19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Česká válka o Izrael

O Izraeli a tamní politice se u nás debatuje, skoro jako kdyby se jednalo o sousední zemi. A při pohledu na poslední kolo sporu o naši blízkovýchodní politiku se zdá, že je to snad i pravda.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 27.5.2020 13:43

Teprve dobrá definice pojmů umožňuje konstrukcí výroků.

Nuže, co jsou to Palestinci a palestinská území?

M. Panter 27.5.2020 13:41

Ale kuš paní . Osobně sice žáden znalec dané problematiky určitě nejsem, no proto se mi možná vyhýbá vaše zaslepenost. No dočetl jsem se, volně parafrázováno, že židovská obec na daném území zanikla už před pár tisíci lety a určitě to nebylo z viny Arabů, ale spíše křesťanů . No to potom sorry jako , ale pokud je to dle vašich vyjádření správné, tak to potom může nastat světové stěhování se všemi následky a důsledky...

H. Lukešová 27.5.2020 13:21

Žádná palestinská území neexistují.

H. Lukešová 27.5.2020 13:20

Ne, ne, píšete jen lži a lacinou palestinskou propagandu. Holt další zastánce palestinského a obecně islámského terorismu.

M. Panter 27.5.2020 13:19

Slovíčkaříte... obyvatelé palestinských území - může být ?

H. Lukešová 27.5.2020 13:19

Ne, ne, s terorismem začali první Arabové, ti masakrovali Židy v Hebronu a v Jeruzalémě již od 20. let, v celé Palestině zahájili teror během 30. let minulého století a za WW2 spolupracovali Arabové s nacisty.

Naopak Židé přinesli do Izraele pokrok a udělali z něho klenot Blízkého východu.

H. Lukešová 27.5.2020 13:18

Žádní "Palestinci" neexistují a Palestinský stát nikdy v dějinách neexistoval. Stát Izrael ano. Židé jsou původními obyvateli Země Izraelské, Arabové jsou invazoři a zloději země.

M. Koutný 27.5.2020 13:06

Kdo jsou, prosím, ti Palestinci?

M. Panter 27.5.2020 13:06

No je mi velmi líto, ale platí co jsem napsal...

M. Krátký 27.5.2020 12:56

v pravé poledne bejt takhle zhulenej - co jste si šlehnul ??? znalče tamní historie !!!

M. Panter 27.5.2020 12:55

Možná bychom se chovali stejně jako Palestinci , pokud by nám společenství národů určilo odstoupit třeba Valašsko pro vznik jiného státu . S odůvodněním, že před dvěma tisíci let tam měl své kořeny...

V. Chrastina 27.5.2020 12:24

Souhlas, pane Barele, jen bych připodotknul, že Petříček se nepřidával, on ten protiizraelský nenávistný akt inicioval, ale co je na tom nejhorší, že mu to z brusele nakukal nějaký Poche. Tož tak!

K. Křivan 27.5.2020 12:15

Lžeš Pantere. Za to je .......

K. Křivan 27.5.2020 12:12

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a dva z jeho předchůdců, Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Karel Schwarzenberg (TOP 09),jsou pachatele toho dementniho članku v RP. Komu se podaři alespon jednoho z nich zabit, tomu budu dodavat každou neděli babovku do basy. S pilnikem a svatym obrazkem.

J. Fridrich 27.5.2020 12:10

Vy jste vopilej, vospalej, nebo jen neinformovanej hlupák?

P. Han 27.5.2020 12:09

Ehm, sire, Muslimské bratrstvo? Cca 20. léta minulého století? Pořád nic? Ale máte pravdu, že vyhlášením Státu Izrael ten muslimský terorismus vygradoval.

M. Panter 27.5.2020 12:03

Věřte, že před vznikem státu Izrael by se jim nestalo nic. Násilí a teror tam je až od vzniku státu Izrael...

