Neviditelný pes

POLITIKA: Čím to zdůvodní?

11.12.2013

Chystá se prezident Zeman odmítnout Sobotkova Zaorálka?

Zatímco Lubomír Zaorálek si nechce připustit konec své politické kariéry a stále se staví před objektivy kamer vedle Sobotky, média očekávají zdůvodnění, jakým Zeman jeho ministerskou kandidaturu odmítne. Že se hraje právě o Zaorálka, to je veřejným tajemstvím, které snad už konečně muselo dorazit i k tomu, koho se týká.

Bohuslav Sobotka trvá na tom, že namísto Zaorálka nenabídne jinou personu. To může vyhovovat Andreji Babišovi, který nakonec, ač naoko velmi nerad, bude muset ono místo zaplácnout někým ze svých řad, samozřejmě tím nejpřipravenějším. Taková je politika. Jeden na chvíli zaváhá a zatuhne na chvostu a karavana mu uteče. Jak je na této taktice domluven Bohuslav Sobotka s Andrejem Babišem, to je také zajímavá otázka. Nicméně klíčová otázka pro stanovení nové vlády bude tahle: Jak může prezident Zeman kandidaturu Lubomíra Zaorálka smést ze stolu?

Důležitým bodem je správnost předpokladu, že prezident nemusí navrženého kandidáta na ministerský post jmenovat, ústava mu dovoluje nejmenovat ho. Důvodem by ale neměly být antipatie prezidenta k navrženému muži, to je samozřejmé. Důvody mohou být buď nedůvěryhodnost, nebo zápis v trestním rejstříku. Mimochodem záznam a zápis v trestním rejstříku se liší tím, že zápis nezmizí, záznam se časem maže.

O tom, že by Lubomír Zaorálek byl kdy trestán, se neví. Ale pochybnosti o jeho důvěryhodnosti zmítají veřejné mínění pár desítek let. To je ale osud všech vysokých politiků. Nakonec jak by se dostali do vysoké politiky, kdyby na ně kolegové neměli nějakou páku, kterou si je budou držet na uzdě?

Muselo by jít o něco skutečně významného, domnívá se ústavní právník Vladimír Balaš. "Bezdůvodně to odepřít nemůže, pouze za zvlášť závadné jednání," říká o možnostech prezidenta. "Například kdyby byl navržený ministr zapleten do korupčního skandálu nebo byl ve službách cizích mocností," uvedl.

Tudy skutečně cesta může vést. Korupční skandály, které se váží k magistrátu města Ostravy, se váží na blízkého Zaorálkova rodinného příslušníka. Jak Zaorálek obětoval svého bývalého švagra Kajnara, tak nyní bude obětován i on sám. Pokud se nakonec ukáže, že je čistý a s korupčními skandály nemá nic společného, dostane se mu jen vlažné omluvy, ale vlak s jeho politickou kariérou bude navždy pryč a s jinými pasažéry.

Taková je politika. Nejprve se obětují ti vzdálení, pak blízcí a pak se hne půda i pod nohama toho, kdo obětoval své okolí. S tím nic nenaděláme. V Ostravě už sociální demokraté natrénovali tyhle puče a podrazy na své kolegy vcelku dokonale. To by v tom byl čert, aby si někdo neporadil i s překážejícím Zaorálkem. A protože Zeman se se Zaorálkem historicky nemají rádi, vyjde to a navíc se bude tradovat, že Zaorálek zakopl o nevůli, dotčenost a egoismus svého dávného stranického kolegy a nyní prezidenta Zemana.

Jméno významného intrikána z řad ostravského jádra ČSSD prozatím stále zůstane utajeno. To ale neznamená, že jeho klika nesílí a nehrabe významné posty a vliv do sféry své moci. Faktem ale je, že po nepovedeném extempore Sobotky a Haška bude třeba převolit úzké vedené ČSSD, a to tak, aby tam Zaorálek už nezacláněl mladším a ambicióznějším.

Sestřelení Zaorálka z jeho hvězdné politické dráhy se tedy hodí více stranám, ale realizovat to právě teď a dostatečně efektivně a vysvětlit to dovede právě prezident Zeman. Jak to Zeman zdůvodní, to je vcelku podružné. Vysokým politikům na názorech ulice nezáleží. Ale oni už mají domluveno a rozhodnuto. Vysoká politika si žádá činy. A plebs si žádá řeči. Dostane je, až přijde čas. Ale budou to jen takové řeči.

Převzato z JanaSimonova.blog.respekt.ihned.cz se souhlasem autorky (její další blog: Blog.digizone.cz/simonova)



zpět na článek