19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Církevní restituce nemají vítěze, jen poražené

Dlouhá bitva koalice s opozicí je u konce. Ústavní soud ponechal v platnosti zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Nelíbila se mu jen relativizace náhrad, které církve za zestátněný majetek obdržely již dříve.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Vondráček 6.6.2013 17:06

tak nějak

mi není jasné , jak může mít proces restituce vítěze.

M. Prokop 6.6.2013 13:01

Zvítězila slušnost,

poražení jsou sockomouši.

Že se to Jelínkovi agitátorovi nelíbí je jen dobře.

R. Langer 6.6.2013 13:29

Re: Zvítězila slušnost,

Opravdu si nejsem jistý, kdo je ve skutečnosti poražen... :-(

O. Kadlec 6.6.2013 13:48

Re: Zvítězila slušnost,

Nehledejte v tom nic složitého, poražení jsou konkrétně ti kdo odešli poražení od Ústavního soudu. Ale docela poražen nebyl v této zemi snad nikdo, protože i ti poražení u soudu něco vyhráli jinde: dostanou spolehlivě hlasy lidí, o něž by se jinak museli nejistě ucházet.

Podařilo se to otočit - což se jednou za generaci stává všude: pravice se dostávala v této zemi k vládě dlouho zadarmo: stačilo strašit komunisty, příp. levicí, a lidi jim to naházeli. To už jak se zdá nepůjde. Lidí tak blbých, aby volili pravici jen jako menší zlo už je málo. Skoro všichni se přelili na druhou stranu a chtějí volit ČSSD jako menší zlo. A těm velmi pomohly rozdmýchané prastaré vášně. Takže ti se toho jen tak nepustí, protože zjistili že jak se strašilo komunisty dá se strašit i církví.

J. Boleslav 6.6.2013 13:59

Re: Zvítězila slušnost,

Pan Jelínek se jako obvykle mýlí. Zvítězila spravedlnost. Je vidět, že Zaostálek si umí svoje poradce dobře vybírat.

J. Blažek 6.6.2013 14:47

Re: Zvítězila slušnost,

1) Nevím, co je spravedlivého na tom, když církve budou odškodňováné výhodněji než ostatní

2) Nevím co je spravedlivého na tom, když církve mají dostávat miliardy a vůbec není nijak prokázáno, jak se k těm konkrétním částkám došlo

3) Nevím, co je spravedlivého na tom, když mají být "odškoňováni" i ti, kterým nebylo nic zcizeno a dokonce i ti, kteří vznikli až po roce 1989 a jimž ti zlí komunisti ani nic zcizit nemohli.  Nejsou to vlastně prostituti?

4) A autorovi J.Boleslavovi: Uvědomte si, že nadávky a překrucování jména není atrgument, ale ubohost.

O. Kadlec 6.6.2013 14:52

Re: Zvítězila slušnost,

1/ Kteří ostatní? Konkrétně.

2/ Je prokázáno.

3/ Je to lež.

J. Blažek 6.6.2013 15:01

Re: Zvítězila slušnost,

1) Ostatní subjekty, kteří byli odškoňováni. Těm se žádné valorizace nepočítaly a nepočítají!.

2) A kde je konkrétně uveden výpočet oné částky? Citujte prosím.

3) Tak například Apoštolská církev byla založena až v roce 1990, takže lež to není! A mnohým dalším církvím nebylo nic zcizeno. A slušně se z nich zachovali pouze babtisté, kteří nic nechtějí, protože o nic nepřišli!

O. Kadlec 6.6.2013 15:11

Re: Zvítězila slušnost,

1/ pochopitelně. Všechno jim dali, co mohli, nebo odškodnili. Víte o nějakém restituentovi, jemuž se stát rozhodl to 30 let splácet?

Já vím že to není úplně spravedlivé - zatímco ostatní své statky dávno dostali a mohli je rekonstruovat a dnes tam bydlí v novém, církev dodnes čeká na ty zříceniny. Není to vůči nim spravedlivé ale co naděláte?

2/ copak já jsem to počítal? Výpočet má vláda a mnohokrát to řekla.

3/ Je to lež. (já samozřejmě neví jestli vy jste lhář nebo obelhaný)

Vy si myslíte že když je církev zakázaná, že jako neexistuje? Já vám mohu dosvědčit, že jsem v té církvi v letech 1986 a 87 byl dvakrát na návštěvě. Kromě toho jsme s nadšením poslouchali nahrávky z jejich tajných bohoslužeb. Umíte vysvětlit záhadu, jak mohl být jejich vrchní šéfiček v 80.letech ve vězení, když neexistoval?

