28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Čeští politici upřednostňují alibismus

Od vyspělého demokratického státu se očekává, že má dostatek rozvahy, sebevědomí, ale i schopnosti převzít odpovědnost za své činy. Dění kolem Afghánistánu bohužel napovídá, že Česká republika tak daleko není.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Milan 19.8.2021 21:01

Nejenom Mnichov, ale ta obrana vlastními silami je pro menší státy obtížná, někdy skoro nemožná a vždycky drahá.

Takže kombinace vlastních sil s nějakou tou aliancí je pro nás prakticky nevyhnutelná. Nejsme Švýcarsko, geograficky, politicky ani finančně.

I. Hermanek 19.8.2021 20:53

Autor je nejen pomatenyy ale je naprosto!zbytecny už z titulu svého obskurního povolani

F. Navrátil 19.8.2021 18:52

Mnichov 1938 ukázal, že velmoci nemají přátele, mají jen své zájmy. A smlouvy jsou jen cárem papíru, který lze kdykoliv roztrhat. Proto je nesmyslné spoléhat se na velkého bratra, ale v první řadě bránit a prosazovat své vlastní zájmy. A navíc podlézavé slouhy nemá nikdo rád.

P. Milan 19.8.2021 15:13

Slovo "mise" obsahuje všechny ty pojmy, beztak bylo důvodů více.

J. Jurax 19.8.2021 14:07

To nic, to si jenom Jelínek dal něco vlastní slivovice ...

J. Jurax 19.8.2021 14:05

No, jestli prohra tzv. Západu v Afghánistánu otevře stavidla imigrace pod záminkou humanity, pak tzv. Západ prohrál tuplem.

F. Navrátil 19.8.2021 12:31

Pokud nechceme opakovat chyby, musíme si je přiznat, pojmenovat a pochopit. Zavírat oči, zacpávat si uši a opakovat propagandistické bláboly, to by vedlo k dalšímu podobnému průšvihu jako byla operace Trvalá svoboda.

M. Bouček 19.8.2021 9:14

R^

Z. Klouček 19.8.2021 9:07

Afghánská mise ? Jak asi můžeme analyzovat, co se stalo, a poučit se z toho, když budeme používat tyto tekuté bezobsažné termíny ? Nebyla to spíše agrese a okupace jiné země? Možná v tom byla ale také prvek misie, snaha obrátit tamní, podle nás zaostalé, obyvatele na víru pravou demokratickou, a to pomocí zbraní ? Ze všeho nejdřív by bylo třeba vyčistit náš jazyk a používat slova vystihující podstatu věcí; bez toho nemáme šanci se chovat svobodně.

L. Beneš 19.8.2021 9:04

Slibovat druhým, jen když se to hodí. V tom jsou zase přeborníci jiní.

L. Beneš 19.8.2021 9:03

Pan Jelínek to říká hned na začátku, jen jinými slovy: Společně chyceni, společně oběšeni.

M. Valenta 19.8.2021 8:30

Být členem jen když se to hodí, v tom je Česko přeborníkem.

J. Nevrkla 19.8.2021 8:18

Čert vem miliardy, pokud alespoň na čas zlepšily Afgháncům život? Autor je hodně pomatený.

K. A. 19.8.2021 7:48

Odpovědnost? A co odpovědnost Afgánců? Když jich prchají z Afgánistánu údajně miliony, proč se ty miliony nepostavili na odpor proti Tálibánu?

Západ by měl přijmout jen osoby, kterým hrozí trest smrti nebo věznění za politickou činnost, nikoliv řadové obyvatelstvo, kterému se bude žít pod Tálibánem trochu hůř. Zároveň by měl všechny prověřovat, další teroristy EU nepotřebuje.

V. Novák 19.8.2021 7:47

Západní Balkán je třeba stabilizovat?

Když se tak podívám na mapu, tak západní Balkán - to jsou členové EU Slovinsko a Chorvatsko (pravda, mají jisté spory o teritoriální vody), Černá Hora, kde slavně porazili, tedy údajně, pokus o proruský puč, EUprotektorát BiH a Albánie, směřující jak do EU, tak do NATO.

Jo, ještě zdopuštěníNATOidního "samostatné" Kosovo.

Tam je potřeba něco stabilizovat?

P. Hatina 19.8.2021 6:33

Pravda, co kdyby to ale politici zkusili na občany jinak? "Nezaimponovali by jim, kdyby se začali chovat kurážně a zásadově? "

jisté řešení by tu bylo, naši vojáci přece mohli zůstat v Afghánistánu a bránit tam tu demokracii. Kdyby jsme tam zavčas naší slavnou armádu poslali třeba celou (jiné nebezpečí nám přece nehrozí), tím nahradit odchod Američanů, a jistě by si tím vyzískali obdiv a uznání celého západního světa.

Ale je to zvláštní na takové hrdinné řešení nenapadlo ani naše politiky, ani ve vedení naší armády stejně jako nikoho z ostatních západních zemí, všichni, když Američané zaveleli odchod, tak začali urychleně evakuovat s nima.

Takže je dost záhada, proč by se ta kuráž a odvaha měla vyžadovat od našich bezbranných občanů, kdyby se sem pustilo větší počet neprověřených lidí z jiné kultury. Těm snad někdo pomůže, kdyby se ocitli v riziku? Podle našich zákonů ani nemají právo se přiliš bránit, pouze "přiměřeně ";-D