25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kajda 3.6.2008 17:45

Pane doktore,

dovoluji si s vámi nesouhlasit ohledně docházky dětí do školky.  Se svojí dcerou jsem byla a stále ještě jsem doma a vodila jsem ji do školky v dopoledních hodinách tak na 3 - 4 hodiny, podle toho, jak se dceři chtělo vstávat. Nečinila jsem tak proto, abych měla od holky mojí pokoj, ale proto aby získala sociální návyky v dětském kolektivu. Děti ve třídách byly ve smíšených kolektivech (ročníky nebyly rozděleny podle věku) a předškolní vzdělávání bylo zaměřeno na výtvarnou a hudební výchovu. Domnívám se, že ač jsem se dceři velice věnovala (včetně divadélek, plavání, kreslení, tělocviku, hudebních nástrojů i dalších ručních prací), v domácím prostředí, kde by byla jenom sama se mnou by se jí určitě tolik dovedností nedostalo, protože je jedináček. A dovolím si nesouhlasit i ohledně nemocnosti. Dcera byla až do nástupu do základní školy až na vážné onemocnění zcela zdravá a i pouhou rýmu měla do té doby jenom 3x. 

josef krouman 3.6.2008 18:56

Re: Pane doktore,

to je pěkné, ale proč povinně? To je ta z hov a dilost.

Lída 4.6.2008 8:31

Re: Re: Pane doktore,

Navíc není každý jedináček.

EW 3.6.2008 16:29

Pokud si vzpominam,

tak ale pri te nedelni diskusi taky padlo, ze bezplatny posledni rocnik materinky padl, protoze tam ty "socialne vyloucene" deticky proste nechodily, takze se mijel s ucinkem. Navic si stezovali platici rodice z 1. a 2. rocniku na diskriminaci. To je ovsem skvela logika - kdyby tam vyloucenata chodila, tak se na jejich stiznosti nejspis zretel brat nebude, protoze pro dobrou vecv zajmu mensiny je nanejvys vhodne vetsinu skripnout. Ale profitovani casti vetsiny na vetsine je treba zatrhnout.

JanaB 3.6.2008 14:28

A kam by asi tak ty všechny děti umístil?

Jestlipak se ten mladý agilní b-l-b aspoň trošku zamyslil nad tím, kam by všechny ty nebohé děti umístil? Už teď je problém s nedostatkem míst ve školce, něco o tom vím, protože se mi podařilo  najít místo pro mé dítě až v předškolním věku, právě díky tomu, že tyto děti mají prioritu. Bydlíme na vesnici, kde se léta rodilo pouze několik dětí, takže donedávna tam stačila školka o kapacitě 20 míst. Jenže v posledních letech se tam přistěhovala spousta mladých rodin a když jsem se pokoušela přihlásit dcerku minulý rok, tak měli  na dvě volná místa 24 přihlášek. V Praze mi ji zas nechtěli vzít, protože máme trvalé bydliště ve Středočeském kraji. Asi budou  vylidněné vesnice, kde problém nebude, ale v Praze a okolí to rozhodně neplatí.

honzak 3.6.2008 15:32

Re: A kam by asi tak ty všechny děti umístil?

takovými prkotinami se zelený soudruh nezabývá. On má vizi a Vaše trapné starosti jistě vyřeší místní dokonalé úřednictvo:-D.

Abych jen melouny nepomlouval, náš pan starosta a poslanec (ODS) taky zrušil školku. Loni. Holt blbost kvete napříč politickým spektrem.

portwyn 3.6.2008 18:58

Re: A kam by asi tak ty všechny děti umístil?

Krok 1 - zrušíme školky, na něco je předěláme. Kšeft pro kámoše ve firmách.

Krok 2 - obnovíme školky. Kšeft pro kámoše ve firmách.

Krok 3 - školkám a školám nařídíme, ať zvýší počet dětí ve třídách. Ať si poraděj. Prachy jim nedáme, ty dostali kámoši ve firmách.

Ale jak tady už padlo, zdaleka se tak nechovají jen Zelení.

vf 3.6.2008 13:15

stop zeleným

Zelení jsou prostě socální inženýři. Doufám, že v parlamentu příště nebudou, přestože jim média neustále dělají reklamu.

cb 3.6.2008 13:10

Soudruh Liska

se zrejme inspiroval v Komunistickem manifestu.

doktor 3.6.2008 13:09

Pamatuji si prvorepublikovou mateřskou školku

ve velkém městě. Chodily do ní (dobrovolně) děti z nejrůznějších sociálních vrstev. Můj celoživotní kamarád z té doby byl například synem lékaře. Školka ovšem nebyla celodenní, ale končila před obědem. Ten už na nás čekal doma. Do školky jsem se těšíval, a domnívám se, možná mylně, že jsem se její vinou nestal deprivantem. Jsme zřejmě geneticky vybavení vyrůstat v dětském kolektivu. Dříve to ovšem bývala velká vlastní rodina s mnoha sourozenci. Ta nutná rodinná výchova (důvěra v někoho dospělého, kdo vás ochrání, na příklad matku) je životně důležitá cca do 3 let věku. Nejde tedy o kolektivizmus a individualizmus, ale o respektování vědeckých poznatků. A ještě poznámka: náhodně, díky zahraničním přátelům, vím něco o tak zvaných "gifted", čili nadaných dětech. Aby se jejich nadprůměrné všeobecné nadání mohlo projevit a rozvinout, potřebují být od dětství ve smíšeném kolektivu nadaných i nenadaných vrstevníků.

