25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Chaos pokračuje, tvrdí stále Fiala

19.3.2020

Úterní večerní diskuse v pořadu Události, komentáře ukázala hloubku politického rozkolu v této zemi. V Událostech, komentářích čelil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch i tomu, co říkal před dvěma měsíci.

Čínská chřipka dnes otřásá doslova celým světem. Jsou přijímána drastická omezení a objevují se i ekonomické nástroje, které mají pomoci překonat zasaženým státům omezení a pokles ekonomiky.

Být ve vysoké ministerské funkci není vůbec jednoduché. O tom ví své zejména ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Na konci ledna byl v Událostech, komentářích a tvrdil, že je Česko na případnou virovou epidemii dobře materiálně připraveno. Právě tuto pasáž mu pustila redaktorka Marcela Augustová s tím, jak hodnotí svá vyjádření z té doby. Augustová označila nedostatek roušek jako selhání státu a ruční výrobu po doma jako důkaz selhání státu. Vojtěch se bránil tím, že v té době to tak bylo a že koncem ledna nikdo nepředpokládal, že se v polovině března stane Evropa epicentrem virové nákazy. V této věci se kloním spíše na stranu ministra, i když některá jeho prohlášení se v průběhu času ukázala jako nepřesná či dokonce chybná. Po boji je každý generálem.

Poté došlo na odvolání ředitele nemocnice Na Bulovce za jeho nařízení, aby sestry nepoužívaly roušky ve styku s pacienty. Premiér Andrej Babiš se nechal slyšet, že bude požadovat jeho odvolání. Vojtěch prohlásil, že ředitele neodvolá, protože ono nařízení sice nepovažuje za „šťastné“, nicméně ne tak zásadní, aby ho kvůli tomu odvolal. Sám ředitel nemocnice dostal na ČT24 prostor k vysvětlení jeho postupu a řekl, že vyžaduje nošení roušek tam, kde to situace bezpodmínečně vyžaduje. I v tomto stanovisku s ministrem souhlasím, impulsivní jednání není na místě.

Pak došlo na diskusi Karla Havlíčka, Lubomíra Zaorálka za vládu a Petra Fialy a Markéty Pekarové Adamové za opozici o přijímaných opatřeních. A bohužel opět se ukázalo, že opozice a vláda jen obtížně nalézají společnou řeč. Opět se diskuse točila kolem roušek a respirátorů a Fiala i Pekarová Adamová tvrdě vládu kritizovali. Fiala, a částečně i Pekarová Adamová, si stěžoval na „chybějící informace“ a opět se vyjádřil tak, že ve vládních opatřeních panuje „chaos“. Několikrát se vyjádřil tak, že ODS nabízí vládě pomocnou ruku a zejména tvrdě kritizoval premiéra.

Lubomír Zaorálek se částečně na stranu Fialy i postavil, když kritizoval skutečnost, že mohl být nouzový stav vyhlášen mnohem dříve tak, jak to navrhovala ČSSD. Karel Havlíček oponoval tím, že situaci vláda řešila v krizovém režimu od počátku i bez krizového štábu, který byl nedávno formálně ustanoven z procesních důvodů. Nabídku opozice, jak ODS tak TOP 09, označil jako „deklarativní“ a ničemu nepomáhající. Velmi pozitivně se naopak vyjádřil o předsedovi KDU-ČSL, se kterým je v trvalém kontaktu a který mu nabízí faktickou pomoc. Uváděl příklady, kdy poslanci ODS kritizovali opatření vlády (biatlon bez diváků) a zákaz letů do severní Itálie, k nimž se potom přidaly i další státy.

Celá diskuse byla bohužel ovlivněna politikou tak, jak je tomu i v dalších evropských státech. Opozice hledá na činnosti vlády i v této velmi složité a nepřehledné době nedostatky, které fakticky snad ani za nedostatky nelze považovat. Velmi se podivuji, že předseda Petr Fiala neopustil svou tezi o tom, že vláda jedná „chaoticky“. Jistě, ne všechno má vláda do detailů promyšleno, nicméně nepostupuje jinak než jiné evropské vlády a navíc hodnotím pozitivně to, že reaguje dříve než státy, u nichž už virová infekce pokročila tak, že má na svém kontě stovky a tisíce zemřelých seniorů. Zdá se, že bychom snad přeci jenom mohli jako stát vyváznout ze současné krize lépe než jiné evropské státy.

Samozřejmě, že by bylo lepší, kdyby v této chvíli táhla vláda i opozice za jeden provaz. Nedělám si ale iluze o tom, že to tak bude stoprocentně, kromě čestných výjimek (již zmiňovaný Jurečka). Navíc, zdá se mi, že si často hejtmani hrají na „svém písečku“ a nařizují zákazy, které vláda nevyhlásila. Například zavření obecních a městských úřadů pro veřejnost nad rámec vládních opatření považuji za lidovou tvořivost v situaci, kdy vláda rozhodla pouze o omezení úředních hodin na pondělky a středy po třech hodinách.

Konečně, nepovažuji za prospěšné, když opozice sází na tvrdou kritiku vlády při řešení současné krize s nadějí, že na tom získá nějaké procentíčko navíc v dalších volbách. Jednak, většina lidí chápe, že současná situace je naprosto mimořádnou věcí, která se přihodí jednou za sto let (shodou okolností od španělské chřipky oněch sto let uběhlo). A také proto, že si většina racionálně uvažujících lidí, potažmo voličů, uvědomuje, že kdokoliv na místě současné vlády by byl nucen dělat podobná rozhodnutí a podobné chyby.

V USA je letos volební rok a Republikánská strana přichází v této koronavirové fázi s nabídkou finanční pomoci pro každého Američana (mimo milionářů) ve výši 1000 dolarů. Evropské vlády včetně české budou po ekonomické stránce nuceny ke stejným krokům tak, aby podpořily poptávku v době, která bude po virové krizi. Nakonec se může ukázat, že většina vlád včetně té české na této krizi nebude tratit ani politicky.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz