29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Casino Evropy nevyřeší 007, ale ministr financí

2.10.2009

Reklama Víkendu Dnes se „zdařila“. Zpráva o tom, že poslanci TOP i komunistů jsou ochotni proprat milion korun z hazardu do stranické pokladny tak, aby ovlivnili loterní zákon, na chvilku zastínila i přípravy návštěvy svatého otce. Škoda, že šlo o reklamu a mlácení prázdné slámy post festum. Kdyby Víkend vyšel ve čtvrtek, mohl konečně český tisk udělat něco opravdu dobrého: ovlivnit hlasování poslanců o doplňku k Janotově balíčku, výrazně zdaňujícím hazard. Škoda, návrh samozřejmě neprošel.

Vloni se v Česku prosázelo zhruba 113 miliard. Objem prosázených prostředků narostl od roku 2000 o víc jak 50 %. Praha je v počtu kasin první v Evropě.

Hazard v tomto objemu je bezpečnostní riziko. V Česku se perou špinavé peníze ruskojazyčných mafií, střílelo se tady kvůli izraelskému hazardu. V českých kasinech není dodržována základní povinnost prokazovat při hře přesahující tisíc eur totožnost… Teoreticky je možné do kasina přijít s kufříkem, nechat si potvrdit výhru a odejít. Některá kasina dokonce nabízejí zvláštní službu: vyhrané peníze si nemusíte vybrat v české pobočce, ale třeba v Itálii. Neznáme totožnost sázkařů, původ peněz, ani to, k jakým účelům jsou prané.

V roce 2007 přesáhl počet sebevražd přímo způsobených hazardem 600. Hazardem jsou ničeny desítky dalších životů, rodin. Hazard přináší iluzorní naději pro lidi s nízkými příjmy. Ne nadarmo je označován za druhotné zdanění chudých. Právě v krizi bychom se měli snažit sociálně nejslabší vrstvy neruinovat ještě víc.

Z loterního zákona z roku 1990 vyplývá povinnost majitelů hazardu přispívat na veřejně prospěšné účely. Komu a jak, si však mohou vybrat sami. Prakticky to znamená, že sázková firma si zařídí vlastní nadaci, do té odvede 6 – 20 % zisku a je to.

U škol, kostelů i „barů“ na náměstích svítí reklamy na „možný zisk“. Výherní hrací přístroje pro nejvyšší stupeň hazardu by měly být umísťovány pouze do kasin, protože tam by podle zákona měla probíhat identifikace osob i výher, nemohou v nich hrát mladiství. VHP ale mohou podle zcela neoprávněného rozhodnutí MF být umístěny kdekoliv. Obce se sice bouří, založily i sdružení měst a obcí v boji proti hazardu, ale marně. Tam, kde obec svou vyhláškou nepovolí majiteli výherní hrací automat (VHP), majitel se obrátí na ministerstvo financí a to mu povolí videoterminál s odůvodněním, že jde o jiný typ přístroje. Znalecký posudek, který má MF ČR k dispozici, potvrzuje, že jde o pochybení. VHP se od videoterminálů nijak neliší. Z hlediska podstaty, použitého softwaru, je to totéž. Ministerstvo financí nesmyslnou vyhláškou porušilo jak ústavu, tak chartu místních samospráv: totiž základní právo obce na výkon a ochranu veřejného pořádku. Obce ani starostové dodnes nezmohli nic, praxe stará víc jak dva roky trvá dál.

Ministerstvo financí odpovídá za zabránění praní špinavých peněz, za plnění evropské směrnice o praní peněz. Dodnes v Česku není všeobecně totožnost hráčů ověřována, výhry nejsou registrovány, neb jsou obchodním tajemstvím. Navíc videoterminál i výherní hrací automat, druhy závažného hazardu, by měly být jen v kasinech. Jsou bez kontroly všude.

