23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Cenzura jako prostředek k potlačování názorů nezmizela

21.11.2008

Normálně na zákulisní praktiky prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby nereaguji, protože to bych nestačil dělat nic jiného. Vzhledem k tomu však, že se na krajských úrovních chystají převzít část výkonné moci zástupci komunistické strany, bylo by možná žádoucí připomenout veřejnosti v ČR metody, kterých někteří členové KSČ používali v minulosti a kterých se jejich bývalí členové nevzdali ani v současné době.

Jan Veleba je toho krystalickým příkladem, neboť v jeho spravedlivém boji za práva našich zemědělců se odráží úplně všechno – pokusy o diskreditaci jeho názorových odpůrců, pomluvy, lži a v neposlední řadě snaha o cenzuru. To se projevuje neustálým zasíláním apelů na zákaz tištění či vysílání informací (a hlavně autorů) odpovědným vedoucím redaktorům v celém spektru médií působících v ČR. Zatím poslední akcí Jana Veleby je dopis šéfredaktorovi zpravodajství agentury Mediafax, v němž vyhrožuje, že bude-li tato agentura spolupracovat s mou osobou, nemá zájem o odběr jejího zpravodajského servisu. V době připravovaných protestů zemědělců proti krácení dotací zase napsal Jan Veleba dopis a reakci na můj komentář do Lidových novin, přičemž mě obviňuje z lobbismu, zkreslování informací a ve své podstatě ze všech problémů tuzemského zemědělství, které si jen kdo dovede představit. Dopis o své roli ve vyjednávání zaslal i své členské základně – nikde už ale nebylo řečeno a zveřejněno, že právě v něm byla celá řada lží a nepravd, které pak minimálně dvě významné tuzemské organizace zemědělců – Asociace soukromého zemědělství ČR a Svaz marginálních oblastí ČR uváděly na pravou míru. Dlužno říci, že mám všechny zmiňované dokumenty k dispozici.

Bylo by vhodné připomenout, že snaha Jana Veleby o vytěsnění jemu nepohodlných novinářů trvá již řadu let (dokumenty o tom, které mám, mají zhruba 15 centimetrů výšky a to ještě o řadě aktivit určitě nevím) a zdaleka se netýká jen mé osoby. Jan Veleba v minulosti opakovaně napadl mimo jiné současného redaktora MF Dnes Jiřího Fencla, stávajícího redaktora Hospodářských novin Martina Maříka nebo někdejšího šéfa ekonomiky Zemských novin Pavla Kačera. Je pro celou společnost varující, a zvláště v období výročí 17. listopadu 1989, že v některých případech byl s apelem na odvolání či uklizení příslušného novináře úspěšný.

Také by bylo třeba připomenout, jak funguje demokracie uvnitř Agrární komory ČR za vedení Jana Veleby. Například kvůli tomu, že se někteří zemědělci odmítli přidat k Velebou dojednaným protestům, se hodlá na tyto neloajální zemědělce komora „podívat“. Pro ilustraci citace ze zápisu jednání vedení Agrární komory: „Zjistit, kdo z AK je ve SMO a udělat pořádek. Držet jednotnou názorovou linii.“

Nepřipomíná to váženým čtenářům něco?

Kdysi jsem slíbil, že za každou Velebovu akci směřovanou k cenzuře médií zveřejním jednu větu z jeho životopisu, který je opravdu zajímavý. Takže ta jedna věta:

Jan Veleba, zemědělský tajemník OV KSČ Žďár nad Sázavou... pokračování příště.

Převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem autora.