J. Blažek 6.6.2013 17:09

Re: Zvítězila slušnost,

1) A taky stát řadu církevních majetků zhodnotil.

2) Vláda nikdy žádný výpočet nezveřejnila. Proč?

3) Tak tomu už vůbec nerozumím. Nikde jsem nečetl, že by byla Apoštolská církev zakázána, dokonce ani na ne jejích webových stránkách. A navíc: Co jim komunisti sebrali? A co sebrali různým těm protestantským církvím, které mají nyní brát velké "náhrady".

O. Kadlec 6.6.2013 17:39

Re: Zvítězila slušnost,

1/ Ano, ale taky z toho majetku 64 let čerpal všechny zisky! Nic nedal ze svého.

2/ Výpočty jsou běžně zveřejňovány? Kde? Od toho je parlament. Mluvili o tom tolikrát v parlamentu, že kdo z poslanců chtěl, ten se k tomu dostal. Dokonce i pro odborníka si myslím že to není těžké se k tomu dostat.

3/ Myslím že jste nepochopil základní právní danosti (to že neznáte nedávnou minulost těch církví se nedivím, socani cíleně obelhávali prostý lid). Uvedu příklad: Církev bratrská koupila od státu v roce 1946 zámek i s pozemky, konfiskát po Němcích. Na cenu se skládali korunku po korunce nebo tisíc po tisíci, podle možností těch lidí. Zařídili tam nějakou diakonskou službu pro staré lidi. V roce 1949 si stát ten zámek vzal zpět - ale cenu nevrátil!

pokračování

O. Kadlec 6.6.2013 17:40

Re: Zvítězila slušnost,

A teď k těm právním okolnostem: proti jednoduchému zdání se nedá přesně říci, že komunisti ten zámek ukradli. Stát sesypal všechen majetek jednotlivých církevních právnických osob dohromady, převzal ho, a prohlásil zákonem, že má na tomto základě povinnosti materiálně zabezpečit všechny církve z tohoto majetku. Přestalo být důležité, co bylo nějaké fary a co Církve bratrské. Z toho se platili faráři i kostelní opravy, a je další věc, že komunisti zajistili většině farářů "materiální zabezpečení" v kriminále.

Po sametové revoluci odmítl tento stát ustoupit z tohoto právního stavu a začít vyjednávat s každou církví co její jest. Přestalo pronásledování, byl výčtový zákon navracející některé budovy, aby církev mohla fungovat sama, ale stát prohlásil že nadále bude jednat pouze s církvemi jako celkem. Odůvodnil to tím že má právní a finanční povinnosti vůči všem stejně. To víte že se to některým církvím nelíbilo! Zejména například klášterům, ty na to doplácely nejvíc. Ale zákon je zákon a církvím bylo dáno najevo, že odškodněny (restituovány) budou jednou plošně, a JAK si mezi sebou to odškodněné rozdělí je jejich věc. Tedy: to že dostane AC (například) nějaké peníze, je výsledkem toho, že se s nimi rozdělili ti ostatní. Stát vzal na vědomí jak se o ten koláč rozdělily církve. Je fakt, že AC (dědic nějak jinak se jmenujícího církevního spolku z doby 1.rep.) možná neztratila majetek, ale více než ostatní ztratila svobodu. A stát v odůvodnění tohoto zákona říká, že v náhradě je zohledněno i to, že "materiální zabezpečení" ve vězení si musely prožít všechny církve. To jest: VÝŠE odškodnění se odvíjí od toho majetku, který stát nemůže nebo nechce vydat. I kdyby AC nedostala nic, bude to stát stejně.

P. Vítek 6.6.2013 20:57

Re: Zvítězila slušnost,

K bodu 3) spravne-meli to vratit jen rodiny clenu KSC

R. Langer 6.6.2013 14:43

Re: Zvítězila slušnost,

Bohužel se žádná pravice v této zemi k vládě ještě dodneška nedostala, to jste se asi trochu spletl. Máme tu jenom levičáky z ODS a jim blízkých stran, a extrémní levičáky z KSČSSD. Pravice pokud vím ve vládě žádná není a nebyla.

O. Kadlec 6.6.2013 14:49

Re: Zvítězila slušnost,

Nespletl, já se těm vašim úletům o pravé pravici směju.