P. Moravčík 27.5.2020 11:40

Asi sa mýlite. EÚ jasne deklarovalo potrebu mať v Európe dva albánske štáty, tak prečo nie aj 23 arabský na blízkom východe? :-).

Čo sa stane so štátnym celkom, ktorého sa zmocnia Arabi resp. moslimovia, názorne ukazuje Egypt. Potomkovia pôvodných obyvateľov, koptskí kresťana, sú už len prenasledovanou menšinou(a napriek tomu hospodársky najúspešnejšou). Terajší "Egypťania" akurát tak parazitujú na pozostatkoch vyspelej civilizácie a na zvyškoch správy po britskej kolonizácii.

Chovanie sa Palestíncov na Izraelom odstúpených územiach si ešte poniektorí pamätáme. Ak chceš zničiť infraštruktúru, financie, školstvo a vzdelanosť vôbec, daj to do ruky Palestíncom.

A. Renjascu 27.5.2020 11:31

Souhlasím

H. Lukešová 27.5.2020 11:31

Pan Zinga je pokrokový progresivní neomarxista-antisionista. Oddaný zastánce tzv. Palestinců No pokrok nezastavíte.

H. Lukešová 27.5.2020 11:29

Josep Borrell je stejný zločinec jako Frederica Mogherini, oba oddaní zastánci palestinských Arabů. Oba si myslí, že můžou Izraelcům poroučet, kde můžou žít a přikazovat jim, že se nesmějí a bránit a musejí se nechat zabíjet. Ale ty doby jsou pryč, Eretz Yisrael není již Britský ani Evropský mandát, kde by si z Židů udělali poslušné lokaje. Izrael není Evropa, tak by se do něj neměli navážet.

V. Pravda 27.5.2020 11:29

Novokomunisti a jejich antisemits...antisionistické postoje. Pane Zingo jděte do Bruselu, pomůže Vám!

H. Lukešová 27.5.2020 11:22

tedy muslim s vousem.....

H. Lukešová 27.5.2020 11:21

Zingo, seznam zabitých Arabů? A co Židé zabití během Války za nezávislost (1948-1949), padlo jich 6,500, více než 1% tehdejší židovské populace.A před Válkou za nezávislost Arabové zabili další tisícovku Židů, říkají se jí Nevyhlášená válka, bezrostředně po hlasování o rozdělení Palestiny.

Vyhození Britové? Britové stáli na straně Arabů, bránili židovskému přistěhovalectví, zabavovali Židům zbraně, dávali je Arabům. Byla to válka a Židé se měli právo bránit.

Žid s pejzy vás neusmrtí, kdežto muslim s pejzy vás usmrtit může. Židé s pejzy nepáchají teroristické útoky, neznásilňují a neničí věci, ale těchto činů se často muslimové s pejzy dopouštějí. Tak ze sebe nedělejte hloupého, jste neomarxista zaslepený palestinskou propagandou.

H. Lukešová 27.5.2020 11:16

Ano, první sionisté byli bezpochyby levičáci, proto komunistické země podpořily vznik Izraele během památného hlasování o rozdělení Palestiny.

Přesto se však najdou rozdíly. Účast v kibucu byla pro Židy naprosto dobrovolná, ne vynucená jako v naši JZD či v sovětských kibucech a navíc Izrael se stal demokratickým státem, nechtěl být sovětskou republikou, a proto komunisté začali okamžitě podporovat palestinské Araby a jejich teroristické organizace.

Situace vyvrcholila se Slánského procesem, kdy byli Slánský, Reicin, Šváb a zhruba desítka dalších komunistů židovského původu popravena, také byl "souzen sionismus". Takže i vy byste si měl nastudovat dějiny.

H. Lukešová 27.5.2020 11:12

Ale přítomnost Židů byla v Zemi Izraelské trvalá. Kdypak existoval nějaký Palestinský arabský stát? Nikdy. Existuje samostatný palestinský jazyk? Ne. Existuje palestinský národ Ne. Palestinský národ je výmysl Arafata a tehdejšího SSSR od roku 1966. Rozhodující je, že sjednocený Izraelský stát za krále Davida existoval.

