28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Česká specialita - presidentská monarchie

Co je smyslem hodnosti královské v monarchiích, je zřejmé: být symbolem země podobně jako vlajka, státní znak či hymna, ledaže symbolem živoucím. K čemu slouží republikám jejich presidenti, už tak úplně zřejmé není.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kraus 16.7.2019 22:51

Rozhlédneme-li se

po současném Západě, vidíme v jeho vývoji určitý směr. Bude-li jím pokračovat, narazí zakrátko na zeď, pro demokracii nepřekročitelnou. Jak se shodují vysocí představitelé nejen ruští a čínští, je čas učit se žít ve světě bez pravidel. Bez pravidel, kdysi určených a nyní opouštěných Západem. Těžko věřit, že po nárazu na zeď a zhroucení formální demokracie bude moc takříkajíc ležet na ulici aby ji zvedl třeba onen legendární praporčík automobilní roty z Čáslavi. Pravděpodobnější je, že noví vůdcové jsou už připraveni. Čas se zrychluje i jim. Davy, tedy přežije-li tolik lidí aby tvořili davy, budou jásat jako vždy. Kritikům a nepřátelům pana presidenta Zemana budiž útěchou, že jeho působení může být považováno za jakousi ochrannou injekci, která nás připravuje na děje budoucí. Všichni by pak měli počítat s tím, že po něm může přijít někdo opravdu autoritativní a nemilosrdný.

J. Kraus 16.7.2019 22:54

dokončení

Nedá mi, abych se nevrátil ke včerejšímu článku o lásce. Slovo láska, jak by možná řekl můj oblíbený autor, je nejrůznějších emocí futrál. Neodvažuji se zobecňovat vlastní zkušenosti, zůstaňme u toho, co říká Pavěda. Láska v původním smyslu je stav vědomí a patří k ní bezpříčinná radostnost. Vše ostatní jsou emoce, lišící se předmětem zájmu, kvalitou a intensitou. V různé míře bývá přítomno sobectví, aniž si to milující uvědomuje. Láska k Bohu, vlasti, rodině, ženě, dětem, souložnici - staří Řekové měli pro "lásku" několik slov. Vynechejme, jak praví autor, skupinu objektů jako vlast, národ či rodná řeč. Každý tou svojí vlastí nebo národem může myslet něco jiného a láska k rodné řeči - k té Čapkově nebo té na www.seznam? Dnes většinou zbyla jen láska pohlavní, často zaměněná za pohlavní chtíč, a rodičovská. "Nemiluješ mne, miluješ svou lásku ke mně", kde jsem to jen četl. Ano, člověku to dělá dobře, cítí se být lepším. Přitom může milujícího energeticky vysávat. V době bez úcty k druhému, k bytostem i věcem, často vysává jeden druhého tak dlouho, než pomine chtíč. Potom hledá novou oběť. Ve stáří pak někdy pozná, že vše byla obrovská iluse a že mu zůstaly toliko bytosti transcendentna. Někomu třeba i němá tvář a malé děti. O nich ale Pavěda nemluví.

Už je to dávno přes 2000 znaků, tak ještě k tomu křesťanskému Bohu. Starozákonní pouštěl na lid hrůzu, asi ho bylo těžké milovat a radši nepátrejme po jeho pravé identitě. Některé knihy Starého Zákona nemluví o něm, ale o tom skutečně nejvyšším, tedy v našem vesmíru. A pak je ještě ten, jehož vědomí neustále tvoří všechny vesmíry včetně nás. To je trochu matoucí. Kristus zosobňoval lásku coby stav vědomí a je možné, jak říká Pavěda, se na něj napojit a nechat na sebe působit jeho mysterium. A nepředstavujme si ho jako asketického zádumčivce nebo dokonce trpícího na kříži, ale spíše jako princip, jako světelnou zářící bytost. I tohle praví současná Pavěda.

L. Písařík 16.7.2019 19:36

Moc vychází z lidu

A lid zvolil prezidenta. K tomu není co dodat.

R. Langer 16.7.2019 19:54

Re: Moc vychází z lidu

Jo, ale už jsou tady zase takoví, co by ten "lid" chtěli nejraději vyměnit, nebo ještě lépe, převychovat. A na takové je potřeba dávat zatraceně dobrý pozor.

K. Janyška 16.7.2019 21:00

Re: Moc vychází z lidu

Nesmylné. Skutečná moc pochází ze soukromého práva. Volby jsou tu jen kvůli správě věcí veřejných... Dzp.

J. Pavelka 17.7.2019 10:59

Re: Moc vychází z lidu

A kde to takto je?

J. Řezníček 16.7.2019 16:12

Funkce prezidenta

v Č(SS)R je řada omylů. Protože sídlí na Hradě, myslí si, že je vládce. Stačilo by pro začátek, aby ho vystěhovali třeba na Úřad vlády a měl funkci ředitele odboru něčeho, třeba politiky. Ale z hradu ho nevystěhovali ani komunisti, hrad vybavili sektorovým dřevotřískovým nábytkem a udělali z něho pobočku Ústředního výboru.

Měli bychom se věnovat změně Ústavy v tomto směru.

I. Hendrych 16.7.2019 15:09

No comment...

Není co dodat. Zeman je plebejský trouba a podle toho se chová.

R. Langer 16.7.2019 19:45

Re: No comment...

Plebejský? :-D :-D :-D

R. Langer 16.7.2019 19:55

Re: No comment...

Pro plebejce každý plebejec. :-D

J. Cyrany 16.7.2019 15:00

Mně nevadí jaký

je náš pan president. Všichni si Voltaire v originále přečíst neumíme.

F. Houžňák 16.7.2019 14:24

No jo, Frýbort zase má nutkání soudit jiné a vykládat,

kdo není podle jeho gusta, je tak nějak špatný a vadný. Že je Zeman presidentem, na to ať si stěžuje u svých pravdoláskovníků, co přímou volbu prosadili a pak vygenerovali takové dva kandidáty, jako byl švýcarský kníže, co vykládal, že jeho hlavní prioritou bude ve všem na slovo poslouchat Brusel a tanečník-stahovač králíků, co sem chtěl zvát muslimy - to měl ostatně společné i se švýcarským knížetem.

J. Vlček 16.7.2019 14:53

Re: No jo, Frýbort zase má nutkání soudit jiné a vykládat,

Přesně tak, pane Houžňáku. Kritici Zemana dělají, jako bychom bývalí měli nepřebernou možnost výběru skvělých kandidátů na prezidenta. Opak byl pravdou. Z těch, co se nabízeli, byl Zeman prostě nejlepší, to se prostě okecat nedá. Důkazem toho je jeho vítězství.

I. Hendrych 16.7.2019 15:11

Re: No jo, Frýbort zase má nutkání soudit jiné a vykládat,

Zeman nejlepší ?

Vy tedy umíte pobavit.

J. Vlček 16.7.2019 16:36

Re: No jo, Frýbort zase má nutkání soudit jiné a vykládat,

Pane Hendrychu, když už se tak bavíme navzájem,, tak jmenujte teď vy nejlepšího kandidáta, ať se zase pobavím já.

M. Prokop 16.7.2019 16:47

Re: No jo, Frýbort zase má nutkání soudit jiné a vykládat,

Nejlepší nebyl nikdo, ovšem Zeman z druhého kola suverénně nejhorší. V prvním kole by se dalo najít i horší kandidáty, ale ne mnoho.

L. Machala 16.7.2019 16:49

Re: No jo, Frýbort zase má nutkání soudit jiné a vykládat,

Kdokoliv z minulých protikandidátů krom Hanniga.

R. Langer 16.7.2019 19:46

Re: No jo, Frýbort zase má nutkání soudit jiné a vykládat,

Cha cha cha! :-P

J. Vlček 16.7.2019 12:16

Pane Frýborte,...

...buďme rádi za prezidenta, který dokáže urovnávat spory ve vládě a udržovat smír, který dokáže držet na uzdě rozdivočelé politiky, který jim dokáže občas připomenout, že byli zvoleni, aby konali vše pro dobro lidu této země, a ne pro pro ukájení své ješitnosti a svých ambic, a pro svůj osobní prospěch.

Kéž by toto vše dokázal, a občas prováděl, spolkový prezident Německa. Možná by si svoji zodpovědnost vůči svému národu uvědomila i spolková kancléřka Angela Merkelová a nejednala by jako zrádkyně, ve prospěch nelegálních vetřelců do země německého lidu.

Prezident, kterému je toto vše lhostejné, a zabývá se jen vítáním návštěv a kladení věnců, je k ničemu.

S. Netzer 16.7.2019 12:35

Re: Pane Frýborte,...

Svatá prostoto.

J. Vlček 16.7.2019 13:25

Re: Pane Frýborte,...

Copak se stalo, svatá Dalo?

M. Valenta 16.7.2019 13:56

Re: Pane Frýborte,...

Že se nestydíte pane Vlčku, takhle si z prezidenta chladnokrevně utahovat.

J. Vlček 16.7.2019 14:10

Re: Pane Frýborte,...

O čem to melete, pane Valento?

J. Ganaur 16.7.2019 14:13

Re: Pane Frýborte,...

Pane Vlčku, tak takovýhle smysl pro humor nemám ani já.

J. Vlček 16.7.2019 14:33

Re: Pane Frýborte,...

Každý zřejmě vyznáváme jiný druh humoru. Hlavně, že se dokážeme smát. To je zdraví prospěšné. Zkuste tedy nahodit něco humornějšího, já se totiž hrozně rád směji, pane Genaure.

J. Ganaur 16.7.2019 21:45

Re: Pane Frýborte,...

Mně přijde, že to musí být vtip, protože, kdyby to bylo mysleno vážně, tak patříte buď do Bohnic nebo do Dobřan.A to k smíchu moc není.Ani pro mne ne.

Pan Frýbort je inteligentní, moudrý, slušný a zkušený starší pán a já bych byl moc rád, kdyby mi to v jeho věku taky tak pálilo.Jeho články čtu už skoro třicet let a vždy mi psal z duše.A navíc žije dlouhá léta v Německu, ale jeho bravurní češtinu mu můžeme všichni závidět.

I. Hendrych 16.7.2019 15:14

Re: Pane Frýborte,...

Soudruhu to nemyslíte vážně...

J. Vlček 16.7.2019 16:43

Re: Pane Frýborte,...

Pane Hendrychu, proberte se, nejste na schůzi KSČ.

M. Prokop 16.7.2019 16:51

"...buďme rádi za prezidenta,"

Klidně budu ZA něj rád (tedy, zastupovat ho v mění rád), - ledaže bychom za něj měli být vděčni (případně, být rád, ŽE někdo tak příšerný a škodící byl zvolen.

J. Dvořák 16.7.2019 11:49

Filosof nebo švec?

Pan Frýbort jsa si vědom, že v Německu se bez nebezpečí kritizovat vláda (vlády) nesmí, jako ten švec v nejznámější filmové pohádce Pyšná princezna si virtuálně zaskočil za hranice, aby si ulevil.