28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Co je na kauze Čapí hnízdo podstatné

Podstatné je, že miliardář Babiš si za peníze určené na podporu drobného podnikání pokoutními praktikami pořídil za 50 milionů víkendovou haciendu. I když to finančně neměl zapotřebí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novak 29.8.2017 16:55

Co je podstatné? Zda by či nebyl porušen zákon. Všechno ostatní je irelevantní.

J. Jurax 29.8.2017 0:18

Opravdu chceme, aby v naši zemi vládli takoví lidé?

No, podle průzkumů nejspíš chceme - tedy cca 28 procent z nás.

J. Novak 29.8.2017 18:03

Vždyť už vládnou. Kalousek a Benda tam například sedí od začátku, Kalousek "pomáhal" s privatizaci armádního majetku "za hubičku" sprizněným i do vlastní kapsy a Babiš je proti němu možná břídil.

I. Mertl 28.8.2017 19:52

Co je podstatné?

Že tato kauza je jen detail z celé činnosti Andreje Babiše: podivné "budování" impéria z ničeho, bezohledná likvidace konkurence, ekonomicky nezdůvodnitelné EET se souvisejícím ničením subekonomických podnikatelů, vytváření soukromé bezpečnostní sítě, dosud nevídané zapojení medií do politiky. Samozřejmě, klaka příznivců podnikatele tyto skutečnosti bagatelizuje poukazováním na skutečné i údajné prohřešky jiných politiků, ale relativisace je dávno vyzkoušený propagandistický trik - V Americe bijou černochy!

V. Klepetko 28.8.2017 23:20

Re: Co je podstatné?

Zapudíte Babiše - budete tu mít Okamuru. Nebo toho führera Chovance - dobrou chuť! :-))))))))))))))

Postavit se na obranu člověka odpudivého, ale nespravedlivě stíhaného - na to už zřejmě v dnešní době koule nikdo nemá? - Mnohem jednodušší asi je zahalit se do Tibetské vlajky a žádat spravedlnost někde daleko... Doufám že budete mít klidný spánek. I Vám přeji dobrou noc.

J. Jurax 29.8.2017 0:21

Re: Co je podstatné?

Nespravedlivě stíhaného? Slyšte, slyšte ...

A Vaše první věta ... to zapudíte jedno zlo - Okamuru nebo toho führera Chovance - jiným zlem - Babišem?

Dobrou chuť! :-))))))))))))))

V. Klepetko 29.8.2017 0:48

Re: Co je podstatné?

Já snad Babiše někomu vnucuji? Psal jsem snad, že chci aby tu vládnul?! Jen říkám, že je nejspíše nespravedlivě stíhán, že je to podlé bez ohledu na to, jestli je to sympaťák nebo nějaký Hilsner!

A že strůjcům této ostudné kampaně se jejich zlo vratí zpět a v mnohem horší podobě - ale pozdní prozření nás už nezachrání!

J. Jurax 29.8.2017 0:57

Re: Co je podstatné?

No, psal jste doslova - cituji - "Zapudíte Babiše - budete tu mít Okamuru. Nebo toho führera Chovance - dobrou chuť!" - konec citátu. Z toho lze soudit, že máte Babiše za lepší volbu než ty druhé dva.

A že je nespravedlivě stíhán - no, zatím je jenom stíhán. O nespravedlnosti budete moci mluvit, až buď policie případ odloží, že se skutek nestal, nebo až stíhaného osvobodí soud. Pokud nemáte nějaké informace obecnému lidu nedostupné, tak vyjadřujete pouze své přesvědčení. Stejně tak jako já vyjadřuji přesvědčení, že jeho činění je přinejmenším chucpe.

A že strůjcům této ostudné kampaně se jejich zlo vrátí zpět a v mnohem horší podobě - no i to je možné. Ovšem hlavně se tak děje v pohádkách.

V. Klepetko 29.8.2017 8:28

Re: Co je podstatné?

Souhlasím - vyjadřujeme každý jen svùj názor.

A na ty úvahy o "méně nebezpečném zlu" a o spojitých nádobách některých voličských faklubů už tady nemáme prostor, doufám, že se k tomu ještě vrátíme v příštích dnech pod nějakým jiným článkem, pane Juraxi!

F. Navrátil 28.8.2017 18:09

Dialog hluchých

Podle průběhu diskuze usuzuji, že nelze dospět k nějakému závěru, protože si příznivci i odpůrci stojí na svém a neuznávají argumenty druhé strany. Proto si myslím, že jde o kauzu politickou, kterou soud nerozhodne, ale která bude rozhodnuta tak či onak politickými prostředky. Říjnovými volbami. Pokud Babiš získá nadpoloviční většinu poslanců nebo uzavře nějaký pakt s Okamurou a komunisty, pak nás potěš pámbu. A Sobotu zvláště!

