Neviditelný pes

POLITIKA: Česko drtí korona, Bělorusko Lukašenko

27.10.2020

Zprávy veřejnoprávní televize jsou natolik jednostranné, až je to zarážející. Česká televize si přímo vynucuje uzavření ekonomiky a la Izrael, zatímco v Bělorusku (covid-necovid )je nejdůležitější svrhnout Lukašenka.

Zemanova taktika pozdržet odvolání Romana Prymuly z funkce ministra se ukazuje jako účinná. Pokud dnes nedojde k poklesu hodnot infikovaných, bude zaveden totální lockdown. Stačí tedy když laboratoře provedou další rekordní počet testů a uzávěra ekonomiky je nevyhnutelná. Vypadá to, že o uzavření ekonomiky rozhodne ještě Prymula, a nový ministr tak dostane do vínku uzávěru a slízne všechnu kritiku.

V Itálii, která si na jaře prošla skutečně martyriem, se už lidé bouří a nechtějí poslouchat nová omezení z vlády. Korona je posledním trumfem Demokratické strany před prezidentskými volbami v USA. V podstatě se demokraté vezou na strachu z nákazy, zatímco mítinky Donalda Trumpa jsou v obvyklém formátu a Trump si z Joea Bidena utahuje.

Běloruská opozice vyzvala po nedělních protestech v ulicích Minsku ke generální stávce. V ČT promluvil zpravodaj Českého rozhlasu a čelil otázkám moderátorky, zda Bělorusko čeká „kolaps“. Tedy kolaps ekonomický. Zpravodaj se kroutil a nakonec přiznal, že se žádná stávka, natož generální, konat nebude. Z mého pohledu je naprosto šokující, když zprávy České televize z Evropy jsou jen o šíření koronaviru (s výjimkou brexitu), zatímco Bělorusko koronu neřeší a hlavní je svrhnout diktátora. Má to jeden „nečekaný“ dopad. Pokud by snad v Bělorusku opozice zvítězila, bude na prvním místě koronavirus jako u nás. To jsou ony paradoxy doby. Ekonomiku to poškodí stejně, jako případná úspěšná generální stávka.

Pokud Andrej Babiš bude souhlasit s úplným uzavřením ekonomiky, mohl klidně Prymulu na postu ministra zdravotnictví ponechat. V neděli v České televizi dokonce ministryně financí Alena Schillerová, která na počátku proti ekonomickým dopadům Prymulových opatření protestovala, označila Prymulu za výborného odborníka, který by měl zůstat v epidemiologickém týmu ministra.

Samostatnou kapitolu si zaslouží Milan Kubek – prezident ČLK. Ten navrhuje úplnou uzávěru ekonomiky po vzoru Izraele, jinak se údajně viru nezbavíme. Strašil tím, že české zdravotnictví zkolabuje (není to vlastně šíření poplašné zprávy?), když jsou v nemocnicích tisíce pacientů s covidem a tisíce zdravotníků má covid nebo je v karanténě. To, že z oněch asi 6000 pacientů by tam skoro polovina být nemusela, nezmínil a že české zdravotnictví má kapacity na JIP z jarní fáze příprav, také nevzpomněl.

Takže nás opět nezajímá dopad uzavření ekonomiky, který bude stejný, ne-li horší než ona jarní „generálka“. Teď budeme hlavně zachraňovat (nic proti tomu), ale bez všech společenských souvislostí, tj. bez toho, aby ochrana byla zaměřena právě na nejzranitelnější část populace, na seniory.

A tak to odneseme úplně všichni, ať už se nakazíme, nebo ne. Dluhy se totiž platit musí.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek