25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Cena silnic

5.9.2020

Jsem Středočech. Předesílám, že tohle není výrok podobný tomu proslulému prezidenta Kennedyho „Jsem Berlíňan“, ani nedávnému našeho senátora Vystrčila „Jsem Tchajwanec“. Nikoli, je to prosté konstatování, že žijeme ve středočeské vsi. V posledních měsících nás pravidelně navštěvuje „Středočech“, objevuje se ve schránce coby „Oficiální měsíčník Středočeského kraje“. Nepamatuji si, zda tak přesně jako teď chodil i dřív.

Je to v podstatě výčet úspěchů našeho krajského vedení, takže v každém čísle je paní hejtmanka přinejmenším třikrát, někdy čtyřikrát, při různých příležitostech, a také jako celostránková reklama. Proč ne? Z každého čísla jsou cítit blížící se volby do krajských zastupitelstev, takže i na těchto stránkách se dočteme, co všechno se povedlo. Prakticky všechno. Opět – nestěžuji si, jiná politická strana by to nejspíš dělala podobně. V tomto případě je v pozadí filiálka premiérovy firmy Agrofert známá jako Hnutí ANO.

Občas nahlédnu na nejrůznější cifry, kolik se vydalo na to či ono. V posledním čísle mne zaujala dvoustrana o středočeských silnicích v letech 2016 – 2020. Vím o nich svoje, jezdíme po nich. Zase – je fakt, že některé byly konečně opraveny. Kdyby tomu tak nebylo, popřeli bychom veškerý pokrok.

Tady je na jedné straně velký sloupcový graf, kolik peněz bylo daného roku vydáno, zatímco na předchozí je mnohem skromněji, kolik kilometrů bylo opraveno a zrekonstruováno. Zkusil jsem jednoduchý postup a peníze vydané za rok jsem dělil počtem opravených kilometrů. Tady je výsledek, na kolik přišla oprava jednoho kilometru (v milionech korun):

2016 - 1,28

2017 - 1,66

2018 - 3,95

2019 - 6,00

Předesílám – je mi jasné, že takto školácký výpočet je velmi hrubý, ale přesto i jako laik váhám nad tím, jak mohl kilometr zdražit za tři roky víc než třikrát. Byl bych velmi rád, kdyby povolanější, tedy ekonomové, spočítali, na jakou částku přišla oprava jednoho kilometru středočeských silnic, když se výpočet správně koriguje, na inflaci, na další vlivy, které neznám. Je to opravdu tak dramatické?

Ke cti „Středočecha“ slouží, že se řídí římským právem – audiatur et altera pars (budiž slyšena i druhá strana). A z ní slyším, přesněji čtu mimo jiné, že „krajský úřad předal téměř všechny kompetence v projektové přípravě, realizaci i údržbě jedné příspěvkové organizaci, Krajské správě a údržbě silnic (KSÚS), která bez náležitého dozoru ze strany úřadu i zastupitelstva obhospodařuje miliardy korun ročně.“ Je to hlas opozice, před volbami samozřejmý, ale přece jen: prý některé zakázky jsou předmětem vyšetřování. Nevím, jen listuji „Středočechem“ a neubráním se určitým pochybám. Takže – je někde uveden očištěný náklad na opravu jednoho kilometru silnic v našem kraji, který je, pokud jde o terén, v podstatě jednotný? Nejsou tu žádné velehory, pouště, pralesy.