Posléze se rozpadl na Království Judské a Království Izraelské. Početní většinu měli Židé až do roku 132, kdy Římané definitivně zničili Izrael a Židy rozprášili do diaspory, ale přesto v něm nějak komunity vždy žili.

Ale co je nejpodstatnější je, že Arabové v Zemi Izraelské nikdy ve větším počtu nežili. Arabské zalidnění Země Izraelské začalo spolu s novodobým židovským přistěhovalectvím od roku 1880, kdy se datuje 1. alíja. Židé začali zvelebovat zemi a pro okolní Araby se jednalo o příležitost k lepšímu životu.

Dnešní lidé, co si říkají tzv. Palestinci jsou smíšeného původu, lidé saudského, egyptského a syrského původu. Tudíž Arabové a ti mají 22 států, nepotřebují vůbec žádný 23. stát. Navíc tzv. Palestinci už jeden stát mají, jmenuje se Jordánsko.

I vy, pane Zingo, byste si měl nastudovat dějiny Izraele, ale ne ty marxistické, propalestinské, ale ty skutečné.

F. Kusák 27.5.2020 11:11

Vy jste zřejmě nepochopil podstatu problému. Tady přece vůbec nejde o věcnost onoho článku, ale o vnitrostranický problém, potažmo problém vládní koalice, potažmo konflikt se Zemanem. Proč by se jinak do toho míchal ještě ten Fürst.

M. Malovec 27.5.2020 11:11

Ony třivýtečníky bych postavil na hranici s Palestinou a nechal je napospas palestinskému terorismu. Ať si užijí svých milovaných.

J. Fridrich 27.5.2020 11:09

Autor píše - " Navzdory mnohomluvnosti ale není úplně jasné, co je jeho záměrem a zejména kdo je skutečným adresátem " - to je ale omyl - adresátem je nynější vedení EU v Bruselu, které se chová kamarádsky k muslimským palestinským teroristům a odvrací svou tvář od jasných a logických spojenců, tedy Izraele.. " Svůj nepřátelský postoj k Izraeli už EU neskrývá." - Je to neuvěřitelné, ale je to tak. Po těch všech historických skutečnostech se stavět proti ostrůvku naší západní civilizace a podporovat teroristy - Palestince a muslimské Araby je zcela nepochopitelné a svědčí to o tom, kdo nyní EU vede - a KAM...

Pro Izrael je skvělé, že president Trump vede Ameriku opět výborně - jako přítele a ochránce Izraele. Nejstrašnější je skutečnost, že přítelkyně teroristů a levicová aktivistka Federica Mogheriniová, která si hrála na ministra zahraničí celé Evropy těm teroristickým Palestincům tyto prostředky stopnuté Amerikou nahradila z " našeho ", tedy Evropských peněz, aby další jejich generace nemusely pracovat a mohli napadat svého souseda a " zahnat ho do moře " jak by rádi udělali a netají se tím.. Na uzdě muslimy drží jen technologická převaha Izraele a vlastnictví jaderých zbraní od cca 60tých let.

A. Renjascu 27.5.2020 11:08

Souhlasím s příspěvkem pana Koutného z 9:13, ale co se týká problému s prohlášením, tak ten má ještě specificky jiné příčiny:

1) Jak již bylo uvedeno, tak je to existence pěti zahraničních politik - prezidentská, vládní, sněmovní, politika starostů a nyní i politika tři ministrů zahraničí - naše země jednoduše nemluví ( na rozdíl např. Poláků) jedním hlasem a to oslabuje její pozici.

2) Všechny kauzy poslední doby (smlouva Praha-Peking, pomník Vlasovcům, Koněv, prohlášení tři...) se daly řešit diplomatickým způsobem a nikoliv veřejným prohlášením a komentáři. Způsob jakým se to dělo naznačuje, že smysl či úmysl byl jiný než jak jej aktéři deklarovali.