25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Chovejte se klidně a hovořte otevřeně!

7.4.2006

Když si nový předseda vlády Stanislav Gross vybral v létě 2004 na post šéfa úřadu vlády Pavla Přibyla, bývalého velitele zásahové jednotky, která se podílela na zásazích proti demonstrantům při takzvaném Palachovu týdnu v lednu roku 1989, divil se upřímně tento sociálnědemokratický exministr vnitra, že ne všichni projevují nad bývalým aktivním a ozbrojeným ochráncem komunistického režimu podobné nadšení jako on. Mnohé to dokonce iritovalo tak, že se dotyčný soudruh (přes aktivní podporu mnoha čelných představitelů ČSSD) nakonec přece jen vzdal funkce a přešel na místo, kde na něj není tak vidět. (Což mu tehdy ovšem nevadilo, aby si za státní peníze nezaletěl na olympijské hry do Atén).

Koncem srpna 2004 přišel Český rozhlas s informací , která odpovídala na jednoduchou otázku, jak je možné, že člověk s podobným CV jako Pavel Přibyl obdržel bezpečnostní prověrku:

„…Jak dnes Radiožurnál informoval, Přibyl získal bezpečnostní prověrku přes odpor tajných služeb a některých pracovníků Národního bezpečnostního úřadu. Osvědčení, které jeho držiteli umožňuje číst tajné dokumenty, bylo Přibylovi uděleno až v roce 2000 po intervenci tehdejšího šéfa NBÚ Tomáše Kadlece…“

Po dalším více než roce a půl se v těchto dnech objevují zprávy, které činnost úřadu s orwellovským názvem Národní Bezpečnostní za působení Tomáše Kadlece líčí tak, že iluze o kompetentnosti přátel z ČSSD řídit bezpečnostní složky mohou mít snad jen poslední zbytky stále nervoznějších členů této strany. Pokud se prý při prověrce „chovali klidně a hovořili otevřeně“, dostali prověrky i příslušníci StB (tak proč ne Přibyl, že?):

„…Kontroloři mimo jiné zjistili, že úřad lehkovážně uděloval prověrky lidem, kteří byli evidováni jako důvěrníci či agenti StB. Místo důkladného prověření těchto lidí se referenti v některých případech spokojili s informací, že jejich spis byl skartován. Jindy jim stačilo, že se člověk při pohovoru choval klidně a hovořil otevřeně, píše se ve zprávě…“

Zpráva na serveru iDnes ale přináší také velmi zajímavou informaci o tom, že již ´v září loňského roku byl o výsledcích vyšetřování informován premiér Jiří Paroubek´.

Bylo by myslím velmi zajímavé, kdyby nám pan předseda vlády vysvětlil, jaká opatření za toho více než půl roku on a jeho vláda (kterou jistě ihned informoval) udělali, aby se NBÚ proměnila ze zasviněného chléva ve fungující instituci a jak je možné, že pan Kadlec už dávno není vyšetřován za závažné porušení svých povinností a flagrantní zneužití své funkce.

www.angle.cz