19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Chyba občanských demokratů

29.12.2020

Nabyl jsem přesvědčení, že předseda ODS usiluje o projekt, který definitivně pohřbí českou pravici. Impulsem byla i reakce TOP 09 na Vánoční projev prezidenta MIloše Zemana.

Obsah Vánočního projevu znám zprostředkovaně ČT. Vím proto, že prezident Miloš Zeman ocenil vládu za její reakci na virovou pandemii a prohlásil, že „opozice selhala“. Reakce pana Fialy na Zemanův projev byla velmi zdrženlivá a z mého pohledu správná. Předseda ODS Petr Fiala se rozhodl s ohledem na Vánoce kritiku opozice a médií nekomentovat. „Je dobře, že prezident Zeman vyzval k očkováni a poděkoval lidem, kteří bojují s pandemií a chovají se odpovědně,“ uvedl proto.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se naopak této moudrosti nedržela a do prezidenta se pustila vší silou: „Když pan Zeman kritizuje opozici, je to znak, že děláme dobře svou práci. Na zamyšlení by bylo, kdyby nás prezident plný nenávisti chválil.“

Znám i stanoviska některých představitelů ODS, jako například předsedkyně ODS na Praze 8 Vladimíry Ludkové. Zajímalo mne to trochu více, a tak jsem se podíval na web Pekarové Adamové a našel „reakci“:

Společná předvolební koalice je jednorázový projekt, jak do Sněmovny dostat Markétu Pekarovou Adamovou, která by se tam už nedostala. To prohlásila šéfka ODS v Praze 8 Vladimíra Ludková. Co na její slova říkáte?
Musím se tomu smát. S paní Ludkovou se známe z dob, kdy jsem v Praze 8 začínala v komunální politice. Vůbec nepochopila, v jaké situaci se nachází naše země. Krachují tisíce živnostníků a podnikatelů, lidé přicházejí o práci, zadlužujeme se až po uši a máme na Hradě prezidenta, který už vůbec nevychází. Máme mnohem větší cíle než osobní zájmy. Možná, že se paní Ludková chce zviditelnit a dostat se na volitelné místo na kandidátku. Ve volbách v roce 2017 kandidovala a do Sněmovny se nedostala, tak z toho možná pramení její reakce. Nemá smysl věnovat jí větší pozornost. (Ludková o Pekarové Adamové hovořila v rozhovoru pro iDnes.cz, pozn. red.)

V názoru Pekarové Adamové jsem záměrně zvýraznil větu a o „krachujících podnikatelích a živnostnících“. To je přesně ta politika, která TOP 09 usvědčuje z toho, že její „covidová politika“ skutečně selhala. Nejde jen o „oslavu“ konce prvního nouzového stavu v létě, což byla pirátská a obecně „mladická nerozvážnost“. Krachující živnostníci a podnikatelé jsou totiž skutečně oběti virové pandemie, děje se tak vlastně na celém světě. Zadlužování státu je rovněž daň za řešení virové pandemie.

Chápal bych, kdyby opozice měla jiný názor na řešení pandemie. Celá takzvaná pravicová opozice ale žádný názor nepředvedla. Vlastně jeden jediný názor se táhne českou opoziční politikou už od jarního počátku virové krize. To, co dělá a navrhuje vláda, je špatně a málo, my bychom dávali více peněz tu podnikatelům, tu důchodcům. Právě teď máme zprávy o další finanční pomoci v USA schválené Kongresem, kterou ale prezident Donald Trump odmítl podepsat s tím, že 600 dolarů je málo a chce pro nejchudší částky více jak třikrát vyšší. Současně ale navrhl, aby byly ořezány zejména výdaje na zahraniční pomoc. Určitě se ještě o tom bude jednat. Ze strany české pravicové opozice jsem však nezaznamenal žádný reálný návrh na snížení výdajů státního rozpočtu, snad kromě propuštění desítek tisíc úředníků státu. Za to budou tito státní úředníci, kteří chodí k volbám pravidelně a ve velkém počtu, hlasovat pro koalici ODS, TOP 09 a KDU-ČSL?

Domnívám se, že řada voličů ODS, které znám a s nimiž na téma současné politiky i dlouho diskutuji, je z připravované trojkoalice rozčarována. Je z mého pohledu absolutně nepřijatelné, aby někdejší lídr TOP 09 Miroslav Kalousek kritizoval poslance, kteří hlasovali pro „daňový balíček“, jenž zrušil superhrubou mzdu a ponechal daňovou sazbu na 15 % (a tím ponechá v kapsách všech zaměstnanců zajímavé částky řádově tisíců měsíčně) za „populismus“.

Poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09) znovu zopakoval své výhrady k daňovému balíčku. „Je tady velká většina, která prohlasuje senátní verzi. Znova opakuji, senát selhal. Vy rozhodnete, že se každoročně sníží příjmy státu o sto miliard, ale na druhé straně nejsou žádné úspory. Je pro mě lidské zklamání, že se pravicová strana dopouští takto odpudivého populismu. To, co chcete schválit, je zoufale nekompetentní. Necítíte absolutně žádnou zodpovědnost. Kdo pro tento návrh zvedne ruku, dopouští se zločinu na našich dětech i na našich vnucích,“ tepal do poslanců.

Pan Kalousek sice již ohlásil „konec v politice“, nicméně jeho zákulisní vliv na politiku TOP 09 nelze podceňovat. Obávám se, že současná předsedkyně TOP 09 je jen hlásnou troubou jeho názorů. A upřímně, paní předsedkyni TOP 09 ani nevěřím, že chce za premiéra právě pana Fialu.

Obávám se proto negativní reakce části voličů ODS, kterým záleží na konzervativním pojetí pravicové politiky bez levičáckého pokřiku poslanců TOP 09, mezi nimiž vyniká právě Pekarová Adamová. Osobně proto nemohu hlasovat pra kandidáty TOP 09 na společné kandidátce trojkoalice a nehodlám zástupce TOP 09 ani „vykroužkovat“ a spoléhat na to, že z koaliční kandidátky projdou do sněmovny jen zástupci ODS. Bude-li tedy trojkoalice nakonec „upečena“ a schválena, bude to pro mne subjekt nevolitelný a s mým hlasem nemůže počítat. Skousnul bych pouze koalici s lidovci.

Topka se dnes chytá posledního stébla, naděje, že se ještě po volbách v roce 2021 udrží v poslanecké sněmovně a že se tam vyveze s pomocí ODS. V tom jí ale rozhodně nepomohu. Předseda občanských demokratů by měl provést revizi záměru sestavit trojkoalici ODS s TOP 09 a lidovci. Ideální by bylo, kdyby strana šla do voleb samostatně s jasným pravicovým programem. Pirátsko-starostovská koalice již evidentně cílí na zklamané levičáky a nemyslím si, že být ve vládě s pirátskou partou by byla výhra. ODS nakonec mohla být ve vládě od roku 2017, místo toho však ztratila tři roky „Antibabišem“ a teprve na konci volebního období našla odvahu a prosadila spolu s hnutím ANO zrušení superhrubé mzdy a velké snížení daní pro naprostou většinu zaměstnanců.

Takových zákonů mohlo být více. Za odvahu podpořit konec superhrubé mzdy panu Fialovi naopak velmi děkuji. Nezkazme si ale nový rok 2021 závazkem spolupráce s TOP 09 – nic dobrého to české pravicové politice nepřinese.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz