24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Cesta na Tchaj-wan, trochu jiný pohled

Plánovaná cesta šéfa českého Senátu Miloše Vystrčila do Čínské republiky není důležitá jen z hlediska přítomnosti, ale i budoucnosti. Připomíná slavnou snídani francouzského prezidenta Mitteranda s čs. disidenty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vavruška 16.6.2020 21:46

Na Taiwan v podstatě nemá valný význam jezdit. Zhruba někdy v létě 2019 začaly v čínském tisku vycházet články o tom, že je potřeba více integrovat Macao a Hong Kong. V Hong Kongu si v klidu namodřili všechny zdivočelé demonstranty, takže se po ukončení demonstrace asi dali snadno dohledat, a asi je mezitím nějak zpacifikovali nebo donutili ke "spolupráci". A to, co teď právě v HK probíhá, je konsolidace politických sil před závěrečným finále. Macao bylo v tisku chváleno, jak jeho integrace zdárně pokračuje, tam tedy asi není co řešit. A v logice politiky "jediné Číny" je nasnadě, že jakmile bude dovršena integrace Hong Kongu do mocenské struktury ČLR, zbyde integrovat už jenom Taiwan. Takže "rozvíjet užší vztahy s Taiwanem" a nasírat čínskou vládu nebude mít žádný pozitivní politický přínos, leda by tak významná světová velmoc jakou Česká republika bezesporu je (vždyť se o ní jednou za pět let zmíní dokonce i americký ministr zahraničí!) měla dostatek intelektuálních a materiálních zdrojů na překonání všech složek čínské moci: vlády, tajných služeb, silových složek, vlivových organizací. O čemž nemůže být pochyb s ohledem na velmi silnou výbavu českých tajných i veřejných složek znalostí čínštiny (těch, kdo dokáží plynně komunikovat čínsky slovem i písmem je v ČR obrovská spousta, skoro jako počet cestujících v jednom delším čínském rychlovlaku...).

J. Vavruška 16.6.2020 21:33

Autor vidí svět velmi černobíle a ploše, a hlavně věří všem pohádkám pro malé děti, které slyší v televizi a v rozhlase. ČLR nahradila Taiwan v OSN proto, že 1) je to velká země (tou byla Čínská republika v době spolupráce KS Číny a Kuomintangu, ale jeden malý ocásek, který zbyl z Čínské republiky" si jen stěží může nárokovat vliv v OSN), 2) na promoci ČLR do pozice stálého člena OSN má velkou zásluhu Henry Kissinger, přestože oficiální americká zahraniční politika (to představení, které je hráno pro naivky) je opačná.

O. Seliger 16.6.2020 20:38

Držím mu palce, aby se mu to povedlo. Schválně co ze služebky z ostrova na pevninu vystrčí....

F. Navrátil 16.6.2020 15:59

Vystrčil chce jet na Tchaj-wan z vnitropolitických pohnutek. Domnívá se, že tím přihraje své partaji nějaké volební preference. Že to neodpovídá linii zahraniční politiky České republiky a že může poškodit diplomatické a obchodní vztahy s Čínou ho naprosto nezajímá. Merkelová jezdí do Číny opakovaně v doprovodu předních podnikatelů. Britská královna vozí čínského prezidenta ve zlatém královském kočáře. Ve srovnání s odpovědnými politiky se Vystrčil chová jako uličník.

Š. Hašek 16.6.2020 17:38

Přesné.

P. Staronový 16.6.2020 21:02

Jen více uličníků.

Z "odpovědných" politiků se mi obvykle chce blejt.

S. Novák 16.6.2020 15:55

:-)....v jádru se to zdá jako blbost! Někteří se tu ohánějí, že kšefty s TW jsou větší než s Čínou: S tím se dá souhlasit, ale pamatujete jak pražský starosta Hřib, kterému zvolením narostla ramena a považuje se za mistra světa, se otřel o Čínu a připravil 4 české filharmonické orchestry o miliony příjmů! Nechal bych mu to zaplatit!

