26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: České opozici chybí lídr

V české politice je patrná absence osobností odleva doprava. Virová pandemie navíc ukázala, že zejména česká opozice trpí naprostou ztrátou soudnosti a představivosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 3.5.2020 8:16

Které české opozici? KSČM a SPD jsou také opozice. Dozajista máte na mysli truckoalici ODS, TOP 09, KDUČSL, Piráty a STAN. To jsou povětšinou politické strany, které spolu s ČSSD v minulosti snad dost jasně ukázaly, že vládnout nedovedou a že jediné, co opravdu umí, je zadlužit stát dvěma biliony korun. Lidé však nejasou tak hloupí, za jaké je politické strany považují a nenechají se opít hloupými žvásty politiků, vedených pány Fialou, Kalouskem, Jurečkou, Bartošem, Gazdíkem, Farským, Rakušanem, Stanjurou, paní Pekarovou-Adamovou, Němcovou, Richterovou či jim podobnými. Prostě jedna z opozic je u občanů odepsaná a žádná volná soutěž jí nepomůže. Podle mne se pomalu ukazuje, že rozbití Občanského fóra Václavem Klausem nebylo to pravé, ořechové. Lidé obecně politické strany u moci nechtějí a jen proto stále rostou preference občanských hnutí. Bohužel jsme ztratili 27 let, když jsme dovolili dát do ústavy "volnou soutěž politických stran".

P. Staronový 3.5.2020 10:59

"Lidé však nejasou tak hloupí" - nejsou, tak na ty vaše fantasmagorie naletí jen někteří.

Hnutí vzniknou, naslibují, zjistí se, že jsou ještě horší než strany a zase zaniknou. Normální průběh.

P. Čech 3.5.2020 12:36

To nejsou fantasmagorie, to jsou fakta. Zkuste mi jeden z nich pomocí skutečných argumentů vyvrátit tak, jak se to dělá v normální diskusi. A občanská hnutí? Ta vznikla a od té doby jim rostou preference. Nezanikají tak, jak by si to lidé Vašeho typu přáli. Jedno znich dokonce sílí tak, že vládne. A to zatím dobře. Zatím žádná politická strana, která byla u moci nic lepšího nedokázala.

J. Mucha 3.5.2020 15:52

Fakta? Opravdu? Ty mi v té vaší litani, vypadající jako by vypadla z Rudého Práva osmdesátých let a poté načas vzkříšené pánem (ano, toto oslovení zpopularizoval, kdepak je mu konec) Paroubkem před cca patnácti lety, chybí. Mimochodem, z těch funkcionářů ČSSD jste zapomněl na pána Faltýnka (Efko).

Tím občanské hnutím myslíte politickou divizi jednoho nejmenovaného předluženého koncernu?

P. Čech 3.5.2020 19:00

Kdepak je ten argument? Žádný nevidím.

P. Staronový 3.5.2020 16:18

Lituji, ale fakt tam nevidím ani jeden. Při vší slušnosti, nic než vaše dojmologie.

Ano, jedno hnutí už se zde na vládě účastnilo (VV), druhé nyní vládne. Vše ostatní je otázka času.

Jediný rozdíl mezi stranou a hnutím je, že hnutí může lumpačit volněji.

P. Kmoníček 3.5.2020 18:36

Navíc lžete, P. Čechů. Ani jeden z těch, které jmenujete nebyl nikdy v žádné vládě, která by zem zadlužila tak jak říkáte, lháři !

P. Čech 3.5.2020 19:07

máte pravdu v tom, že všichni jmenovaní ve vládách nebyli. Byli však poslanci, kteří to zadlužování schvalovali.

P. Čech 3.5.2020 19:05

VV nebyly občanským hnutím, ale politickou stranou. Máte v tom pojmový zmatek. Máte pravdu v jednom. Vše ostatní a nejen ostatní, je otázkou času. Řeneme si to po volbách, až z poslanecké sněmovny vypadnou ČSSD, KDUČSL, TOP 09 a STAN. Snad i KSČM. Sice bych to přál i ODS a Pirátům, ty však Pražáci asi zachrání.

P. Staronový 3.5.2020 21:00

"Máte v tom pojmový zmatek."

Jo, máte.

Hnutí a strana, to se liší názvem a tím, že hnutí má méně pevné struktury, takže za hnutí se může prohlásit i politická divize Agrofertu nebo Pitomiův výdělečný spolek.

Po volbách nepochybně někdo ze Sněmovny vypadne a někdo tam přijde. Nic zásadního se nezmění. Kšefty a podvody poběží dál.

P. Victorin 3.5.2020 6:05

Lídra už máme!

"Je čas na vzpouru!", vyzval občany prof. Ing. Václav Klaus, CSc., dr. h. c. mult., aby vyšli do ulic protestovat proti nečinnosti vlády, která údajně vytváří ekonomickou krizi.

Zdroj: https://eurozpravy.cz/domaci/politika/je-cas-na-vzpouru-exprezident-klaus-vyzval-lidi-aby-vysli-do-ulic.aae0d11e/

T. Kohout 3.5.2020 7:39

Miluju zbojníky!

P. Čech 3.5.2020 8:20

Ekonomickou krizi zde vyvolal jen a pouze Václav Klaus, když rozbil Občanské fórum. Vznik a následná moc politických stran bylo to nejhorší, co mohl provést. Pardon, snad ještě horší bylo jeho rozbití společného československého státu a podpis Lisabonské smlouvy. Všechno to akty jasné vlastizrady. Takový člověk má být rád, že jej nezavřeli a že může na svobodě žít a ne kecat lži a hlouposti do médií.

P. Victorin 3.5.2020 8:34

Pane Čechu, máte pravdu v tom, že prof. Ing. Václav Klaus, CSc., dr. h. c. mult., v ČR vskutku ekonomickou krizi vyvolal. Nikoliv však až tehdy, jak uvádíte, nýbrž v roce 1994, kdy se svým "motorem privatizace" Viktorem Koženým a pod., počestně deklarovanou tzv. Kuponovou privatizaci proměnil v "Loupež století"...

P. Čech 3.5.2020 9:06

Občanské fórum z titulu jeho předsedy rozbil již v roce 1991. Ono největší chybou a omylem Václava Havla bylo, že jej připustil k moci. O další se už Klaus postaral sám. Svým rozbíječstvím a vlastizradou se tak řadí vedle Edvarda Beneše a všech socialistických prezidentů k tomu nejhoršímu, co československý stát vyprodukoval.

J. Kanioková 3.5.2020 15:14

Další cvok..

J. Vlček 3.5.2020 9:07

Pane Čechu, ponechávám stranou ostatní myšlenky ve vašem příspěvku a vyjádřím se pouze k jedné z nich. Zásadně nemohu totiž souhlasit s tím, že Václav Klaus rozbil Československo.

Nebyli to Češi, a nebyl to ani Václav Klaus, kdo se o konec Československa zasloužil. Jen slepý a hluchý mohl necítit snahu a touhu Slováků po vlastním státu. Bylo nanejvýš rozumné a vstřícné jim v tom nebránit a osamostatnění jim umožnit.

Toto řešení bylo pro obě strany to nejlepší, jaké mohlo nastat.

P. Čech 3.5.2020 12:50

Ano, rozumné a vstřícné by to bylo, pokud by se postupovalo podle tehdy platného ústavního zákona č. 327/1991 sb a kdyby bylo ve věci vyhlášeno referendum na Slovensku a v ČR. Pokud by jen v jednom z těchto referend zvítězila vůle občanů ve smyslu rozdělení státu, ctil bych tuto většinovou vůli občanů. Klaus s Mešiarem však v zásadním rozporu s tímto ústavním zákonem moji vlast rozbili a to o své vlastní vůli. Občanů se na to nikdo neptal, ikdyž to zmíněný zákon v čl 1, odst. 2 přímo vyžadoval. Pro Klause s Mečiarem v jejich povýšené a mocichtivé touze ústavní zákon nic neznamenal. Oba se tudíž dopustili vlastzrady. Tečka. Touhu Slováků po osamostatnění jsem cítil nemálo. Šlo však o touhu n ě k t e r ý c h Slováků (ze Žiliny a Bánské Bystrice a okolí a na druhé straně Pražáků (nikoliv Pražanů. Tak jsem to cítil a cítím dosud.Rozhodnout ve věci spravedlivě a demokraticky mohla jen a pouze referenda.

J. Vlček 3.5.2020 13:55

Pane Čechu, opět s vámi budu nesouhlasit. Nic neprobíhalo ve znamení mocichtivé touhy Mečiara a Klause, i když tu touhu vyloučit nelze. Byl to přirozený vývoj vzájemných vztahů Čechů a Slováků, což musí uznat každý rozumný člověk.

Ono vám nestačilo to, jak Slováci využili příležitost odtrhnout se a osamostatnit svůj Slovenský štát, v době největšího ohrožení naší společné republiky Německem?

Ono vám nestačily ty věčné tahanice kolem federácie, pomlčková válka kolem názvu společného státu? Nestačily vám každoroční tahanice kolem státního rozpočtu, kolem investic, když má Praha metro, že ho chce mít i Bratislava, atd., atd.?

Můžeme být rádi, že vzájemný rozchod proběhl v klidu, a nakonec ke spokojenosti obou stran, kdy jsme si uhájili alespoň naší státní vlajku, na kterou jsme byli zvyklí, a o kterou nás chtěla slovenská strana nesmyslně připravit.

Myslím, že za způsob rozdělení našeho státu nemá nikdo co Klausovi vyčítat, že mu za něj patří spíše poděkování. Takovéto pokojné rozdělení státu by mohlo být příkladem pro ostatní státy s podobnými problémy soužití jejich obyvatel.

P. Čech 3.5.2020 19:22

Pane Vlčku, nic z toho, co zde píšete nebylo vůlí občanů. Nikdo se jich na to nezeptal (referendum) ani v roce 1939, ani v roce 1968, ani v roce 1992. Nikdo se na to neptal ani českých občanů. O všem tomto rozhodovala mocenská "elita", vzcházející z vůle politických stran a ne z vůle občanů. Nezlobte se na mne, ale já zásadně nemohu souhlasit s pošlapáním ústavního zákona a svévolném rozbití společného státu, mé vlasti, dvěma mocichtivými jedinci a posléze mocí zákonodárnou, které k tomu nedal mandát ani jeden občan. V současné době nemám svou vlast. Narodil jsem se na Moravě a Čechy za svou vlast považovat nemohu. Nikdo se mne také neobtěžoval zeptat, zda si přeji být českým občanem. Prostě mi bylo občanství přiděleno. To přesně je ten zvrácený pohled našich politických stran na skutečnou zastupitelskou demokracii. Ony totiž nechtějí uznat, že demokracie (jakákoliv) je především vládou většinové vůle občanů a ne menšinové vůle politických stran a jejich voličů.

J. Kanioková 3.5.2020 15:22

Buďte si jistý, že Češi by hlasovali, že NE, a Slováci by hlasovali ANO. O tom nepochybujte, Slováci o svou nezávislost a vlastní stát usilovali moc a moc !

Když neznáte skutečná fakta, tak nefantazírujte..

P. Staronový 3.5.2020 16:19

Slováci prostě vystoupili, viz jejich zákon o nadřazenosti slovenských zákonů nad československými.

Vše ostatní už byly čistě administrativní záležitosti.

J. Kanioková 3.5.2020 15:15

Přesně !

J. Kanioková 3.5.2020 15:24

Naprosto přesně !

P. Kmoníček 3.5.2020 18:39

Pane Vlčku, je to neuvěřitelné, ale poprvé s Vámi naprosto souhlasím

.

P. Staronový 3.5.2020 11:02

Ale jděte, brepto. Občanské forum byla kecárna, vhodná pro revoluci, ne pro normální chod státu, politické strany jsou pro demokracii potřeba, z Československa vystoupili Slováci a do Lisabonu nás nezatáhl Klaus, který se mu naopak do poslední chvíle bránil.

P. Staronový 3.5.2020 11:59

Přesněji řečeno, OF se dokázalo jakž takž shodnout, co ne. V první fázi bylo nutné, později už bylo důležité i co jo. O tom měl Klaus a ta parta kolem něj poměrně jasnou i správnou představu, takže zaplať pánbůh za ně. Alternativy byly podstatně horší.

P. Čech 3.5.2020 13:21

Jak ta Klausova představa, podporovaná Ježkem, Dybou, Stráským, Dlouhým, Kočárníkem a spol. dopadla ,vidíme dnes všichni. Rozkradený stát, rozbitý spotřební průmysl, nesoběstačnost v potravinách, rozhádaní lidé, chaos, zmatek a zmar. Toť vše dílo politických stran, které u nás založili "bývalí" komunisté. Všech politických stran, bez výjimky.

P. Staronový 3.5.2020 16:23

Jo, dopadlo to asi tak nejlépe, jak bylo vzhledem k dostupnému materiálu (lidskému, technickému i politickému) možné.

Vaše sny o jiných možnostech jsou právě jen ty sny. Bez souvislosti s realitou.

No a ty komunisté a strany - jednoho "bývalého" komunistu a navíc ještě agenta máte v čele vašeho oblíbeného hnutí. A není tam sám, natahal si jich tam spoustu dalších.

P. Čech 3.5.2020 13:17

Sice se neúspěšně bránil, ale podepsal. Podepsal stejně jako Dubček Moskevské protokoly. To jsou akty vlastizrady. Ono totiž není důležité jestli se někdo něčemu brání. Důležitý je akt podpisu. Akt zbabělé vlastizrady. A politické strany? Ty vůbec pro demokracii nejsou zapotřebí. Bohatě stačí občanská hnutí a nebo přímo občané. Ti jsou pro skutečnou demokracii důležití a ne nějaké jejich, vždy menšinové spolky. V podstatě proti politickým stranám nic nemám, jsem však zásadně proti jejich moci nad občany. Srany mohou mít i v demokracii své místo, nesmí však být obdařeny ústavní mocí. Slyšel jste, co o nich po volbách prohlásil pan Schwarzenberg? "Lidé už mají politických stran plné krky", konec citátu.