19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Česká pravice? Kde?

30.11.2017

Mirek Kalousek to na sněmu TOP 09 neřekl úplně přesně. Tato strana je nejenom nepopulistická, ale stále více i nepopulární. Zásluhu na tom má nejenom osobní nepopularita Kalouska, z kterého média a odpůrci vytvořili v očích veřejnosti padoucha No.1, ale i tvrdošíjné neakceptování reality. Svět se totiž změnil. Vliv tištěných médii klesá a narůstá nedůvěra k „oficiálním“ televizním stanicím. 

Sluníčkáři a liberálové se snaží prosadit tezi, že za změnu nálady ve společnosti může výhradně „kremelská, podvratná propaganda“. Já si myslím, že se vliv Kremlu a Putina hodně přeceňuje. Jistě, na mediální scéně zuří boj. Kreml presentuje svoje vidění světa a socialisticko-liberální EU a americká levice vidění opačné. Na tom nevidím nic divného.
Vtip je v tom, že čím dál víc lidí disponuje Internetem a tam na vlastní oči vidí, kam to západní Evropa pod vedením Merkelové dopracovala. Jistě, naši zemi zatím imigrační vlna nezasáhla, ale lidé se oprávněně obávají, že k tomu může dojít v budoucnosti. Jak by to pak u nás dopadlo, můžeme vidět už dnes v Německu, Francii, Itálii, Belgii, Anglii, ve Skandinávii a v dalších evropských zemích. Tuhle skutečnost TOP 09, ale i pánové Horáček, Drahoš a další „pokrokoví“, liberální presidentští kandidáti tvrdohlavě přehlížejí. Naopak, snaží se nám vnutit jejich vidění světa, ať už chceme nebo ne. Mají pocit, že vlastní patent na univerzální pravdu. A přesně to je důvodem, proč tak posílila strana Tomia Okamury a proč se udržuje popularita presidenta Zemana, přes všechny jeho děsivé excesy.

Lidé si přejí dvě věci – blahobyt, ten jim slibuje Babiš, a bezpečí, což jim nabízí Okamura. Že to je jenom iluze? Možná...

Volební výsledek TOP 09 hovoří jasně. Strkat hlavu do písku a ignorovat nálady ve společnosti se prostě nevyplácí. Můžete stále dokola vykřikovat, že jsou Zeman, Babiš a Okamura populisté, ve volbách vám to ale, jak vidno, moc nepomůže.

Můžeme označit TOP 09 za stranu pravicovou? Nemyslím. Jedná se totiž o stranu liberální, a někdo by možná upřesnil - levicově liberální. (I když se stále ohánějí svojí pravicovostí.) Straně chybí jasná politická orientace. Spojuje ji pouze bezvýhradná orientace na Evropskou unii. Najdeme zde klasické „eurohujery“, skutečné pravičáky, ale i levicově orientované členy. Kalouskova sázka na Schwarzenberga v době, kdy stranu zakládal, tak úplně nevyšla. Fungovalo to pouze na začátku. Kníže ale postupně ztrácí popularitu, svými výroky stranu poškozuje a navíc se stává spíše komickou figurkou.. Teď by to snad měl zachránit nový maskot, Dominik Feri. No, poněkud úsměvný nápad. Z pohledu běžného voliče, který politikou nežije, se TOP 09 jeví jako amorfní sdužení intelektuálů, bez jasného programu, odtržené od životní reality. Tak proč je volit? Strana se propadla skoro až na dno. Co lze očekávat? Máme dvě možnosti. Buď se stane malý zázrak, anebo se bude opakovat historie Věcí veřejných, ODA a dalších obskurních stran.

A co jiné „pravicové“ strany?

Hanebně selhává ODS, se svým slabým vedením, nevýraznou politikou a neschopností zaujmout k palčivým problémům Evropy jasné, srozumitelné stanovisko. Navíc je docela tristní roztříštěnost celé české pravice. Výrazně chybí skutečná osobnost formátu Václava Klause. On nejenom že uměl vyslovit v pravou chvíli správné myšlenky, ale byl to i politický praktik, který věděl, jak vybudovat silnou stranu. To, co předvádějí současné politické strany, je jenom čirý politický amaterismus. Má ještě vůbec „česká pravice“ nějakou naději na úspěch? Ale samozřejmě... Chce to jenom přemýšlet a odložit přehnané osobní ambice. Realita je jasná. Jedinou tradiční stranou na pravé straně politického spektra je slabá, ale viditelná ODS. Pak tu máme malé, ambiciosní straničky postrádající sebereflexi, které ve volbách žalostně propadly. Mám na mysli Svobodné, Realisty, Rozumné a pár dalších. Kandidáti těchto stran pravděpodobně v presidentských volbách také vyhoří a pak se jim snad v hlavě konečně rozsvítí.

Recept pro českou pravici je zřejmý. Klaus jej nabízel menším pravicovým stranám (jako byl KAN) už v devadesátých letech. Vstupte k nám do strany, přineste s sebou svoje myšlenky a pokud budete dobří, tak se určitě do vedení strany rychle prosadíte. Jsem přesvědčen, že by se to lidem jako Mach, Robejšek, Pajonk anebo Hanig nepochybně podařilo. Konkurence je přece zdravá... Pokud na to nebudou mít dost rozumu, Babiš i Okamura se mohou klidně smát.