Co si ta malá vzteklá surikata z Telče chce dokázat? Jaký je hrdina, že se nebojí velké Číny. Jaké budou následky pro odbyt našeho zboží v Číně, zlepší to vztahy? Prostě.....znepřátelit si všechny ,kolem....já jsem hrdina....v jádru ačkoliv špičkový politik,,,,,,omezený hlupák !

M. Panter 16.6.2020 16:37

V současné době je nejdůležitější export . Do Číny vyvážíme desetinásobek toho, co na Tchaj wan....pro úplnost.

L. Písařík 16.6.2020 17:45

A ta Čína nám platí v USD ? Spíše je to elektronika a mobily s odposlechem jako Huawei?

M. Panter 16.6.2020 17:53

Trochu hokej v hlavě, že . Řeč je o exportu našich firem do Číny . Jakou měnu si domluví, takou maj . No a pokud najdete odposlech, bude z vás boháč....hledejte, hledejte. ;-D

S. Novák 16.6.2020 18:26

:-)...Martine, samozřejmě bezvýhradný souhlas! To tomu skrčkovi nedojde! R^

D. Zítko 16.6.2020 13:09

Velmi dobře pane Stejskale R^

J. Ganaur 16.6.2020 12:40

Trpajzlík by se určitě taky nehrbil!Napsal jsem to dobře,Vobře?

J. Ganaur 16.6.2020 12:31

R^R^R^

J. Hajský 16.6.2020 12:22

Autor se v článku na jednom místě okrajově zmínil o vztahu anglických a francouzských předválečných politiků k Hitlerovi. Historie se změnit nedá, tak jen duševní cvičení. Co by se stalo, kdyby Chamberlain nejezdil do Německa jako Hitlerův podržtaška, ale přijel do Prahy za prezidentem Benešem a jako chlap s gulema veřejně prohlásil, že Spojené království bude za všech okolností stát za demokratickým nedělitelným Československem a nikoli jednat s Hitlerovou diktaturou? Zalekl by se Hitler? Došlo by ke světové válce?

J. Ganaur 16.6.2020 12:33

Došlo, ale Británie by si nezvolila hanbu.

J. Jurax 16.6.2020 17:27

Těžko říct. Možná později, možná jinak.

Hitler byl sice magor, ale jeho generálové byli zkušení profesionálové.

Š. Hašek 16.6.2020 17:43

Těžko říct varianty. Ovšem ti zkušení generálové dali v rozhodující chvíli za pravdu magorovi.

Viz "výlet ke Stalingradu". Ti zkušení generálové si spletli výlet do Francie s Rusí. Velkou. Převelikou. Nedobytnou.

Mimochodem zkušených generálů, kteří by zas chtěli tam .... těch je zas jako máku.

P. Staronový 16.6.2020 21:06

Převeliká jo. Nedobytná ne. Pokud by Hitler neblbnul, našel by dost tamních pomocníků, nejen Balty. Jenže to by zas nebyl Hitler.

P. Staronový 16.6.2020 21:04

Otázka je, zda by to Chamberlain ustál doma. Dtto Frantíci.

Zásadové postoje nebývají populární.

J. Vavruška 16.6.2020 22:08

To se nemohlo stát, protože Británie potřebovala, aby měl Hitler dostatečnou průmyslovou a zbrojní základnu pro útok na Sovětský Svaz - proto ostatně již před Mnichovem umožnila "osvojení" průmyslových a zbrojních kapacit na Západě Německem a jejich velkorysé financování. Proto "spojenci" předali průmyslové československé pohraničí Hitlerovi a taky mu tím umožnili, aby zesláblý stát později anektoval zcela.

Představa, že za anexí československého území Hitlerem byla jenom Hitlerova nenasytnost a nikoliv složitější a dlouhodobější plány, je úsměvná a naivní. Takhle to v historii nebývá.

Když necháte něco dělat dva lidi, jednoho náhodně a druhého na základě plánovitého úsilí, improvizátor se bude pořár jenom divit, kdežto ten, kdo postupuje podle plánu, dosáhne alespoň částečného úspěchu. Nebo snad máte v životě opačnou zkušenost?

