23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Češi, levicový národ?

V následujících volbách se očekává triumf levice. Vyskytují se dokonce názory ve smyslu "ale vždyť je to normální, přirozené, a vlastně i nutné, Češi jsou totiž tradičně levicový národ."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 25.9.2013 21:43

Duševní onanie

Troufám si tvrdit, že v průzkumu položeným otázkám (viz jejich precizní formulace výše v článku) zcela a do důsledku rozumí asi jen tak 50% členů Akademie věd ČR, a nanejvýš tak 10% české populace. Proto tento průzkum nevypovídá vůbec nic o smýšlení českého národa.

J. Jurax 25.9.2013 21:53

Re: Duševní onanie

No, že jim nerozumíte Vy neznamená, že jim nerozumí ostatní ... a jestli jim rozumíte, neznamená to, že jste chytřejší než průměrný tuzemec :-)

M. Pivoda 25.9.2013 22:00

Nejste v kontaktu s realitou

Vážený pane, já vyučuji dnešní MBA studenty a vím, kolik toho jsou schopni do důsledku pochopit. Co pak o tomto tématu asi ví nějaký Pepa z depa? A těch je většina.

J. Jurax 25.9.2013 22:12

Re: Nejste v kontaktu s realitou

Hm, MBA ... nevím, jestli Váš výrok nevypovídá dost o jejich úrovni ... a nepodceňujte Pepu z depa; vysoká škola není patent na rozum. V článku uvedené příklady otázek spolehlivě pochopí i Pepa z depa - a jsem v pokušení dodat ba dokonce i jedinec vlastnící titul MBA ::-)

Já jsem se díky specifice své profese - programátor, analytik, později se tomu říkalo souhrnně ajťák - setkal za 40 let praxe s neporovnatelně větším množstvím hlupců a volů s vysokoškolským titulem než bez něho.

M. Pivoda 25.9.2013 22:24

Upřesnění

1. Chtěl jsem být konkrétní, proto jsem MBA studenty zmínil, ale nemyslím si, že se příliš liší od ostatních profesí. Já sám jsem původem technik, znám své spolužáky a jejich způsob uvažování ve věcech společenských. Nic moc.

2. Ve světě celkově dochází k poklesu kritického myšlení. Přečtěte si například toto z USA:

the academic research in 2010: “… 45% of students demonstrate no significant improvement on a written test of critical thinking called the Collegiate Learning Assessment (CLA) after two years of college, and 36% improved not at all after four years. … college students today spend only 9% of their time studying (compared to 51% on "socializing, recreating, and other"), much less than in previous decades … “ http://blogs.hbr.org/hbr/mcafee/2013/07/alarming-research-shows-sorry.html

J. Kuka 25.9.2013 17:26

Jezisi...

Formulace tech otazek je smesna . Ja vam bez problemu naformuluji otazky s extremnimy vysledky na obe strany . Nechapu proc se tim vubec zabyvate ... btw: Je jasne , ze narod 40 let masirovany komunismem se tezko behem jedne generace odvrati od socialisticke vychovy .

V. Vaclavik 25.9.2013 16:45

Ptat se lidi nema vyznam

jediny vyznam ma pozorovat, jak se lidi chovaji. A nejde o to ze by vam lidi chteli lhat, proste jsou intelektualne zmateni a jejich vypoved nema zadnou cenu.

A srovnavat Cechy s narody okolo nas v Zapadnich zemich nasi pozici na pravolevem spektru nijak nevylepsuje. Jen to znamena, ze Evropa je na tom v tomto ohledu ubozeji, nez my, ale pravicaky to z nas necini. Chce to vic absolutni meritko, to relativizovane nema platnost.

Taky nema prazadny vyznam ptat se lidi na konkretni postoje, treba vuci nejake dani, nebo radaru, nebo i treba privatizace/zestatneni nejakeho podniku a dale jestli nosi batuzek, anebo jestli piji z pet lahvi... a podle toho je onalepkovat. Takovehle vyzobavani jen vypovida o rozhrkanosti mysle tazatele a napodobne u toho, kdo na takove dotazy poslusne odpovida. Vsechno je to totiz vec souvislosti, tedy kontextu te ktere dane veci. Cili pravicak, pokud dokaze myslet sam pro sebe muze byt v konkretni zalezitosti proti klasickemu pravicovemu reseni. Napriklad ten novy pilir penzijni reformy je jako takovy pravicova zalezitost, nebo minimalne krok smerem k pravicovemu usporadani te zalezitosti penzi. Jenze v kontextu naseho zesocializovaneho prostredi by jen blazen (nebo kovany pravicak) pro neco takoveho hlasoval. Jina vec by byla, kdyby po revoluci mela u nas svoboda cloveka vzestupnou tendenci, protoze pak by se dalo hledet do budoucnosti s aspon nejakou duverou. Ale dnes, kdy i komunisti maji dlouhodobe stoupajici volebni preference a socialisti jsou na vzestupne krivce, s vyhledem ze bude jen hure, nikoli lepe (taky s prihledem ke svetove az po nos zadluzene ekonomice), je cire blaznovstvi pro neco takoveho hlasovat, byt jinak by pro takovou vec svobodomyslnejsi clovek byl.

V. Vaclavik 25.9.2013 16:47

Re: Ptat se lidi nema vyznam

Vsechno je to slozitejsi, nez aby to nejake pruzkumy mohly pokryt. Selektivni deregulace, povoleni soukromeho podnikani v nejake dosud monopolni oblasti, to vsechno je v socialistickem mori regulaci pofiderni vec. Muze to, a zpravidla to vede, jen k dalsimu okatemu rozkradani socialistickeho majetku a to nasledne nakonec vede k jeste vetsimu utazeni socialistickeho jha, nez by tomu jinak byvalo, kdyby se ty pomery v prve rade pravicove neuvolnily. Selektivni uvolnovani muze byt a zpravidla byva, v delsim behu kontraproduktivni, protoze to jen umozni dalsi nesvary, a lidi se jeste vic na(krknou).

V. Linhart 25.9.2013 14:45

Ono je to zavádějící.

 Nemyslím si, že by Češi byli bůhvíjak levicoví a rovnostářští. Oni jen nemají rádi papaláše a to jen polistopadová elita nechápe, že papaláš není jen bolševický bafuňář a okresní tajemník, ale každý nedouk, který se dostane k moci a z ní  vyplývajícím požitkům, to znamená i celá polistopadová "elita" , která se dostala k lizu. Teď palášům bude vystaveno papalášské vysvědčení. Schwarzenbergům, Kalouskům ,Němcovým a podobnému polistopadovému slizu. Je to - při jejich výsledcích - tak nepochopitelné? Tahle squadra už nemá co nabídnout, kromě teatrálního salónního antikomunismu a srdceryvných vzlyků bývalých vládních stran o zhrzené lásce...

P. Vaňura 25.9.2013 14:54

A nabízí levicová konkurence?

Absurdní tvrzení, že Bakala, kterému vláda ČSSD prodala OKD za babku má "povinnost" ještě dalších 5 let dotovat prodělečný důl kvůli zachování 3000 pracovních míst? Zejména, když "je na tom ostravský průmysl" špatně, a on je na tom špatně právě proto, že mu ČSSD+KSČM+KDU-ČSL hodili proti vůli ODS na hřbet placení mnohamiliardového výpalného fotovoltaickým tunelářům???

V. Linhart 25.9.2013 15:08

Re: A nabízí levicová konkurence?

 Je samozřejmé, že bývalá vláda byla skvělá a nebýt protivenství ze strany výše zmíněných opozičních uskupení, byli bychom dávno Švýcarskem Střední Evropy... :-)))))

L. Novák 25.9.2013 16:41

Re: A nabízí levicová konkurence?

Vy komunisti to samozřejmě vidíte jinak.

J. Jurax 25.9.2013 21:56

Re: A nabízí levicová konkurence?

Přeháníte. Při splnění Vámi daných předpokladů bychum zdaleka nebyli Švýcarskem Střední Evropy --- ovšem byli bychom mu rozhodně blíž :-)

P. Čech 25.9.2013 15:53

Re: A nabízí levicová konkurence?

Tak, tak. Pan Bakala přece nemůže za to, že mu vláda ČSSD prodala levně OKD. Každý by totiž byl hloupý, kdyby levně nekoupil, když to někdo levně nabízí. Pochybuji, že v kupní smlouvě (ona nějaká určitě existuje)  je uvedena povinnost kupujícího zaměstnávat v podniku vůbec nějaké lidi. Pokud pan Bakala nějaké horníky zaměstnává děje se tak podle zákonů této země a podle jejich pracovní smlouvy. Žádná pracovní smlouva totiž není uzavírána na dobu určitou, t.j. do důchodového věku pracovníka.