Ministerstvo financí by ale hlavně mělo vykonat dohled nad příjmy z hazardu určenými pro veřejně prospěšné účely. Jedná se o 6 - 20 % ze 112 miliard! V evropských zemích je k tomuto účelu často používán jeden sběrný účet ministerstva financí. Ten dovoluje určení prostředků pro charitu, rozvojovou pomoc nebo zdravotnictví. Navíc by bylo možné přiblížit příjem rozpočtu až ve výši 20 % z prosázených peněz započítáním nezdaněného manipulačního poplatku u kursových sázek do tržeb, zdaněním tipsů v kasinech a zrušením limitace správního poplatku. Odstraněním neodůvodněných výhod loterního průmyslu by veřejné rozpočty získaly 3,3 mld. Kč ročně.

Tato nabídka je pro MF ČR výsměchem. Ministerstvo financí si totiž na vlastní náklady nechalo zpracovat studii dopadu hazardu do veřejných rozpočtů, která je alarmující. MF přes jasné závěry strčilo studii do šuplíku a na veřejné rozpočty, a díry v nich, se již před lety vykašlalo. Je škoda, že ministr Janota, který škrtal i ošetřovné, si na tuto studii nevzpomněl, stejně jako bývalí ministři Kalousek, Sobotka nebo Tlustý. Ale že by o hazardu hlasovali jinak, pochybuji.

Pro všechny tyto přešlapy bylo dokonce v roce 2006 na ministra financí Sobotku podáno trestní oznámení. Důvody? Cituji: „Kde MF povolilo provozování centrálních loterních systémů s interaktivními videoterminály, ale nezajistilo provádění technické kontroly jejich provozu na nastavení… společnostem, které terminály v současné době provozují se tak naskýtá možnost manipulovat s programy v centrálních servovýhrách, ovlivňovat herní nastavení, výhry i odváděné poplatky….. benevolencí MF je šířena nemoc gamblerství, u terminálů je zaváděno herní tajemství .. obce nemají na jejich povolení žádný vliv….

Provinění: MF ČR “dovolil pokračování nevyhovujícího stavu“. Dodnes bez řešení….

Kdykoliv se jen přiblíží možnost přijetí novely loterního zákona, senátoři a poslanci rychle cuknou. ODS, TOP a část ČSSD hlasovali i proti základnímu zdanění hazardu.

Jaký je návrh řešení: V gesci ministerstva a hlavně ministra financí je:

- navrhnout vyšší zdanění hazardu, zdanění tipsů, zdanit zavedení každého hracího automatu 1 milionem korun

- zřídit centrální účet pro příjmy na veřejně pospěšné účely,

- zlepšit technickou kontrolu všech her a hracích přístrojů, zavést nezávislou technickou kontrolu videoterminálů a povolit jejich provozování jen v kasinech,

- zavést evropský systém ověřování totožnosti všech hráčů, kteří hrají o více než 200 eur, u kasin se státním dohledem ověření totožnosti všech hráčů. Licenci by měli mít všichni, nejen majitelé, ale i manažeři, kteří nakládají s penězi, zavést okamžitou kontrolu dodržování bezpečnostních pravidel v kasinech, prokazování totožnosti i původu peněz nad 1000 eur, zrušit rozdíl mezi videoterminály a výherními hracími automaty

- zavést prevenci a ochranu před hráčstvím, zejména nezletilých,

- obcím a krajům umožnit zakázat na své území všechny typy hazardních her, jak je to běžné v zemích EU, zdanit zavedení každého hracího automatu 1 milionem korun.

Příkladné by bylo úkolovat obce přijetím vyhlášky kontrolující hazard, neb zdaleka ne všechny jakoukoliv takovou vyhlášku mají, například Praha 1.

A nakonec to hlavní: senátoři by měli ihned přijít s novelizací loterního zákona.

Soudě podle hlasování minulý pátek, poslanci TOP, ODS a část poslanců ČSSD toho nejsou schopni. Je mi líto uznávaného ministra financí Kalouska, že musel přísahat, že o ničem nevěděl. Nevěděl, že v pátek jasně hlasoval proti zdanění hazardu stejně jako část ČSSD a celá ODS?

Převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem redakce)

Autorka je předsedkyní Evropské demokratické strany