24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: České stranictví na křižovatce

Česká strana sociálně demokratická se rozhodla více komunikovat s členskou základnou a zapojit ji do vytváření politiky. Pokud je to myšleno upřímně a podaří se něco změnit, mohl by to být krok k obnově významu politické stranictví v ČR.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 22.3.2014 9:05

Mám za to, že je to jinak.

Smysl politických stran v naší demokracii? To není ta správná otázka. Politické strany v demokracii své místo a smysl mají. Tímto smyslem však zásadně není moc a její dosahování formou "volné soutěže". Smyslem existence stran není ovládání moci zákonodárné, výkonné a soudní. Tyto demokratické moci mají být zcela a přímo v rukou občanů tak, aby tito mohli jejich prostřednictvím prosazovat svou výlučnou moc a to přímo i nepřímo. Občané si ve svých rukou musí ponechat přímé rozhodování o zásadních, hlavních a zvláště důležitých věcech fungování jejich státu. Ono totiž stát patří občanům a nikoliv nějakým, vždy menšinovým jejich spolkům. I tak existuje velmi mnoho věcí, jejichž řešení je možno přenést na svobodně, přímo a většinově zvolené zástupce občanů. Před cca rokem mne velice zaujal televizní rozhovor s prof. Zeleným, který přednáší na univerzitě v USA.  Z jeho projevu vyplynula jedna zásadní věc, kterou tvrdil. Zmínil skutečnost, že občané v USA, Kanadě a jiných zámořských státech stále více odmítají zprostředkovanou moc přes politické strany. Chtějí být na moci účastni přímo. Řekl také, že tento obecný trend je patrný zatím více v zámoří než v Evropě, ikdyž i tam se začíná projevovat. Není to nic jiného, než rána do vazu zastáncům teorie o demokracii, provozované přes politické strany, systému, který ztrácí svou demokratičnost. Zcela přestává být demokratickým zejména tam, kde existuje menšinový, poměrný volební systém. Tedy ve většině Evropy. Proto je české stranictví na křižovatce, proto se občané stále více upínají na nově vznikající politická hnutí, která nejsou politickými stranami, proto stále více odmítají t.zv. stranickou demokracii, která de facto žádnou demokracií není. Moc politických stran nad občany nemá  v demokracii co dělat.Je totiž projevem diktatury menšiny nad většinou, což demokracie nepřipouští.

V. Ondys 23.3.2014 8:59

:))))))) Problém drtivé většiny, pane Čechu,

má mnohem hlubší kořínek v tom, že výhodné se považuje za :))) správné, a pokud správné nebude výhodné, neporadí si s tím žádný systém a :))))) nezištní podvodníci s dokonalým pro nedokonalé lidi budou mít furt žně.

P. Čech 23.3.2014 9:20

Re: :))))))) Problém drtivé většiny, pane Čechu,

Správné je vždy výhodné, pane Ondysi. Někdy může být sice zpočátku i nevýhodné.Nevýhodnost správného však nemá nikdy dlouhého trvání na rozdíl od nesprávného. Je ovšem otázkou, co je to "správné". Záleží totiž na tom, kdo to posuzuje, v jakém čase a v jakém kulturním prostředí. Ono totiž záleží zejména na tom, zda chceme demokracii při znalosti o tom, co to ona demokracie je. Obecně nelze demokracii definovat jinak než jako vládu občanů. To vyplývá již z názvu "demos krates" Poněvadž ji nelze nazvat jako vládu   v š e c h   občanů, je nutno jí přiznat status vlády většiny občanů. Nikdy ne menšiny. Zásadně je však nutno říci, že v demokracii obecně se menšina vždy dobrovolně podřizuje vůli většiny, přičemž musí mít možnost svobodně se onou většinou stát sama. Pokud toto funguje, a jsou státy, kde je to tak, potom se žádný občan nemůže vymlouvat na "ty tam nahoře", kteří o všem rozhodují buď sami a nebo skryti pod pláštíkem politických stran, obvykle proti vůli většiny občanů. Tam, kde je rozhodnutí většiny závazné, může se tato většina vymlouvat pouze sama na sebe, poněvadž rozhodla. Třeba nesprávně. Musí však existovat možnost, jak nesprávné rozhodnutí změnit. Právě toto je úlohou institutu, zvaného "referendum" a nebo "všeobčanské hlasování". O tom to je.

V. Ondys 23.3.2014 12:58

Re: :))))))) Problém drtivé většiny, pane Čechu,

Život s možností existence visící na křehké niti byl, je a bude bojem o přežití a je běžné, že si ho jedni snaží usnadnit na úkor jiných v nejrůznější podobě, dnes třeba v Evropě frčí inženýři lidských duší se spolkem dobrosserů za cizí peníze, je ale smutný fakt, že když se parazité přemnoží, znamená to konec pro jejich nositele, pokládám za správné, když stát plní jenom naprosto nezastupitelnou roli pro svobodného, samostatného, pracovitého a poctivého občana, stejně se ji nikdy :)))))) dokonale nenaučil, ale těch většina bohužel není a patrně nikdy nebude.

P. Čech 23.3.2014 15:52

Re: :))))))) Problém drtivé většiny, pane Čechu,

V tom máte pravdu, to ani vyvracet nehodlám. Nicméně to nevylučuje možnost demokracie jako jako uznávaného společenského systému vlády a moci většinové vůle občanů. Předpokládá to ovšem existenci veškerého dění od dola či zdola směrem nahoru. Tedy konkrétně třeba výběr daní nikoliv státem, ale obcemi a předávání jejich části směrem nahoru ke státu. Tento systém je znám ve Švýcarsku. Nejde však jen o daně, jde o vše možné. V případě daní tyto vybírají od občanů a jiných subjektů obce. Část z nich spotřebují a pokud existují nutné činnosti, které obce zajistit nemohou, chopí se toho kantony. Od obcí jim proto plyne část vybraných daní. Pokud existují oblasti, které ani kantony samy nezvládnou, nastupuje stát. Proto směrem ke státu plyne část daní od kantonů. Výslednicí tohoto daňového systému je vysoká úspornost vyšších správních celků., protože tyto nemají k byrokracii a růstu administrativy dostatek peněz. Je to nejlogičtější a nejsprávnější známý systém, který ovšem předpokládá moc v rukou občanů přímo a nevylučuje možnost, že se části moci mohou ujmout zástupci občanů. Zde je to podobné jako u těch daní. Zástupci řeší jen to, co nechtějí a nebo nemohou řešit sami občané. Nikoliv naopak.  A právě proto mají Švýcaři vytvořen fungující bohatý stát bohatých občanů. A o tom to celé je.

V. Ondys 23.3.2014 17:56

Re: :))))))) Problém drtivé většiny, pane Čechu,

:))))))))))) Navzdory všem pokrokovým intošům už asi sedm set let a vláda si může dovolit dát muskejm flinty domů v zájmu demokracie a svobody, asi to je i o tom, že kurážnej člověk, kterej se neštítí práce, si v běžným životě bohatě vystačí se selským rozumem bez potřeby :))))))))))))))) nezištných kavárenských i hospodských mudrlantů s :))))))) úžasnejma představama...