25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Česká pravice ztrácí komunální politiku

Výsledky nedávných komunálních voleb se pochopitelně staly předmětem četných analýz, jež se (nikoli překvapivě) soustřeďují zejména na velká města. Na této úrovni nejvíce zabodovalo hnutí ANO, byť jeho úspěchy v sestavování koalic už možná tak oslnivé nebudou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 29.10.2014 17:23

V Brně vládla koalice ČSSD+ODS

a jediným dostupným způsobem, jak poslat darebáka primátora Onderku zpátky do "kádrových záloh" ČSSD, bylo... nevolit ODS. No a vidíte, podařilo se. :-)

ODS a pravice? Pche!

V. Peroutka 29.10.2014 14:22

kdy už novináři pochopíte,že u nás žádná

pravice a levice není ...

Z. Švrček 29.10.2014 10:13

Omyl.

"Beznadějně pryč jsou doby, kdy se říkalo, že komunální politika je „baštou“ české pravice. Za to ODS vděčila hlavně faktu, že převzala většinu struktury Občanského fóra, takže od začátku mohla konkurovat lidovcům a komunistům, kteří struktury na místní úrovni měli."

Ve skutečnosti ODS strukturu OF nepřebrala, ale nabídla všem lidem v OF a tedy i těm, kteří pro OF zdarma a s nadšením na místní i regionální a celostátní úrovni pracovali, kromě jasné politiky, jasného ideologického zakotvení i řád spolu s pevnou strukturou stranickou . Konec konců - právě ti, kteří si v OF na rozdíl od té druhé části OF uvědomovali, že se skutečná politika bez těchto atributů dělat nedá, byli hybateli vzniku ODS, na vytvoření stranické struktury se podíleli a poté ji leta udržovali v chodu a zlepšovali.

Představitelé ODS, kteří v posledních letech podcenili potřebu držet pevně ideologii ODS a tím i strukturu členské základny, chtěli se příliš "rozkračovat" a i díky takto zamlžené a rozplizlé politice a tomu přizpůsobené nejasné rétorice, která znějistila voliče  pravice, zapříčinili spolu s přilepenými "politickými podnikateli a skandálisty" hluboký pokles voličské důvěry. Jen vlastní stranická struktura, byť rozkolísaná a drolící se,  ji zachránila před totálním krachem, protože ti, kteří v pravici a její vidění světa stále věří, v oné struktuře zůstali. Nyní je největší odpovědností nynějších představitelů ODS, aby dokázali nejen slovy, ale i svými praktickými postoji a činy tuto víru ochránit a obnovit.

TOP 09 není pravicí. Jak může být pravicí strana, která tak silně věří a propaguje dnešní EU a její centralismus, byrokracii, regulace, dotace a hlavně neustálé oklešťování svobody??

V. Plocek 29.10.2014 10:02

POLITIKA: Česká pravice ztrácí komunální politiku

Nejen pravice ale i levice ztratili v komunálních volbách celkem logicky. U ODS je to nejvíc zřetelné, protože ta dnes na lokální úrovni mimo teplického Kubery nemá žádné alespoň trochu sympatické osobnosti. A ty se objevily právě mimo hlavní stranický proud. ODS nemá kvalitní pravicový program jsou to samé neškodné fráze. O TOP ani nemluvě. Babišovo Ano je specifikum. Jak přežije do dalších voleb je otázkou. A vůbec je otázka jak bude vypadat politická scéna za 4 roky.

Jen doufejme, že praví a leví politici to nezpackají tak, aby nahnali lidi k bolševikům. Našlápnuto na to mají.

K. Janyška 29.10.2014 9:39

Vždy jsem si myslel, že komunální věci mají

zařizovat místní komunální politická sdružení. Z toho, že celostátní politické strany v obcích a městech nebodují se nekácím... Dzp.

T. Kubín 29.10.2014 6:57

STAN

Autore, hnuté STAN zlepšilo svůj výsledek díky podvodu. Pod svá křídla nabralo kohokoliv, kdo šel kolem, komukoliv bez selekce a kontroly podepsali kandidátní listiny, bez toho aby museli kandidovat jako STAN, doslova a do písmene postavili na hlavu principy komunálních voleb. Například tak obešli povinnost sehnat si podpisy v obci atd. Hnutí STAN postupovalo takovým způsobem, že je to na zvracení a ne na oslavy.

V. Plocek 29.10.2014 10:04

Re: STAN

Je to hezké co říkáte. Ale kde je aktivita dalších stran, aby na toto poukázali a zarazili? Nikde, protože nejsou schopni bojovat za své zájmy a to mají řídit stát.

A. Reček 29.10.2014 6:53

Je na tom dost pravdy

K těm ztrátám v komunální politice bych přidal i komunisty, kteří skutečně vymírají.

V. Plocek 29.10.2014 10:07

Re: Je na tom dost pravdy

Nemohu s Vámi bohužel souhlasit. Komunistům totiž stačí málo, aby během doby nadělali škody. Jsou totiž jak hadi, čekají v zátiší na kořist. A bohužel určitá část mladší populace tíhne ke komunistické spravedlnosti, takže, že se komunisté udrží v nějaké bojeschopné formě je pravděpodobné. Stačí, když se podíváte zpět a porovnáte jejich sílu před 20 lety a dnes. Bohužel.