M. Prokop 28.8.2017 18:19

Re: Dialog hluchých

Závěr je celkem jasný: Podfucků nadělal Bureš hafo, stíhán má být za jeden, ale ten mu nedokáží.

O výsledku voleb radši ani neuvažuji, nějak nevidím možnost jak by to mohlo dopadnout bez průseru nebo alespoň s únosným průserem.

J. Jurax 29.8.2017 0:23

Re: Dialog hluchých

Volby jsou vždy průser. Přinejmenším pro některé - pro ty, jejichž favorité nevyhrají. Až později se pak projeví, že i pro aspoň část těch, jejichž favorité vyhráli.

J. Novotny 28.8.2017 12:23

Fakta jsou taková, že

1. podmínky dotace splnil

2. ČR nedokázala vyčerpat rámec dotací, takže tento projekt nevzal prachy nějakému jinému "střednímu" podniku v ČR

3. projekt dokončil

Moralizujte si jak chcete, ale v té době nebyl v politice. Že bylo hloupé zadání dotací, za to Babiš nemůže.

To s tou FAU je řádově vážnější.

I. Dekyský 28.8.2017 12:47

Re: Fakta jsou taková, že

Podmínky dotace "splnil" podvodem, ale to je podle vás asi normální že...

J. Novotny 28.8.2017 12:51

Re: Fakta jsou taková, že

Podvodem?

Farmu nesměl vlastnit Agrofert, tak ji prodal fyzické osobě. To je celé. Majetek vlastníků - fyzických osob - se u těchto dotací nezkoumal, neb na to nebyla kritéria.

M. Prokop 28.8.2017 13:35

Re: Fakta jsou taková, že

Prodal?

K. Podroužková 28.8.2017 13:36

Re: Fakta jsou taková, že

Neprodal ji fyzické osobě! Převedl ji na akciovou společnost, vydal akcie na doručitele - tedy na kohokoli , a pak tvrdil, že - neví, kdo akcie vlastnil - že akcie vlastnili nějací právníci - že akcie vlastnily jeho děti. Aby se prokázalo, kdo je skutečně vlastnil, musely by se dohledat zápisy z valných hromad - a ty se, záhadně, ztratily. Jedna lež následuje druhou.

J. Novotny 28.8.2017 14:43

Re: Fakta jsou taková, že

To, že není zřejmé, kdo to vlastnil (když už si politici pro tyto kšeftíky upekli anonymní akcie) rozhodně neznamená, že ji vlastnil Agrofert. Předpokládám, že ne, protože tak triviální chybu by Babiš neudělal.

Agrofert bude mít prodej v účetnictví (tam nemusí uvádět jméno kupujícího, ale musí uvést částku do rozvahy a výsledovky). Zbytek je na policii, aby prokázala svou verzi. Což bude potěch letech těžké.

J. Lepka 28.8.2017 15:04

Re: Fakta jsou taková, že

Nechci vám brát iluze, ale s největší pravděpodobností akcie maximálně převedl na anonymní a nechal si je, proto také to mlžení kolem převodu a neochota rekonstruovat "ztracené" doklady. Tomu totiž odpovídá i ta souhra náhod a další tanečky kolem. Kdyby totiž dnes tzv.rekonstruovali "ztracené" dokumenty a pak se zjistilo, že to byl jen antidatovaný podvod, mělo by to evidentně jiný dopad, než tyto jinak neškodné bláboly. Venkoncem totéž s korunovými dluhopisy. Také se vyhýbá dokazování, že je skutečně zaplatil a ze svého.

J. Novotny 28.8.2017 16:31

Re: Fakta jsou taková, že

Uvidíme, myslím, že má lepší poradce.

V. Klepetko 28.8.2017 17:40

Re: Fakta jsou taková, že

To je ale doměnka, která vychází z předpokladu, že je Babiš sprostý podvodník. To si o něm klidně můžete myslet - a morálně ho odsoudit, a nevolit ho. Chcete ho ale sám soudit i odsoudit, chcete ho vůlastnoručně zabásnout? "Je třeba zavbít Sekala?"

Na politika jsou mnohem tvrdší morální nároky, než na podnikatele nebo běžného občana! Před zákonem jsme si ale rovni - rovni s bezdomovcem i s oligarchou! Pokud jde o tresné činy, má Policie trestně stíhat stejně tvrdě chudé i bohaté! Opačná přístup - to je čirý bolševismus! Takže ty řeči o tom, že kdyby se Babiš nedal na politiku, tak by ho nikdo nenaháněl, svědčí jen o tom, že je vlastně stíhán z politických důvodů... To už tu yale bylo!

M. Prokop 28.8.2017 13:35

Re: Fakta jsou taková, že

Pokud by nezačlenil farmu zpět do Agrofertu a pokud by se nedal do politiky s tím, že "všeci kradnú", tak by to nejspíš prošlo.

Takhle to prostě je podvod.

Není jen FAU, je toho víc: Dotace na toastovou pekárnu, http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1537316-zemedelec-prisel-po-sporu-s-agrofertem-o-urodu-postrikali-mu-ji-herbicidy , zřejmě obvyklý vzorec chování.

J. Novotny 28.8.2017 14:50

Re: Fakta jsou taková, že

Podvod by to byl, kdyby od počátku počítal s opětovným začleněním. A to prokázat nedokážete, pokud se Babiš nepřizná.

V. Klepetko 28.8.2017 17:49

Re: Fakta jsou taková, že

Takže kdyby se nedal na politiku, podvod by to nebyl? :-)

Luděk Niedermayer nedávno publikoval zajímavé číslo - od roku 2009 získaly Babišovy firmy dotace za více než 5 mlrd Kč.

Jsem si jistý, že každá koruna z těch pěti tisíc mega již byla prozkoumána, zda ji Babiš nezískal neoprávněně. A když nakonec z toho vypadne pro případné policejní stíhání jen podezření na "Čapí hnízdo" za 50 mega, tak to při té všeobecné morálce čerpání evropských fondů svědčí o tom, že se Babiš choval zcela mimořádně slušně!

Před deseti lety v politice nebyl. Tvrdím, že je pozoruhodné, že plukovníci nemají v ruce nic, než to Hnízdo! Kvalifikuje to Babiše do politiky více, než co jiného:-)))))))))

Klidný večer a dobrou náladu Milane, jdu si dát bramboračku s tím nedělním houbovým úlovkem...

M. Prokop 28.8.2017 18:16

Re: Fakta jsou taková, že

Byl, ale nikoho by to nezajímalo. Policajti nehoní každý podvod.

Prozkoumána, kým? Babišovým berňákem?

Pozoruhodné to možná je, ale já o schopnostech policie valné mínění nemám. Takže že by se dopátrali okolností vzniku Agrofertu a kdo byli "Švýcaři", toho se nemusí Bureš obávat.

Mně to nechává celkem klidného. IMHO mu nic nedokáží, ale nevinný není. Ono je toho kolem něj fakt moc.

Páteční úlovek se proměnil v kotletky na houbách. Na bramboračku nezbylo, juknul jsem do lesa jen na chvilku.

V. Klepetko 28.8.2017 23:08

Re: Fakta jsou taková, že

Už mám toho hnízda plný zuby :-))). Mám dvě kočky a kocoura, a na mém pozemku by hnízdo bylo ihned sežráno i s čápem a dotacemi, takže by OLAF neměl co šetřit! :-))) Dobrou.

K. Podroužková 28.8.2017 13:45

Re: Fakta jsou taková, že

1. Podmínky dotace NESPLNIL! Podmínkou udělení dotace je kladné vyjádření nezávislého posudku celé akce, návratnosti investice a prospěšnosti pro region. Všechny (dva) nezávislé posudky NEDOPORUČILY udělení dotace. Další podmínkou je pravdivý údaj o půjčkách od bank na celý projekt. V projektu uvedl dobu splácení deset let, zatímco s bankou sjednal dobu splácení pět let.

2. Objem čerpání dotací s tím nijak nesouvisí. Dotace je vyplacena z prostředků, které daňoví poplatníci do Bruselu posílají, takže ano, tímto je poškodil poprvé. A podruhé to nastane v okamžiku, kdy bude Česko muset dotaci vrátit. Takže nás, daňové poplatníky, bude hnízdo stát sto milionů!

J. Novotny 28.8.2017 14:48

Re: Fakta jsou taková, že

1. pokud posudky nedoporučily, ale dotaci dostal, tak je to spíše máslo na hlavě těch, co rozhodovali. Co se týče půjček, tak nevidím, jak by toto bylo v jakémkoli směru podstatné.

2. Pokud nevyčerpáme dotace, tak se nám peníze nevrátí, půjdou jinam v rámci EU, pravděpodobně je spolkne byrokracie s nejasným účetnictvím.

P. Rudolf 28.8.2017 10:55

My hlavně nechceme

aby naši zemi vládli kleptomani z ODS. Proti těm je Babiš ořezávátko.

V. Klepetko 28.8.2017 11:06

Re: My hlavně nechceme

Takže podle Vás byl třeba ten Tluchoř stíhán spravedlivě!?