25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Co na té komisi vlastně pořád dělají?

14.9.2016

Poslance Daniela Korte nebývá v médiích moc často vidět, ale někdy je o něm dost slyšet. Obzvláště když se dá sám slyšet a použije k tomu svůj zpěvný hlas zesílený na forte.

Ve čtvrteční televizi však působil poněkud schlíple, jeho hlas ztratil glanc a rozhodně to nebylo forte. Prostě poslance Korteho bylo tak nějak půl.

Stálá komise pro kontrolu použití odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu, použití sledování osob a věcí a rušení provozu elektronických komunikací Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR je předsedaná právě PhDr. Danielem Kortem (TOP 09). Jejími dalšími členy jsou Mgr. Petr Adam, PhDr. Ivan Gabal (KDU-ČSL), MUDr. Miloslav Janulík (ANO), Ing. Václav Klučka (ČSSD), RNDr. Vladimír Koníček (KSČM), Martin Novotný (ODS), JUDr. Ing. Lukáš Pleticha (ČSSD) a Martin Sedlář (ANO). Komise byla ustavena 12. prosince 2013, o týden později se Korte stal předsedou.

Po dvou a tři čtvrtě roce se poslanec Korte nechal slyšet, že vlastně neví, co by měli jako komise všechno kontrolovat. To, že z ministerstva financí mu chybí zprávy o použití odposlechů Celní správou, zjistil tak nějak až nyní. Doteď mu tak nějak až tak úplně vlastně vůbec ty zprávy z ministerstva financí nechyběly.

Ale jinak si své poslanecké povinnosti odbývá třebas ne věcně úplně, rozhodně však uvědoměle. A když něco neví, tak za to jistě může Moskva, Putin a KGB. Tam jistě ministr financí (zodpovědný za zasílání zpráv o použití odposlechů Celní správou) Andrej Babiš posílal ty chybějící zprávy, dovodil Korte sebejistě. A nahlas.

Sebeodhalení v přímém přenosu

Pak však přišel trapas. Tak nějak se zjistilo, že některé ty chybějící zprávy má v trezoru komise, takže, suma sumárum, tím styčným důstojníkem Moskvy je tu vlastně pan poslanec Korte!

Není divu, že měl před televizními kamerami přiškrcený hlas, jako kdyby se mu tou hrůzou podstatně srazil jeden kus spodního prádla. Zřejmě mu to došlo, kam dopadlo to jeho velkohubé osočení. Daniel Korte jako moskevský kurýr, a ještě zapomnětlivý a bordelář. Jestli disponuje Moskva takovými spolupracovníky, pak potěš Putin.

A tak se karta obrátila a poslanec Ivan Gabal vyzval předsedu komise Korteho k rezignaci. Důvod nesdělil, protože sám sedí v téže komisi a ani jemu žádné zprávy o odposleších Celní správy nechyběly. Člověku se tak nějak vkrádá myšlenka, co ti poslanci na té komisi vlastně dělali. Jestli tedy vůbec.

Pan Korte médiím následně sdělil, že prý přemýšlel o Gabalové návrhu, aby rezignoval, ale neshledal pro to věcného podkladu, protože má prý důvěru členů komise. To však není nic platné, pan Korte blufuje, protože na důvěru členů komise se tu nehraje. Zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, v platném znění, v § 47/1, týkajícím se komisí sněmovny praví, že sněmovna může ze svých poslanců a dalších osob, které nejsou poslanci, zřizovat stálé nebo dočasné komise a stanovit jim v rámci své působnosti úkoly. Předsedou komise je vždy poslanec, kterého volí sněmovna.

Takže otázka dalšího setrvání předsedy Korteho záleží na důvěře celé Poslanecké sněmovny. Důvěra jeho kompliců v nečinnosti a neznalosti (nelze říci spolupachatelů, protože právě nespáchali vůbec nic), tedy ostatních členů komise, je sice pochopitelná, ale poněkud trapná a především na nic.

Možná že je tu vhodný okamžik otestovat zákon o jednacím řádu sněmovny v praxi a začít naléhat na poslance, aby plně využili jeho znění a do podobných kontrolních komisí konečně zvolili „další osoby, které nejsou poslanci“, protože u nich by byla větší naděje, že by něčemu rozuměli a něco dělali.

No ano, máte pravdu. Rád bych ty odposlechy viděl na vlastní oči.

LN, 12.9.2016