28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Česká bramboračka

8.5.2017

Politická scéna v ČR, a to už od tzv. Havlova puče, který nechutně upekl pány Luxem a Rumlem před dvaceti léty, se kultivuje do bramboračky, která však na rozdíl od této české dobroty není zrovna jedlá. Politici všech partají na tom tvrdě pracují a dělají, co mohou, aby se tento proces balkanizace české politiky (kterou se naopak na Balkáně snaží odstranit krok za krokem) prohloubil a dokonale vžil. Zemanův opravdu nechutný skeč s tykáním, ukazováním holí a pohrdavým exposé a odchodem je jen ukázkou, jaký že tady platí manýr. Mně to na Zemana mrzí a pravdu má Topolánek ve své veselé výzvě: Miloš by se opravdu měl povznést nad věc, anžto to nemá zapotřebí. Ukazuje se bohužel, že to zapotřebí má, a to není nic pěkného.

Já si pro leccos Zemana stále vážím a když vidím, kdo proti němu dnes kandiduje, tak opravdu nevím, nevím... Ale to, co předvedl ve čtvrtek na Hradě, je nedůstojné hlavy státu, i kdyby měla proti Sobotkovi tisíc a jeden důvod jej nenávidět a i kdyby se premiér choval nevím jak zhůvěřile. Otevřeně pohrdat „svým“ premiérem, to už vyžaduje dost upatlané ego. Bohužel, náš president se zevně krok za krokem, den za dnem mění k horšímu, ztrácí rovněž nervy a navíc je jeho zdravotní stav zjevně na pováženou. Jeho zcela odlišný oportunistický výklad demise premiéra oproti nedávnému kroku premiéra Nečase a zjevná preference dnes již zcela nebezpečného Babiše, to je další lahůdka a třešínka na tom českém politickém málo jedlém dortu. Takže žádná krása povšechně. Vy všichni, co jste se mohli podělat z blahodárnosti přímé volba presidenta, byste se měli dvakrát denně rozběhnout proti zdi, napsat za trest „nemám se montovat do Ústavy ČR“ a dát to presidentu Zemanovi tisíckrát podepsat.

A nakonec uplakánek ukřivděný Andrej Babiš a jeho roztomilé hovory s redaktory svých novin v roce 2013 a nedávno. To je opravdová krása, nádherný skandál. Jinde by to zlámalo vaz volovi, u nás se to nikoho ani nedotkne a jediný dotčený je Babiš, jak ostatně jinak. Je úplně jedno, kdo si to nahrál (dnes to může udělat se zařízením za pár kaček kdokoli). Ale podstatné je, co tam říká Babiš o připravovaných kauzách a různých kulišárnách. To je dobrý vhled do citlivého čoboláckého (v)nitra našeho ministra fisku a člověka, který má čáku na to stát se tady premiérem. Slováci se musejí za břicho popadat. Kdo si ho umí představit jako premiéra? No asi 30 % pravidelně dotazovaných. To vůbec nic neříká o schopnostech Andreje Babiše, ale hodně to říká o nás, čehúnech. Tak nám treba!

Pěkné je, že ani ekonomika, ani koruna česká na blížící se pád vlády a tirády daviscupové dvojky Sobotka - Zeman nijak nereagují, což je dobré. Přinejmenším to ukazuje, že si hodně lidí z té kvalitnější části populace zachovává chladný rozum a kašle na ty jejich idiotské tanečky, kde tak jako tak jde jen a jen o jejich koryta (in coritas res) a, nedej Bůh, snad o naše blaho jsoucí i budoucí.

A takhle my tady žijeme.