20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Církevní restituce - dvojitá krádež

Tak se nám zase jako bumerang vrátil letitý spor o církevní restituce. Zatímco se všemi krom německých kolaborantů se stát restitucemi v rámci narovnání křivd komunismu vyrovnal, s církví se to nějak nedaří.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novak 28.1.2019 22:13

Nějak mi uniklo, nebo autorce?

Od vlády císaře Josefa II. církev nevlastnila žádný majetek, měla jej pouze propůjčený do správy a k užitku společensky prospěšnému. Pokud vím, tak tento císař zrušil na jím spravovaném území všechny církevní řády a kláštery, které nekonaly žádnou veřejnou službu ve formě špitální, školní atd., tedy ty, co žily jenom jaksi pro sebe a vlastní členy řádu. Čili nebylo co vracet. A další stránkou věci je, že v onom zákonu o majetkovém vyrovnání:

a) chybí relevantní analýza a zhodnocení majetku

b) "odškodňují" se i církve a náboženské společnosti, které v roce 1948 ani neexistovaly.

L. Novák 28.1.2019 22:18

Re: Nějak mi uniklo, nebo autorce?

A čo je to také "chybí relevantní analýza a zhodnocení majetku"? Jste schopen definovat, co by to mělo být?

D. Pirkl 29.1.2019 7:02

Re: Nějak mi uniklo, nebo autorce?

Katolická církev se zřekla 20% svých nároků ve prospěch ostatních církví. Proto jsou odškodňovány i církve, které v roce 1948 neexistovali. Nicméně toto je interní problém katolíků.

L. Novák 28.1.2019 22:04

Výborně napsáno a formulováno

Komunistická pakáž zase ukázala, co nosí ve svých komunistickou ideologií a závistí zmagořených hlavách...

J. Kanioková 28.1.2019 21:54

Díky, Markétko..

J. Richter 28.1.2019 17:15

Šichtařová to trefila :-))

Ten, kdo byl komunista a ještě lépe estébák, jako by dnes měl volňásek do první ligy!!!

To se povedlo :-))

Chtěl bych se zeptat přítomných, kdo a jak je vychoval, když dnes fandí komunistickému premiérovi, který byl práskačem tajné bezpečnosti a komunistickému prezidentovi, který leze do prdele východní verbeži?

Kdo vás vychoval, vy ubohá bolševická lůzo?

D. Stirský 28.1.2019 15:41

Malá poznámka k dobám minulým:

Před r. 1989 jsem v kanceláři seděl se dvěma dámami. Obě měly velmi blízké kontakty na RKC. Jedna pak po listopadu pomáhala v administrativě kardinálovi Tomáškovi. Takže nešlo o žádnou agenturu JPP. I vyprávěly mně, jak jistí funkcionáři tehdy vládnoucí strany (KSČ) se snažili, aby jejich blízkým bylo poskytnuto dlouhodobé ošetřování od řádových sester. Neb státním LDN-kám nedůvěřovali. Já mám k RKC řadu výhrad, zvl. k jejímu současnému primasovi. Leč danit jednou uloupené je odporné! Čímž ti, kdo toto svinstvo obhajují, prokazují nikoli neo-, ale STAROMARXISTICKÉ smýšlení. Náboženství je přece opium lidstva a Duka, Halík a spol. jsou agenti Vatikánu. A nejde jen o RKC, byť ta byla jako největší nejvíce postižena. Duky mně ovšem moc líto není: lísal se k mocným, Okamura mu byl bližší než Halík či dejme tomu Pánek a nyní sklízí plody. Ve své lačnosti po okázalosti a pompě pozapomněl, kdo je skutečný nepřítel církve svaté.

J. Slavíček 28.1.2019 15:33

Drobné připomenutí

Vážená paní Rychtářová, dovoluji si připomenout, že zákon o t.zv. církevních restitucích byl schválen většinou jediného hlasu, hlasu poslance na tento den propuštěného z vazby. Co dělá dnes nevím. Podle tohoto zákona církev obdržela majetek zestátněný dekretem Josefa II, zestátněný za I. republiky. Majetek obdržely i církve, které v té době neexistovaly, jako úplatek za mlčení.

M. Prokop 28.1.2019 15:35

Re: Drobné připomenutí

Nemáte pravdu.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/1135880-poslanci-prehlasovali-senatni-veto-cirkevni-restituce-jsou-schvaleny

P. Novák 28.1.2019 17:36

Re: Drobné připomenutí

Máte divné představy o většině.Zákon byl schválen 1 hlasem?

R. Hanuš 28.1.2019 18:09

Re: Drobné připomenutí

Vám musí být od 6-7 let anebo jste ve stadiu pokročilé stařecké demence. Protože i individuu s velmi podprůměrným IQ je standardní výraz "většinou jednoho hlasu" naprosto jasný.

L. Novák 28.1.2019 22:09

Re: Drobné připomenutí

Správně a logicky řečeno je "...převahou jednoho hlasu". Protože většina má těch hlasů mnohem více než jeden. Potíž je, že individua se silně podprůměrným IQ mají s logickou formulací problémy.

P. Novák 29.1.2019 7:05

Re: Drobné připomenutí

Většina je vždy víc než 1/2 něčeho . Většina 1 hlasu je lidová tvořivost lidí neschopných základních logických úvah.

J. Růžička 28.1.2019 15:14

Naprostý souhlas, paní Šichtařová

Podepisuji každé vaše slovo v tomto článku. Komoušský dobytek by měl platit reparace za všechny vraždy a zlodějiny, které spáchal.

J. Kanioková 28.1.2019 21:58

Souhlasím s vámi, i s autorkou ..

vždycky zuřím, když čtu "nejsme jako ONI"... brrr..

L. Vrána 28.1.2019 23:39

Re: Naprostý souhlas, paní Šichtařová

To, kdyby měli všichni platit, co kdy někomu sebrali a nebo zavinili něčí ztráty, tak bychom skončili někdy na začátku paleolitu. Američani by cálovali Indiánům, Britové Indům, Němci nám za Protektorát, my zase Sudeťákům atd.

Vlastnictví je dáno společenskou smlouvou a ta se často mění. Občas je taky na úrovni cáru buničiny. V budoucnosti to nebude jinak.

A jen tak pro upřesnění, kterej komoušskej dobytek by to jako měl platit. Konkrétně tedy jmenujte osoby, abych se poučil.

J. Hanzlík 28.1.2019 14:49

Necivilizované řešení s nestravitelnou pravdou?

Autorka podala naprosto správný a snadno pochopitelný rozbor etického východiska právního řešení náhrad násilně oloupených církví. Jde v podstatě o církev římskokatolickou. Avšak v prostředí zabedněných zavilců v úvodu opatrně našlapovala. Ukazuje se ale, že jsou tady většinou rozumní a rozvážní diskutéři, kteří, ač třeba k víře v náboženském slova smyslu lhostejní, ctí princip věci.

Revoluční komunisté, kteří se v padesátých letech realizovali bezuzdnými krádežemi soukromého, spolkového a církevního majetku tak zvaným znárodňováním, provázeným politickými procesy a justičními vraždami, dnes hrdinně se vztyčenou hlavou kalkulují s krátkou pamětí a neporazitelnou lidskou blbostí. Tu vymezuje rozšířený virus, že kdo má něčeho hodně, tak to někde nějak ukradl.

Je to takové revoluční kolečko s příležitostí ke „svatému“ právu něco ukrást, což nádherně vymezuje prostor pro malou českou deputátnickou duši, která v historii dostala komunistická křídla, když jí byl předhozen církevní majetek ke zhanobení a zplundrování. A tak se stávalo, že na zámku bučely krávy a v kostelích našly místo vojenské magacíny a příležitost k nástěnné tvorbě nadržených rekrutů.

J. Hanzlík 28.1.2019 15:16

Re: Necivilizované řešení s nestravitelnou pravdou?

Oceňuji, že autorka nakonec vyzdvihla pragmatickou skutečnost, že majetek má jen tehdy význam, když slouží, tudíž musí být v rukou dobrého hospodáře! Jak se historicky spolehlivě ukázalo, pazoury ideologického státu byly ty nejhorší. Jeho pohrobci chtějí ukázat, že z náhrady za tehdejší lup lze ještě něco pro bezednou státní kasu ukrást.

J. Sova 28.1.2019 16:23

Re: Necivilizované řešení s nestravitelnou pravdou?

Sv. Jeroným: "Bohatec je buď zloděj nebo zlodějův dědic."

Jistě se inspiroval slovy Ježíšovými:

"Ale běda vám bohatým, vždyť vám se už potěšení dostalo."

J. Hanzlík 28.1.2019 19:33

Re: Necivilizované řešení s nestravitelnou pravdou?

