23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Chvalme Paroubka a jeho populismus

28.7.2009

Tedy pokud to přinese něco dobrého

Šéf ČSSD schytal výprask za svůj návrh, že by si politici měli snížit platy. Prý je to populismus. Možná ano, ale s tímhle pohledem si politici své prebendy nezruší nikdy. Kdokoliv přijde s nějakým takovým návrhem, obviní ho tisk i političtí oponenti, že nadbíhá voličům. Obava z "laciného populismu" je konec konců hlavním argumentem poslanců, když se tu a tam objeví návrh na omezení jejich imunity.

Dobře vymyšleno! Politici bojující s populismem svých oponentů jsou tak nejspíš navěky odsouzeni zůstat ve své zlaté pasti. Možná právě s tím počítá Paroubek, když předkládá své návrhy. Nutno ovšem říct, že vyhmátl to podstatné a nabízí správná řešení. Zdanění poslaneckých náhrad, omezení imunity (zejména té přestupkové) a symbolické snížení platu jako projev solidarity v době krize. Není důvod, proč by toto nemohla schválit sněmovna ještě do předčasných voleb.

Chvalme Paroubka i populismus! Nekritizujme ho, když mluví rozumně, a naopak ho tlačme, ať své nápady promění v konkrétní návrhy. Nechceme ovšem sledovat diskusi, a to ani vnitrostanickou, ani napříč stranami, jak Paroubek navrhuje. Ta diskuse nás nezajímá, protože víme, jak dopadne. Chceme, aby přesně to, co Paroubek říkal na tiskové konferenci, někdo rozepsal do pár jednoduchých a srozumitelných paragrafů. A nechceme slyšet, že to už nestihnou, protože jim to nepovolí procedury, termíny či buhvíco. Máme z jiných případů potvrzeno, jak jsou poslanci tvořiví a jak dokáži prosoukat parlamentem doslova cokoliv. Ať ty paragrafy dle svého zvyku přilepí třeba k zákonu o rybolovu nebo nečemu podobně důležitému.

Další debata o platech politiků nemá smysl. Nevíme, kolik peněz je v tomto smyslu "hodně" nebo "málo". Nepomůže nám srovnání ani trh, protože žádné "konkurenční parlamenty" nemáme k dispozici. Diskuse o tom, zda by platy politiků měly být spíše vyšší (a chránily politiky před pokušením korupce), či naopak nižší (vždyť politika je služba), jsou akademické a plané. Berme jako fakt, že byly na nějakou výši nastaveny a tam zůstnou.

Jde skutečně jen o symboliku, a mluvíme-li o dočasném snížení platů v době krize, pak samozřejmě nejde o nějaké reálné úspory státních peněz. Je legrační, když šéf zelených hned navrhuje, že by mohly jít do školství. Ať jdou, kam chtějí, to přece není podstatné.

Paroubek se v rámci lovu střední třídy rád ohání manažery, proto tedy možná ví, že v mnoha velkých firmách si zaměstnanci právě na manažerské úrovni platy snížili. Udělali tak dobrovolně a v různých případech od pěti do dvaceti procent. Ani v tomto případě nešlo o úsporný krok, ale gesto pokory vůči běžným zaměstnancům, které jsou nuceni propouštět nebo jim platy snižovat nedobrovolně.

Přesně to mohli poslanci udělat, a měli dobrou příležitost, když v dubnu začali správně kritizovat vysoké platy manažerů podniků se státní účastí. Můžou to udělat i teď, prostě si snížit plat o těch Paroubkových dvacet procent. Jistě, hned slyšíme místopředsedu ODS, který říká, že to přece nejde a že platy lze měnit pouze zákonem. A navrhuje, aby si na to politici "sedli" a zkusili to vymyslit. Mám jiný nápad, až brutálně jedndouchý. Ať si ty platy prostě sníží. Je to nezákoné? Vždyť mají imunitu. Aspoň ji jednou použijí na něco mravného.

(Psáno pro E15)

Převzato z blogu Extra se svolením autora.