E. Sevrát 6.6.2013 12:58

Pan Lukáš Jelínek,bývalý osobní poradce

premiéra Paroubka v době,kdy nechal J.P. mlátit mládež při Czech Teku,kdy J.P. chtěl vládnou třeba s Marťany,kdy J.P. uzavíral koalici s lidovci - Kalouskem a podporou komunistů.Člen nějáké Masarykovi dělnické mládeže (přesný název si již nepamatuji),dnes již bylo pokud vím to "dělnické" vypuštěno.Člověk,který nikdy nemakal se dnes nazývá "politolog". A jako správná krysa si již opět cestu k chutnému sýru bez práce opět našel za pomoci sopoutníků ze silně levicového spektra P.Šustrové atd.Jakákoliv jeho slova mají hodnotu použitého toaletního papíru.

J. Boleslav 6.6.2013 14:00

Re: Pan Lukáš Jelínek,bývalý osobní poradce

Teď Jelínek radí Zaostálkovi, je to na výsledcích dobře vidět. Taky radí v ÚSTR, jak ho destabilizovat a neutralizovat.

J. Blažek 6.6.2013 14:49

Re: Pan Lukáš Jelínek,bývalý osobní poradce

A což takhle místo osočování pana Jelínka vznést protiargumenty k tomu co uvedl, na to Váš mozeček nestačí?

V. Bok 6.6.2013 11:32

Poražený je občan 150 tisíc na mužika, jak se říkalo.

150 tisíc na mužika, jak se říkalo. 10 milionů a 4000 činovníků.

O. Kadlec 6.6.2013 12:44

Re: Poražený je občan 150 tisíc na mužika, jak se říkalo.

Když to rozpočítáte na psy bude to ještě víc!

V. Bok 6.6.2013 12:58

Re: Poražený je občan 150 tisíc na mužika, jak se říkalo.

Já ale platitnechci, na rozdíl od Vás. Dalších 30 za ty záruky. A to se vědělo už tenkrát, že to dělají. Bože ..

O. Kadlec 6.6.2013 13:03

Re: Poražený je občan 150 tisíc na mužika, jak se říkalo.

Taky nic neplatíte. Platím já.

Z. Švrček 6.6.2013 11:09

Pane Jelínku

Vždy jsem měl na vaše vyhraněné růžovo-rudé názory svůj taktéž vyhraněný názor. Od té doby, co jsem viděl váš obličej v radě ÚSTRu hned vedle mladéhuó Uhla, nemohu Vás již brát ani jako politologa, ani jako novináře, o Vaší nezávislosti či nestrannosti nemluvě. Jste jen nakřáplá hlásná trouba ČSSD(b).

J. Blažek 6.6.2013 14:52

Re: Pane Jelínku

Rozhodně by bylo na vyšší úrovni, kdybyste místo nadávek uvedl argumenty, v čemž se pan Jelínek mýlí. Nebo Váš intelekt vystačí jen na ty nadávky?

P. Vaníček 6.6.2013 11:07

Zkonil to Havel!

Tak dlouho se zastával komunistů,žádný nakradený majetek se jim nezabavil. Zlo a škody páchané víc jak 40 let měli platit oni a ne my všichni. Ovšem na to je ve funkcích stále moc komunistů a jejich potomků.

O. Kadlec 6.6.2013 12:46

Re: Zkonil to Havel!

To by se vám hodilo! Páchali jste vy všichni, tak to neste.

M. Prokop 6.6.2013 13:03

Re: Zkonil to Havel!

Jestli vy jste páchal, pak vaše věc, já ne.

Proti restituci církví ale nic nemám.

O. Kadlec 6.6.2013 13:07

Re: Zkonil to Havel!

Napsal jsem to Vaníčkovi. Nevím kdo to je. Neumím si představit že zrovna vy jste vykradl kostel. Nicméně kostelů, klášterů, a taky církevních statků zdevastovaných a vykradených jsou stovky - a představa že se to svede na komunisty je nehorázná. Lidi ničí a kradou bez ohledu na to koho volí, a komunisti už 23 let nevládnou, a i za komančů ty kostely, které znám, nezdevastovali v každém případě komunisti. Prostě lidi ze vsi.

P. Lenc 6.6.2013 9:29

Jelínku,

snažím se ve svých příspěvcích být slušný, ale vy jste prolhané bolševické hovado.

K. Frauknecht 6.6.2013 9:51

:-)))

Po zkušenostech tohoto autora nečtu (stejně tak pana B.D.). Reakce mě zajímaly a musím říct, že i potěšily. Třeba to s námi nebude tak zlé.