Pěkné připomenutí jednoho z biblických rčení, které obvykle nabízíte ze své bohaté mísy.

K prvnímu řádku: Bohatec (lakomec, chamtivec, hrabivec apod.), tedy hříšník,

ke druhému: Nepochybně!

A ke třetímu řádku: Nevím, jaká mimořádná materiální potěšení se dostávala třeba chudým řádovým bratřím, nebo třeba farářům v podhorských vesničkách, kde dávaly lišky dobrou noc a kde vedle světské vrchnosti byli jediným skutečným dotykem s civilizací. Leda tak v představách Haškových čtenářů, v jeho vykreslení polního kuráta. (Nic proti geniálnímu srandistovi!)

F. Kusák 28.1.2019 13:04

Pro mě

diskuze na téma církevní náhrady skončila, parlament rozhodl a veškeré diskuze jsou zbytečné. A jestli se to někomu dnes nelíbí, pak se tehdy měli více angažovat. Zákony musí platit a měly by platit i obyčejné smlouvy a dohody mezi lidmi. Jako věřící člověk jsem i dost konzervativní, zejména v lidských hodnotách.

P. Kmoníček 28.1.2019 13:35

Re: Pro mě

Kusáku, mýlíte se ! Diskuse neskončila, protož je tady ještě Senát, pravděpodobně znova Palamant a potom pravděpodobně Ústavní soud. A co říkáte vysvětlení o ukradeném mobilu ? Ani to Vás netrklo ?

P. Lenc 28.1.2019 14:09

Re: Pro mě

Ani netrkne pokud nebude mobil jeho.

M. Prokop 28.1.2019 15:36

Re: Pro mě

Souhlas.

A to jsem zatvrzelý bezvěrec.

M. Krátký 28.1.2019 12:48

v roce 1989 jsme to celé sežrali už podruhé

v roce 1968 mi bylo 25 cucáckých let a tak jsem podporoval ten nastalý přerod a přišla normalizace a v roce 1989 jsme to skoro všichni sežrali podruhé - a komunisty jsme nepostříleli jako v Rumunsku Caučeska - a tak se teď nemůžeme divit, že mají prsty na tepu doby - svině komunistický zlodějský !!!

F. Kusák 28.1.2019 13:06

Re: v roce 1989 jsme to celé sežrali už podruhé

Bavíme se tady hlavně o víře, a hlavně té křesťanské. Řešení, které máte v hlavě, je lidsky odporné, nehledě na důsledky takového jednání.

P. Kmoníček 28.1.2019 13:41

Re: v roce 1989 jsme to celé sežrali už podruhé

Škoda že Augusto Pinochet zemřel. Stačilo by, kdyby jen na týden nám ho Bůh půjčil a komunisté by měli práci ulehčenou, protože až se dostanou znova k moci, budou se opět vraždit sami mezi sebou, čož už v historii předvedli v mnoha zemích a mnohokrát.

O. Kratky 28.1.2019 12:32

souhlas s autorkou

Jen připomenutí - preambule zákona:

Parlament pamětliv trpkých zkušeností z dob, kdy lidská práva a základní svobody byly na území dnešní České republiky potlačovány, odhodlán střežit a rozvíjet zděděné kulturní a duchovní bohatství, veden snahou zmírnit následky některých majetkových a jiných křivd, které byly spáchány komunistickým režimem v období let 1948 až 1989, vypořádat majetkové vztahy mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi jako předpoklad plné náboženské svobody a umožnit tak obnovením majetkové základny církví a náboženských společností svobodné a nezávislé postavení církví a náboženských společností, jejichž existenci a působení pokládá za nezbytný prvek demokratické společnosti, se usnesl na tomto zákoně České republiky

L. Písařík 28.1.2019 16:33

Re: souhlas s autorkou

Dobré připomenutí, ale dodnes mi není jasno, proč jen "některých". To podle hesla: KOMU CHCEME, POMŮŽEM, KOMU NECHCEM, NEMŮŽEM? Už tady je obrovská chyba.

K. Salajka 28.1.2019 10:30

zdanění jako výnos

Možná by situaci vyřešilo, kdyby se zdanění uložilo na zvláštní účet a z toho by stát financoval výhradně církevní památky. Jenomže i to by asi skončilo nějakou dotací do Čapáku.

Hlavně by už televize měla přestat preferovat komunistické "osobnosti" a respektovat volební výsledky a fakt, že zatím ve vládě nejsou a nechat politiky vystupovat proporčně podle dosažených výsledků.