Neviditelný pes

POLITIKA: Čapí hnízdo - problém politický nebo kriminální?

29.9.2017

Prezident republiky důkladně zkoumá čapí hnízdo. Nestal se z něj vášnivý ornitolog. Jedná se totiž o Čapí hnízdo s velkým písmenem č.

Není jediným, kdo o něj projevuje intenzivní zájem. Vyšetřovatelé už delší dobu v součinnosti se státními zástupci prověřují, zda v souvislosti s jeho budováním nedošlo k dotačnímu podvodu. Zatím se domnívají, že ke zneužití peněz z evropských fondů došlo.

Jejich přesvědčení se opírá o důkazy, které je vedou k trestnímu stíhání některých osob. Koho se konkrétně týká, to by mělo být jasné z obdržených obvinění, které v těchto dnech policie rozesílá.

Není překvapením, že jedna z obsílek zamířila do rukou Andreje Babiše. Pro šéfa hnutí ANO to není pár týdnů před volbami zrovna příjemná událost. Pohled do nejnovějších výsledků průzkumů volebních preferencí ho může alespoň částečně uklidnit. Hnutí ANO i nadále míří za vítězstvím ve sněmovních volbách.

Čapí problémy jeho hlavní tváře, tedy Andreje Babiše, se na popularitě nepříznivě neprojevily. Stále se může opírat o podporu kolem 30 procent. Jeho pronásledovatelé se zatím zmůžou zhruba na polovinu.

Nic nenasvědčuje tomu, že by v následujících týdnech mělo dojít k nějakému zásadnímu zvratu. Přesto prezident republiky nepolevuje v zájmu o Čapí hnízdo. Tím, že o něm postupně jednal s ministry vnitra a spravedlnosti, vytváří dojem, že jde spíše o problém politický než kriminální.

Vzhledem k tomu, že se týká představitele nejpopulárnější strany v zemi, nelze úplně pominout politické okolnosti. Přesto by vyšetřování této kauzy mělo zůstat stranou zájmu politiků. Prospěje to nejenom práci orgánů činných v trestním řízení, ale také samotnému Andreji Babišovi.

Hodlá-li i nadále hrát roli jediného spravedlivého v boji proti korupci, neměl by z ní vypadnout ani v případě Čapího hnízda. Zkrátka měl by se hájit takovým způsobem, aby na něj nepadlo podezření, že přitom využívá svého politického postavení.

Babišovo probírání problémů kolem Čapího hnízda s prezidentem republiky může vyvolávat dojem, že se snaží dostat vyšetřovatele a státní zástupce pod tlak. Výroky Miloše Zemana o jmenování Andreje Babiše po volbách premiérem, i kdyby v té době dlel ve vyšetřovací vazbě, lze vnímat podobným způsobem.

Dění kolem Čapího hnízda neuklidňují ani výroky ministra spravedlnosti, který polici podsouvá úmyslné načasování trestního stíhání Andreje Babiše pár týdnů před sněmovní volby.

Na konci října se názorně ukáže, nakolik kauza Čapí hnízdo skutečně ublížila hnutí ANO při cestě za očekávaným volebním triumfem. Nyní je pouze zřejmé, že Babišovy problémy zkomplikují povolební vyjednávání o nové vládě.

Ty však nezpůsobila práce policie a státních zástupců, ale podivné putování farmy Čapí hnízdo z koncernu Agrofert do rukou příbuzných Andreje Babiše a její návrat zpět po vyčerpání 50 milionů korun z evropských fondů.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek