16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POLITIKA: Co je větší urážkou voličů

Tenhle trapas trvá už osmý měsíc. Voliči mají pozapomenout na výsledky voleb a nabýt dojmu, že převrácení volebního výsledku na hlavu je vlastně chvályhodný a konstruktivní skutek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Götze 27.6.2018 9:08

jak to vite?

Z. Rychlý 27.6.2018 9:21

Re:

To má od Hayeka. Řekl mu to na poslední seanci.

M. Krátký 27.6.2018 10:49

Re: Pane Rychlý - to je obyčejný - kupecký

výpočet z celkového počtu voličů s volebním právem - můžete si to přepočítat. Tady na NPsu je zvykem si vybrat nějakou osobu a do té se trefovat - aniž by si střelec namáhal svůj vlastní mozek

Z. Rychlý 27.6.2018 19:21

Re: Pane Rychlý - to je obyčejný - kupecký

Pane Krátký, hájíte trola, který otravuje se svým chvástáním. To zaprvé, zadruhé číslo 82% je nic neříkající číslo. Je v tom totiž zahrnuta množina lidí, kteří se voleb nezúčastnili, přičemž o jejich preferencích nemůže NIKDO nic kloudného tvrdit. Natož Janyška, ale on to dokonce ani netvrdí. To vy jste se nechal Kajanem nachytat. Klidně můžu říct, že ti co se voleb nezúčastnili, by jinak určitě Babiše zvolili. Výsledkem by bylo ohromné číslo podpory pro Babiše. Dokážete tuhle spekulaci vyvrátit? Nabízím vám příležitost k namáhání vlastního mozku, když už máte nutkání vybízet k témuž jiné.

A tak je to s Kajanem pořád, chvástání se se znalostmi Hayeka, které ovšem používá v duchu těch 82%, tedy na prdlačku.

J. Vobr 27.6.2018 8:54

CHRA STINA JAKO VŽDY ZA 1* !!!

!!!

J. Jelínek 27.6.2018 9:10

Re: CHRA STINA JAKO VŽDY ZA 1* !!!

Já bych dal čtyři mínus až pět. Možná bych to ani neklasifikova, ale hodil mu takovou slohovku na hlavu.

J. Fridrich 27.6.2018 13:15

Re: CHRA STINA JAKO VŽDY ZA 1* !!!

Jelínek, vypadávají vám občas písmenka - pozor at' vám nevypadnou příště zuby, nebo neodpadne protéza...

J. Kočí 27.6.2018 7:39

Chybí mi B

S článkem jakž takž souhlasím, ale chybí mi nějaké konstruktivní stanovisko.

Jestliže voliči řekli, že nejvíc chtějí Babiše, tak je to v pořádku. Druhého, kterého nejvíc chtěli je Fiala. Ten to odmítl. Je to urážka voličů nebo ne? Podle mě ano a pořádná. Už na podzim jsme mohli mít většinovou vládu. Místo toho máme slepenec viz článek. A to jen proto, že Fiala se bojí odpovědnosti a předpokládá, že "dobrá práce v opozici" se mu vyplatí.

Taky souhlasím s názorem, že volební systém je špatný a generuje trpaslíky (Fiala, Hamáček a další jejichž jména prostě neudržím, proč taky)

L. Tušl 27.6.2018 8:30

Re: Chybí mi B

Ale Fiala před volbami slíbil, že s Babišem do vlády nepůjde. Kdyby do toho teď šel, tak by zradil své voliče a ti by mu to při dalších volbách spočítali. A ti, co ho teď vyzývají ke vstupu do vlády, mu stejně hlas nedají, jejich favority jsou jiní.

M. Klas 27.6.2018 8:34

Re: Chybí mi B

Naprostý souhlas. Navíc, kdyby Babiš chtěl, ANO už mohlo dávno vládu mít. Měli vyjednávat, ale to pan manažer a majitel neumí.

V. Novák 27.6.2018 9:15

Re: Chybí mi B

Babiš samozřejmě vyjednával. S těmi, kteří předem vyjednávání nevyloučili - ostatně i s těmi to zkusil, ale vyjednávat se dá jen s tím, kdo vyjednávat chce.

Babiš vyjednával.

A vyjednal.

V. Novák 27.6.2018 9:08

Re: Chybí mi B

Pan Fiala kromě antibabiše taky sliboval nějaký volební program.

Pokud mu antibabiš převáží zbytek volebního programu, tak ten program asi za moc nestál a je jen správné, že Fiala s celou ODS skončí v opozici, odkud bude moct jedině házet vládě klacky pod nohy. Nepříliš účinně.

P. Götze 27.6.2018 9:09

nerikate pravdu. fiala neodmitl babise, ale cele hnuti ANO. a to je rozdil.

M. Prokop 27.6.2018 9:14

Re:

To ne. Fiala odmítl konkrétně (obviněného) Bureše, s ANO bez něj by jednal.

M. Prokop 27.6.2018 9:13

Re: Chybí mi B

Lituji, mýlíte se.

Ve spolku s Burešem by Fiala neprosadil nic z programu ODS a tím by urazil své voliče.

V. Novák 27.6.2018 9:17

Re: Chybí mi B

Fiala to ovšem ani nezkusil, asi dle vzoru "stojí, stojí, kdyby seděl, stejně by nepustil!".

Takže se do opozice odebral i s celou stranou vlastním rozhodnutím.

M. Prokop 27.6.2018 11:26

Re: Chybí mi B

Fiala nebyl osloven.

V. Novák 27.6.2018 11:58

Re: Chybí mi B

Fiala byl osloven jako první a už cestou na schůzku spolu s Udženijou odmítli jednání.

Z. Rychlý 27.6.2018 9:18

Re: Chybí mi B

Co konkrétně Fiala odmítl? K vytvoření koalice s Babišem by musel dostat otevřenou nabídku. Ta se pokud vím neobjevila. Takže co odmítl?

K volebnímu systému. Žádný není ideální a kromě (naštěstí fiktivního) systému, kdy vítěz voleb bere všechno a nemusí se ptát parlamentu na souhlas, jiný systém neexistuje. Všechny skutečné mohou za určitých poměrů vygenerovat patovou situaci.

Početně sice vyhrál Babiš, ale s nízkým koaličním potenciálem, což je ten hlavní problém. I britský volební systém vygeneroval situaci, kdy se vítěz musel spojit s jakýmsi trpaslíkem. Změna volebního systému nic nezaručí. A voliče vyměnit nelze.

V. Novák 27.6.2018 9:30

Re: Chybí mi B

Fiala byl pozván na jednání, stejně jako byli pozváni všichni předsedové stran v pořadí podle výsledku voleb, tedy Fiala jako první.

Už cestou tam jednání o koalici jednoznačně a před novináři odmítl. Co se dělo na vlastním setkání, to nevíme, ale Fiala s Udženijou se při odchodu chlubili, že své slovo dodrželi. Takže odmítli už předem a na tom setrvali.

J. Chaloupka 27.6.2018 9:19

Divíte se? Vždyť ten Fiala se celý život živí žva.....

pardon mluvením, tak jaká pak práce. Moc by nás překvapil jeho obličej, kdyby Babiš řekl, že nedokázal sestavit vládu a proto celé jeho hnutí odchází do opozice. To by byl pohled jak se říká pro bohy.

M. Valenta 27.6.2018 9:53

Re: Chybí mi B

Pane Kočí, Vy byste šel do vlády s někým, který o Vás roky prohlašuje, že jste zloděj, notabene s někým kdo je trestně stíhaný, kdo se paktuje s komunisty a nedokáže si poradit se Zemanem?

V. Heidlerová 27.6.2018 10:17

Re: Chybí mi B

Já jsem volička ODS a volila jsem ji proto, že pro mne bylo nepřijatelné spojení s ANO, což je hnutí naprosto nečitelné, nevypočitatelné, hnutí jednoho muže. Dodnes nepoznám, kam směřuje, jediným cílem je MOC a neomezené vládnutí, jedno zda s levicí, či pravicí. Pro mne by bylo urážkou, kdyby ODS přistoupila na spojenectví se stranou oligarchy, finančního manipulátora, estébáckého zmetka. ANO generuje kromě Babiše trpaslíky, nemá ani lidi vhodné do funkcí - třeba baba Malá a ostatní, které vůbec neznám a neschopné, které znám - Ťok. Faltýnek na Hrad, háááááááááááááááá Trpaslík 1. stupně.

V. Novák 27.6.2018 10:44

Re: Chybí mi B

Takže jste vlastně spokojená...

J. Fridrich 27.6.2018 6:50

Souhlas s hodnocením vývoje u nás i v Evropě. Nerad

Souhlas s hodnocením vývoje u nás i v Evropě. Nerad to říkám, nemám Zemana moc rád, ale ve sporu o jmenování toho neuvěřitelného - snad také člověka Pocheho se chová, dokonce ve shodě s komunisty - které celý život nenávidím a vím proč - velmi DOBŘE a neustupuje tlakům zcela rozumu zbavených SOCDEMÁKŮ v čele s tím OMYLEM-HAMÁČKEM.. No a k dění ve světě - .. Tato garnitura zcela neschopných vůdců Evropských zemí není schopná potřebných a rázných činů. Oni umí jen mluvit a mluvit a mluvit. Případně se chytit za ruce a kráčet městy, kde jejich vinou umírají jejich nevinní občané zavraždění jimi pozvanými muslimskými nepřáteli naší civilizace.. No, snad nyní zvítězí koncepce Bavoráků a postupně dojde k obratu - oni už v Německu toho začínají mít také dost po tom, co se v jejich zemi nyní děje. Obrat nastal v Americe a probouzí se také Itálie a Rakousko.

V. Kotas 27.6.2018 6:44

Jak to tak vypadá, tak největší urážkou voliče,

je současný volební systém, který generuje 9stran v parlamentu. Předčasné volby budou.

E. Pawlica 27.6.2018 8:35

Re: Jak to tak vypadá, tak největší urážkou voliče,

Ano. Tak to pan profesor Klaus v devadesátých letech chtěl, tak to prosadil.

A takové jsou tudíž výsledky. Výsledky nejen mizerného volebního systému či vybrané d ́Hondtovy metody sčítání hlasů a přidělování mandátů, nýbrž i mimořádného politického zmetka, nazvaného Opoziční smlouva.

Co bychom ale chtěli, když čeeský volič si nechá na horní část těla, která by měla obsahovat být mozek, klidně nakadit.

M. Těhanová 27.6.2018 8:45

Re: Jak to tak vypadá, tak největší urážkou voliče,

Zkuste se o tom dozvědět něco víc. Jaký je rozdíl mezi opoziční smlouvou a velkýma koalicema jinde ve světě. nebo menšinové vlády s podporou opozice. Nic o tom nevíte a melete pořád dokola - vy a vám podobní. Je potřeba hledat řešení a ne se pořád vracet k něčemu, co už se stejně nedá změnit. Byli na to dva - Klaus a Zeman. První je zatracen, druhý oslavován. Jak tomuhle rozumíte?

V. Novák 27.6.2018 9:25

Re: Jak to tak vypadá, tak největší urážkou voliče,

Blábolíte.

Klaus prosazoval většinový systém, který rozhodně negeneruje 9 stran v Parlamentu. To poměrný systém může do Sněmovny pustit až 20 stran, každou po 5%. No a co? Je-li to vůle voličů, tak ať tam jsou.

Klausovi většinový systém zatrhl Ústavní soud, tak prosadil aspoň většinové prvky ve volbách do Sněmovny, tedy d'Hondtovu metodu, která zvýhodňuje vítěze voleb a bere slabingerům na konci. Já jsem sice pro nemodifikovaná poměný systém, ale d'Hondt vede ke stabilnějším vládám. Pokud politici chtějí...

Opoziční smlouva byla běžná dohoda o toleranci menšinové vlády, jakých byly v Evropě od války desítky. V demokracii se to stává.

Nechcete s podívat, co máte na horní části těla? Nebo aspoň přičichnout?

V. Kotas 27.6.2018 9:48

Re: Jak to tak vypadá, tak největší urážkou voliče,

Ten d ́Hondt, moc velkej bonus vítězi nepřináší.