19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Cambridge Analytica nejsou zločinci

Možná to tak kdysi ze začátku bývalo, že původní smysl volební kampaně byl upozornit voliče na možnost volit určitou stranu, na to, že existuje a má pro něj nějakou nabídku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ś. Svobodová 25.3.2018 13:43

Ona ta C.A. už bude 5,0 a výše

Podobných agentur je mnoho a jsou i u nás. Nejenže pracují s emocemi, ale snaží zorganizovat poptávku po připraveném řešení. Např. kdosi potřebuje více a lépe ovládat soukromí občanů - zorganizují MeToo a onen kdosi nakonec nabídne zákon a ten je za hlasitého poltlesku přijat. Organizují na zakázku demonstrace. Sbírají kompra atd...Agenturu samotnou většinou nelze s politikem spojit, pracuje přes konzultanty atd...Nedávný případ z ČR - studentské stávky a agentura TrimCon.

K. Janyška 25.3.2018 10:11

Hlavními zločinci světa jsou rudočerní, kteří rukou

společnou a nerozdílnou brání zavedení politicky a nábožensky neutrální vědecké kompozitivní teorie, která na vědecké, a jen na vědecké, bázi vysvětluje, na jakých nezměnitelných základech a principech vyrůstá lidský svět, do školských systémů světa.

Bodejť, naházela je do společného zločineckého pytle... Dzp.

I. Polák 25.3.2018 8:50

Systém 5.0

Autor jej nepopsal, můj návrh je tento:

Do dne D všechny strany shromažďují peníze (které dříve dávaly marketingovým firmám) na státem k tomu účelu zřízené konto V. V den D (dříve den voleb) příslušný úřad vyhodnotí stav jednotlivých příspěvků na konto V a v příslušném poměru stranám přidělí počty křesel v parlamentu. Poté jsou všechny peníze zaslány dobročinným organizacím.

Jediný problém - obrovská nezaměstnanost dále nezaměstnatelných pracovníků v marketingu - se vyřeší standardním minimálním příjmem.

J. Pospíšil 25.3.2018 4:55

Jardo zdravím.

A mám radost, že jsi napsal pěkný článek. Ale nečekej zde moc příznivý ohlas. Jsi příliš ironický a důsledně dotahuješ myšlenku.

Lidi obecně ironii v psané řeči nerozumí a v době nemyšlení dotáhnout myšlemku je provokací.

P. Zinga 24.3.2018 11:14

Kdyby nepotřebovali nutně dokázat,

že volba Trumpa byla zmanipulovaná či ovlivněna, po obchodu Facebooku s daty by ani pes něštěkl.

Nehledě na to, že všichni uživatelé to vědí a je jim to šumafuk.

Mimochodem: volby jsou především, jak se dnes říká "o ovlivňování". A zcela zákonně.

K. Janyška 24.3.2018 9:08

Manipuluje ho. O tom není žádných pochyb.

Je to umožněno až tragickou nevzdělaností celých generací, kterým je ve školských systémech světa do hlav vtloukán Bůh nebo představa, že lidský svět je řízenou organizací.

Není však, je odjakživa a jednou provždy spontánním čádem. Je to jediná možnost jeho existence... Dzp.

Z. Lapil 25.3.2018 11:13

Re: Manipuluje ho. O tom není žádných pochyb.

Budu asi trochu slovíčkařit, ale první co mě napadlo: jak nevzdělanej? Já mám státnici z marxismu. Takže - už bez ironie - vzdělanost bez přívlastku nic moc nezaručuje. Protože já tu státnici mám a vsadím se, že vy taky :-).

Ještě konkrétněji: Bůh "an sich" podle mě ničemu vadit nemusí. Vzpomeňte, že co Bůh činí, dobře činí a že cesty boží jsou nevyzpytatelné, a vlastně od "spontánního řádu" nejste tak daleko.

Představa, že svět je řízenou organizací, je, řekl bych, doménou spikleneckých teorií. Většina lidí si asi myslí, že mohou řídit své podřízené (ať už je to cokoliv), ale představa, že svět řídí Trump nebo Putin nebo Bilderberg (nepřipomíná vám to někoho:-)?) - myslím, že většina lidí by s tím nesouhlasila.

Mně z toho vychází, že když vynecháte velká slova jako spontánní, řád, lidské a interakce a PŘEDEVŠÍM "Hayek je bůh a Janyška je jeho prorok", bude s vámi souhlasit o dost víc lidí, než byste věřil.

P. Rudolf 24.3.2018 8:58

Cambridge Analytica

ovšem nejspíš zločinci jsou, i když zatím je před tímto výrokem chrání presumpce neviny.

Jinak, váš článek autore není špatný, ale bohužel, o něčem jiném, než o čem je ta kauza.

J. Pražák 24.3.2018 8:49

Demagogie

Co je špatného na straně, která si dá za cíl vyřešit problémy, které její voliči vidí? Když není k dispozici již nějaká strana, která by toho byla schopná, tak je dobře, že založí novou "na objednávku" voličů.

A co je špatného na FB nebo internetovém ovlivňování voličů? Žijeme v 21. století, tak se používají i moderní metody. TV vyhrála už volby J.F.K. Nebo budeme ještě 1000 let jen lepit billboardy?

V. Braun 24.3.2018 17:26

Re: Demagogie

Na straně, která opravdu chce najít a prosadit řešení, která budou dlouhodobě fungovat, nic špatného není. Teď už jen, jestli se shodneme, která strana má takové cíle.

T. Kohout 24.3.2018 8:11

M

Manipulátoři to budou, ne?

Š. Hašek 24.3.2018 7:55

Nemám nic proti tomu,

když někdo, kdo se neumí rozhodnout (zde volby) a nebyl zbaven svéprávnosti - si zaplatí jakéhokoliv poradce. Na volby, na zahrádku, na zdravou večeři, na škodlivost vepřového sádla. Nehodlám platit "Agenturu na volební rady" přes ministerstvo lidských práv. Já, blbec, myslel, že to házíme do bedniček podle životních zkušeností a okamžitých znalostí (neplatí asi pro začínající voliče).

Je to asi sen všech gaunerů levicových - vyškolit voliče, aby zblbli. Napadá mě tady nějaká universita v Brně.

Neplatí obecně - pro případ nouze a záchrany života. Tam bych nějaké svoje peníze dal/dávám. Zkr.

J. Schwarz 24.3.2018 7:39

Uvážíme li, že

strany jsou tvořeny lidmi co jsou navíc taky voliči je zřejmé, že se v článku uvedená stádia ničím neliší a když, tak jen stále sofistikovanější technikou. Vždyť ani straničtí vůdcové ve stádiích 1 a 2 nepřiletěli se svými "idejemi" z Marsu, i tehdy politika stran ztělesňovala zájmy jejich voličů, respektive zájmy stranických šéfů prezentované tak, aby měly dostatečný vyděračský potenciál. Demokracie je vůbec líčena tak, jakoby se hlasovalo o samých pozitivech, zatímco většinou jde o to aby jedni prostřednictvím zákonů obrali druhé a mantra o výhodnosti větších celků a jednoty slouží k tomu, aby se nikdo z "odhlasovaných" nesmyslů nevykroutil.

Š. Hašek 24.3.2018 7:56

Re: Uvážíme li, že

Asi tak.

Agentura na volební názory! Tak jo!