Neviditelný pes

POLITIKA: Co by dělali jinak?

15.10.2020

Hamáček: Opozice chápe. ODS: Vyslovme nedůvěru vládě!

Nechutná politizace pandemie má i v Česku podobný průběh jako jinde ve světě. Opozice kritizuje vládu za „nezvládnutí pandemie“, aniž by i jen naznačila (až na čestné výjimky), jak by postupovala, kdyby byla sama u moci. Místo kritiky konkrétních kroků vlády se mudruje o „dalekosáhlém selhání“, premiér Andrej Babiš se viní z toho, že „nemá situaci pod kontrolou“, a podobné nesmysly.

Česká vláda tentokrát zvolila jinou taktiku než na jaře. Oslovila představitele všech sněmovních stran a jednala s nimi o záměru rozsáhlých plošných opatřeních, včetně zavření restaurací a uzavření základních škol minimálně na tři týdny. Poté, když tato opatření byla vládou schválena, vystoupil na tiskové konferenci místopředseda vlády Jan Hamáček s tím, že „má dojem, že opozice opatření vlády chápe“. Zřejmě to byl jenom dojem, protože následující den předsednictvo ODS oznámilo, že bude ihned po skončení nouzového stavu požadovat, aby vláda znovu požádala poslaneckou sněmovnu o důvěru.

Předsednictvo občanských demokratů v úterý vyzvalo menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD, aby po skončení nouzového stavu požádala o důvěru. Jinak bude frakce ODS ve Sněmovně hledat podporu pro vyslovení nedůvěry vládě, oznámil šéf ODS Petr Fiala. Demisi premiéra požaduje také TOP 09. Buď vyvodí zodpovědnost sám, nebo to za něj uděláme my, napsala předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová. Vláda nebude po skončení nouzového stavu žídat o důvěru, řekl ministr vnitra Jan Hamáček. Opozice může hlasování vyvolat, dodal.

Kritika opozice je opět plytká a poplatná politice „Antibabiš“. Místo toho, aby se alespoň pokusila kritizovat některá opatření, s kterými nesouhlasí, kličkuje a tvrdí, že je nutné tato opatření dodržovat. To zcela jistě, nicméně já osobně bych právě velmi rád slyšel právě z úst Petra Fialy nebo Markéty Pekarové Adamové, co by dělali jinak.

Jsme přesně v té rovině, na kterou nejčastěji narážíme. Jsou vyhlášena konkrétní opatření, jasná pravidla. K nim je dle mého soudu nutné se vyjádřit. Pokud vláda navrhne zavření všech základních škol, ministr školství pak oznámí, že se první stupně otevřou 2. listopadu, ať bude epidemiologická situace jakákoliv, přesně to bych uvedl jako jeden z naprosto chybných kroků, které vládě ministr zdravotnictví Roman Prymula navrhl. Vždyť toto opatření odčerpá ze zdravotnictví možná stovky mladých žen s malými dětmi. A Prymula je hodlá nahradit mediky ze 4. a 5. ročníků, za jejichž případné chyby ponese odpovědnost údajně stát! V situaci, kdy jsou stovky sester vyřazeny z práce kvůli karanténě nebo kvůli tomu, že právě onemocněly covidem. Omluvu Prymuly neberu, protože jedná stále jako neomylný všeználek, který si pouze nevidí do úst, a ačkoliv se situace vlastně vůbec dramaticky nemění, stačil během tří neděl uvrhnout českou společnost opět do ochromujících opatřeních. Nezavřeme divadla – zavřeme, nezavřeme restaurace – zavřeme. A celému tomu dominuje číslo přes 8500 pozitivních testů za jediný den, které se evidentně stalo oním „spouštěčem“ podzimního českého lockdownu a zavřelo odpůrcům Prymuly ve vládě ústa. Po něm ale čísla pozitivních výsledků testů klesla, dokonce na polovinu, takže se zdá, že se projevuje vliv ne tak zásadních omezení od počátku října.

Podobné věci bych jako opoziční politik kritizoval. Místo toho slyšíme jakési obecné floskule o tom, že Babiš nezvládá, neřídí, měl by sám odstoupit atd. Ach ano, umístění Prymuly do pozice ministra považuji za hrubou chybu tandemu Zeman-Babiš a rozhodně politiku hnutí ANO poškozuje. Jsem zvědav na průzkumy preferencí politický stran za říjen a zejména za listopad, pokud si vláda s Prymulou vynutí pokračování dalších restrikcí.

Nicméně, vraťme se k meritu věci. Každá vláda by musela na covidovou krizi reagovat. A je pravdou, že jsou i evropské vlády, které nařizují ještě mnohem tvrdší zásahy do života obyčejných lidí s ještě problematičtějšími dopady na současnou krizi. Na vyslovení nedůvěry vládě však dle mého soudu ani Prymulova (ne)politika nestačí. Jestliže opozice nemá na to, aby dokázala argumentačně vládní, resp. Prymulova opatření konkrétně napadnout a navrhnout jiné řešení, nemá na vyslovení nedůvěry vládě nárok. Chápal bych, aby opozice požadovala odchod ministra zdravotnictví tak, jako v čase ministra Adama Vojtěcha. Já osobně považuji Vojtěcha za ministra, který byl mnohem více otevřený diskusi se svými kolegy ve vládě, a jeho rezignaci považuji za významné oslabení vládní sestavy.

ODS a TOP 09 tak jen opět prokazují, že nemají žádnou jasnou variantu k řešení covidové pandemie, ani nejsou ochotny riskovat ve stylu amerického prezidenta Donalda Trumpa, který už zcela jasně preferuje podporu ekonomiky před dalšími uzávěrami společnosti. Právě o tom se dnes v USA vedou zásadní spory mezi ním a Joe Bidenem, který prezidenta obviňuje z „nezvládnutí pandemie“, tj. přesně ve stylu ODS a TOP 09 u nás. Je to tedy jen plácnutí do vody. Obávám se, že pokud by ODS či jakákoliv jiná opoziční strana byla u vlády, dopadlo by to podobně, ne-li hůře.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek