19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Česká pravice ztrácí komunální politiku

29.10.2014

Výsledky nedávných komunálních voleb se pochopitelně staly předmětem četných analýz, jež se (nikoli překvapivě) soustřeďují zejména na velká města. Na této úrovni nejvíce zabodovalo hnutí ANO, byť jeho úspěchy v sestavování koalic už možná tak oslnivé nebudou. Měla by se však věnovat pozornost i tomu, jak dopadly volby v menších obcích, protože tato čísla mohou mít (byť třeba ne přímo a ihned) vliv i na celostátní scénu.

Politika na nižší než celostátní úrovni by se opravdu neměla podceňovat. Význam krajů a obcí se dá ilustrovat mj. tím, že strany, jež se onoho podcenění dopustily, se nakonec neudržely ani na úrovni republiky (ať už šlo o ODA, US-DEU, Stranu zelených nebo Věci veřejné). Naopak fenomenální návrat KDU-ČSL do Poslanecké sněmovny v loňských volbách dokázal, že prací v krajích či obcích si může strana získat zpět ztracenou přízeň. Co tedy mohou tyto komunální volby znamenat pro české politické strany?

Srovnáme-li si jejich výsledky s těmi z let 2006 a 2010, lze pozorovat zřetelný nárůst úspěchu nezávislých kandidátů a jejich sdružení, na něž dříve připadalo něco málo přes polovinu všech zastupitelů obcí, avšak nyní jsou to již více než dvě třetiny. Blahopřát si mohou i různé místní strany, hnutí či koalice, kterých kandidoval rekordní počet (zhruba 150) a jejichž celkový zisk přesahuje počet zastupitelských mandátů, jež získala ODS.

Česká pravice, když takto souhrnně označíme ODS a TOP 09, utrpěla na úrovni menších obcí porážku asi méně viditelnou než tu v Praze či v Brně, ale jistě ne méně důležitou. Získala totiž ani ne polovinu mandátů oproti číslům starým čtyři roky. TOP 09 navíc musí spolknout velice hořkou pilulku při zjištění, že hnutí STAN (které letos v daleko více obcích kandidovalo zcela nezávisle či v jiných koalicích) naopak výsledek zlepšilo.

Beznadějně pryč jsou doby, kdy se říkalo, že komunální politika je „baštou“ české pravice. Za to ODS vděčila hlavně faktu, že převzala většinu struktury Občanského fóra, takže od začátku mohla konkurovat lidovcům a komunistům, kteří struktury na místní úrovni měli. TOP 09 sice zdánlivě získala „hotovou“ místní síť díky alianci se STAN, ukazuje se však, že pokud STAN kandiduje samostatně, výsledky Schwarzenbergovy a Kalouskovy strany jsou hubené. A totéž by se brzy mohlo přihodit i na vyšších úrovních.

S bujarými oslavami v táboře vládních stran kontrastuje skutečnost, že s výjimkou již tradičně silných lidovců by si k výsledkům komunálních voleb moc gratulovat neměly. ČSSD si oproti roku 2010 znatelně pohoršila a hnutí ANO asi také čekalo v obcích poněkud lepší čísla. Právě tady se ukazuje, jak citelně mu chybí ony etablované místní organizace, jež získávají pozitivní ohlas voličů. A ty prostě nelze vybudovat během pár měsíců.

Když teď pomineme „zdola“ zformované hnutí STAN a atypický případ lidovců (jimž nejvíce pomáhají oblasti s vyšším podílem katolíků), pak lze pro všechny celostátně etablované strany popsat tyto komunální volby jako ztrátové. Jakýmsi „neviditelným“ vítězem jsou různé místní subjekty, které dramaticky posílily patrně hlavně na úkor pravicových stran. Ty nyní mají dva roky na poučení z tohoto debaklu. Pokud to nezvládnou, pak budou v krajských volbách čekat na jejich voliče nabídky ambiciózních regionálních stran.

NašiPolitici.cz