouva není v rozporu s ústavním pořádkem. Vítám to, že tak byly odstraněny pochybnosti, které ještě mohly přetrvávat. A vítám, že byla otevřena cesta k dokončení ratifikace Lisabonské smlouvy.“ (Štefan Füle, tehdejší ministr pro evropské záležitosti, od února 2010 do října 2014 eurokomisař pro rozšiřování EU a politiku sousedství)

„Miluji Ústavní soud a budu mu sloužit až do smrti. Ti, kdo si stěžovali u Ústavního soudu v této věci, byli lidé, kteří měli jediný cíl - bojkotovat ratifikaci Lisabonské smlouvy.“ (Ondřej Liška, tehdy předseda Strany zelených, dnes v tzv. nevládním sektoru)

„Potěšilo mě, že v této chvíli už není žádná překážka, aby prezident neratifikoval.“ (Přemysl Sobotka, ODS, tehdy předseda Senátu, dnes jeho místopředseda)

„Ten výsledek byl očekávatelný. Byly odstraněny všechny teoreticky možné překážky ratifikace, takže předpokládáme, že pan prezident podepíše a že se velmi rychle proces ratifikace Lisabonské smlouvy dokončí.“ (Cyril Svoboda, tehdy předseda KDU-ČSL)

Předseda ČSSD a premiér vlády Bohuslav Sobotka dnes otočil kabát a říká, že uprchlíky budeme do České republiky přijímat podle sebe, ne podle rozhodnutí Evropské unie. Ono rozhodnutí se však bude řídit hlasováním na základě Lisabonské smlouvy. „ČSSD vždy podporovala přijetí Lisabonské smlouvy jako celku. Bez všech 100 hlasů poslanců a senátorů zvolených za ČSSD by Lisabonská smlouva v ČR nebyla schválena,“ napsala v říjnu 2009 ČSSD do tiskové zprávy.

Lisabonská smlouva, stejně jako každá jiná, byla uzavřena nikoli pro období souladu, souhry a dobrovolné svobodné spolupráce. Tak jako každá jiná smlouva byla uzavřena pro období nesouladu, nesouhry a potřeby si vynutit strpění silově prosazovaného stavu. Byl jsem proti jejímu uzavření. Vy, kteří jste byli pro a nyní se divíte, že budou nelegální imigranti z Afriky a Blízkého východu dováženi průběžně do České republiky proti vaší vůli, zalezte raději hluboko pod zem.

Převzato z blogu se souhlasem autora