J. Sedláček 16.6.2020 11:55

Stejskal jako vždy na správné straně barikády a jako vždy zcela mimo

S. Rádl 16.6.2020 11:09

Nejsem odborník na Čínu, ale domnívám se, že u nás převládá názor, že ČLR a ČR jsou div ne ve válečném stavu. Oni přitom vzájemně komunikují, obchodují a mají bohaté mezilidské kontakty. Co je rozděluje, je názor na politické uspořádání. I na Taiwanu jsou síly podporující politiku jedné Číny, ale jsou v menšině.

V USA jsem měl šéfa Číňana z Taiwanu a na jeho oddělení byly 2 další kolegové původem z pevninské Číny. Nechci říkat, že je protežoval, ale měli mezi sebou nadstandartní vztahy.

A pokud ty dva státy nikdo nerozeštve a nevyvolá konflikt, budou mít oba státy mezi sebou normální vztahy. A pro Taiwance bude vždy milejší pevninský Číňan, než Japonec nebo Američan, o Češích nemluvím, ty tam nikdo nezná.

J. Ptáček 16.6.2020 10:43

Premiér A. Babiš řekl 17. listopadu 2019 v Národním muzeu:

"Odvaha Václava Havla byla obdivuhodná. Byl jsem tehdy v komunistické straně, nebyl jsem tak statečný. Proto chci zpětně vyjádřit poděkování a pokoru vůči těm, kteří vyšli z Albertova na Národní třídu. Díky vám, kteří jste byli ve vládě, jež nás přivedla k prvním svobodným volbám, díky vám, kteří nás přivedli do NATO a schengenského prostoru."

Nelze vyloučit, že odvahu Miloše Vystrčila k cestě na Tchaj-wan, budou politici brzy také považovat za obdivuhodnou. Třeba i soudruh Filip.

M. Panter 16.6.2020 11:53

A co je odvážného jet na Tchai-wan ? Odvaha by bylo navštívit třeba Katalánsko, či alespoň vyjádřit podporu jejich politickým vězňům . Ale k tomu senátor Vystrčil evidentně nikdy nedostane pokyn, na rozdíl od návštěvy Tchai-wanu. Rv

J. Hajský 16.6.2020 12:09

Kdyby Vystrčil navštívil Katalánsko a veřejně tam zvolal: "Ať žije svobodné Katalánsko" byl by to chlap s gulema. Ale to dokázal jen Charles de Gaulle, když při návštěve Kanady zvolal: "Ať žije svobodný Quebec".

L. Písařík 16.6.2020 17:48

A stalo se, Quebec ovládl celou Kanadu:-/

J. Vavruška 16.6.2020 22:13

Hezké přirovnání, ale kulhá. Quebec býval francouzskou državou, kterou Británie obsadila vojensky za za cenu krvavého teroru na místním obyvatelstvu. De Gaulle se tedy vyjadřoval k osudu svých krajanů. Kdežto Vystrčil nemá s Katalánskem vůbec nic společného - není Katalánec, Katalánsko nezaložili čeští kolonisté nebo exulanti a v Katalánsku se nemluví česky, ani tam nežije žádná česká diaspora.

Proč vlastně naši podržtaškové mají tak neodolatelné nutkání vyjadřovat se velmi razantně ke všemu, co se jich osobně ani České republiky nijak netýká?

M. Šejna 16.6.2020 12:00

Co je hrdinného na Vystrčilově cestě na Formosu?

Nikdo ho za to nezavře a možná na tu cestu ještě vyfasuje vládní letadlo.

J. Ptáček 16.6.2020 13:05

Vážení, pravdu máte, ale poloviční. Vůči mně, mnoha jiným, možná i vám, to není nic statečného. Ale proč tolik vysoce postavených o cestě nenávistně kvičí. O většině cest se ani neví nebo se nekomentují. Někomu šéf senátu šlápl na kuří oko. Vůči těm, kteří tam "kšeftují" to statečné je. I Havel štval především verchušku. Tak Vystrčil je holt naštve taky. My, pěšáci to sledujeme z povzdálí. My o žádný majetek v Číně nepřijdeme, aspoň teda já ne, ať mluvím za sebe.