L. Novák 25.9.2013 16:10

Re: A nabízí levicová konkurence?

A co tzv. definitiva pro státní úředníky? Viz Řecko a další...

P. Čech 25.9.2013 15:45

Re: Ono je to zavádějící.

Naprosto správně. Jsou to samozvaní, lépe řečeno někým či něčím zvaní lidé v mocenských funkcích. Pod pojmem "někým zvaní" rozumím politickou stranou zvaným a "něčím zvaným" rozumím  volebním systémem dosazeným.V obou případech za pomoci volících občanů.Je totiž nesmírnou ostudou, když v krajských volbách "zvítězí" politická strana se ziskem pouhých 9%hlasů všech voličů.Pro upřesnění to je strana, která získala 30% hlasů voličů ve volbách, t.j. 30% z 30% voličů celkem.A tak to bude dále pokračovat souměrně s rezignací stále většího počtu voličů, až do stavu, kdy bude volit jen jeden volič. V tom případě podle našeho volebního systému zvítězí strana hlasem jednoho voliče, t.j. 100% ziskem hlasů. není to trapné a směšné?

V. Linhart 25.9.2013 16:11

Re: Ono je to zavádějící.

 I Vy jeden mudrlante rozumbradný...!

M. Pivoda 25.9.2013 12:36

Prověřování politiků je pro občana důležitější než pravicovost či levicovost

Podle průzkumu univerzity ESMA se dvě třetiny občanů nezajímjí ani tak o pravicovost či levicovost české politiky, ale především o to, zda politik ve své funkci dělá skutečně to, co slíbil.

https://sites.google.com/site/fmriliedetectors/vysledky-pruazkumu

P. Gabriel st. 25.9.2013 12:26

Důležité a nadějné je,

že 36,5% občanů dává přednost hospodářskému modelu, který odpovídá dlouhodobému programu i praktickým skutkům KDU! (obdoba CDU-CSU). Je důležité, aby si to pamatovali, až půjdou volit! Od ČSSD, ODS nebo Top09 se něčeho podobného nedočkají!

R. Langer 25.9.2013 12:35

Re: Důležité a nadějné je,

No to víte že jo... :-D

V. Bok 25.9.2013 14:45

Re: Důležité a nadějné je,

Kdo jinej, ne? Už 4 roky nekradli

R. Langer 25.9.2013 15:08

Re: Důležité a nadějné je,

:-D

J. Jurax 25.9.2013 21:58

Re: Důležité a nadějné je,

No právě - budou nadržený :-)

L. Novák 25.9.2013 16:12

Re: Důležité a nadějné je,

Bratři a sestry, je třeba věřit! :-D

J. Jurax 25.9.2013 22:01

Re: Důležité a nadějné je,

No, pokud si pamatuju praktické skutky lidovců, tak to bylo zejména okopávání kotníků silnějším koaličním partnerům za účelem zviditelnění se ...

F. Eliáš 25.9.2013 12:21

Nejsme levicoví

Jsme poměrně líní, zapomětliví a máme rádi, když se nemusíme o nic starat, když to dělá někdo za nás. Často potom brečíme, že nás ošidil.

P. Čech 25.9.2013 15:57

Re: Nejsme levicoví

Typičtí socani. Máme však také rádi trošičku té anarchie, kterou nám jako úlitbu poskytují všechny vládnoucí politické strany bez rozdílu. Takovým to lidem říkám ovčané.

J. Svoboda 25.9.2013 11:43

Dobrý článek,

jen ta věta o tom, že si Češi zvolili rovnou daň, podle mého názoru pokulhává. Trochu mi to připomná Kalouskovy řeči. Rovnou daň si zvolili téměř totožní poslanci, kteří zvolili solární tunel.

P. Vaňura 25.9.2013 12:08

To prostě NENÍ PRAVDA,

jediní poslenci, kteří hlasovali totožně pro fotovoltaický tunel a rovno daň byli ti z KDZ-ČSL, tedy dnešní TOP 09.

Proti fotovoltaickému tunelu hlasovala jen ODS a ODS chtěla rovnou daň. ČSSD+KSČM hlasovali pro fotovoltaický tunel a proti rovné dani!!!

P. Čech 25.9.2013 15:59

Re: Dobrý článek,

Také pravda. Češi si totiž nezvolili nic. Zvolili pouze politické strany a ty jim zpětně nadiktovaly pomocí zákonů co a jak musí dělat a hlavně co a kolik musí státu platit formou všelijakých daní a poplatků.