Kajda 3.6.2008 17:48

Re: Pamatuji si prvorepublikovou mateřskou školku

R^

hariet2 3.6.2008 12:13

Mladý ministr...

Jestli je to skutečně tak, jak praví autor článku, pak asi ministr Liška na ministra školství nedorostl - je moc mladý. (To nevadilo V. Klausovi ho jmenovat?) A má vůbec  ministr Liška nějaká "liščata? Při vymýšlení podobnýc zákonů je třeba mít zkušenosti, a zdá se, že on, ani jeho podřízení, je nemají. Poslední rok před nástupem do prvé třídy ZŠ by děti měly  být povinně ve školce, aby si zvykly žít v dětském kolektivu,  ale před tím ať jsou raději u mámy. Ta ať si zvyká starat se o dítě. :-)

hariet 3.6.2008 12:13

Mladý ministr...

Jestli je to skutečně tak, jak praví autor článku, pak asi ministr Liška na ministra školství nedorostl - je moc mladý. (To nevadilo V. Klausovi ho jmenovat?) A má vůbec  ministr Liška nějaká "liščata? Při vymýšlení podobnýc zákonů je třeba mít zkušenosti, a zdá se, že on, ani jeho podřízení, je nemají. Poslední rok před nástupem do prvé třídy ZŠ by děti měly  být povinně ve školce, aby si zvykly žít v dětském kolektivu,  ale před tím ať jsou raději u mámy. Ta ať si zvyká starat se o dítě. :-)

Eva D. 3.6.2008 18:01

Re: Mladý ministr...

Klausovi to poněkud vadilo, pokud si pamatuji, a hned dostal po nose za jednu větu.

kubz 3.6.2008 11:41

na predskolni ustavy nevzpominam rad

Kdybych mel pridat ze svych zkusenosti: Nejhorsi vzpominky, ucitelka v zadech hlida, jestli jim, prisel pro tebe cert, ciha ve tme, pisek od silnejsich kamaradu v ocich, kdo po obede nespi je lump... no, dneska se tomu smeju, ale zadnemu mrneti s bych to nepral.

Pavla B. 3.6.2008 12:04

Re: na predskolni ustavy nevzpominam rad

Mám podobně nepříjemné vzpomínky na školku jako vy, ale moje děti už tam byly spokojené. Pokud jde o jídlo a spánek - značná volnost, žádné nucení... Ale kromě toho, že si tam mohly dosyta vyhrát s ostatními dětmi a zvykat si, že nejsou pupek světa, jsem žádný zvláštní přínos školky nepozorovala.....

portwyn 3.6.2008 12:07

Re: Re: na predskolni ustavy nevzpominam rad

"si tam mohly dosyta vyhrát s ostatními dětmi a zvykat si, že nejsou pupek světa" ...ale to úplně stačí!!! To je víc, než jsem doufal.

Pavla B. 3.6.2008 12:42

Re: Re: Re: na predskolni ustavy nevzpominam rad

Jistěže je to přínos. Ale debata je, aspoň myslím, především o vzdělávací roli školky - nejen co se týče přípravy na školu, ale i schopnosti se samoobsloužit (jídlo, oblékání....) A zde se v případě dětí, o které se rodiče normálně starají, neděje nic mimořádného, 90 % svých znalostí a dovedností mají z domu.

Jo, ještě jsem si vzpomněla, že největší trauma ve školce (ze začátku, pro čtyřletou) pro mě bylo oblíknout se na čas podle budíčku - než zazvonil. Byla jsem takový přemýšlivý typ:-D Kromě nucení do jídla a do spánku mě vadily společné dívčí a chlapecké záchody.... zkrátka ve škole jsem se pak cítila jako v ráji:-)

Lída 3.6.2008 13:02

Re: Re: Re: Re: na predskolni ustavy nevzpominam rad

To jsme na tom podobně. Společné záchody mi sice nevadily, ale jinak mě to ve školce nebavilo a nelíbilo se mi tam. První třída byl proti tomu ráj.

Dcera do školky chodila a musím uznat, že se jí tam líbilo, syn nechodil. S první třídou neměl žádné problémy. Proč by je taky měl mít?

portwyn 3.6.2008 13:09

Re: Re: Re: Re: na predskolni ustavy nevzpominam rad

"A zde se v případě dětí, o které se rodiče normálně starají, neděje nic mimořádného, 90 % svých znalostí a dovedností mají z domu." - ano, souhlasím. Plošné nařízení taky nepokládám za ideální cestu. Reagoval jsem ale na to vědomí, že nejsou pupkem světa. Kromě toho věřím, že Vaše děti jsou nadprůměr i v jiných ohledech, takže  podle sebe nemůžete soudit.

Celkově vzato by bylo dobré, kdyby to nařídila sociálka. Ovšem kdyby Zhulená Liška navrhla tohle, také by se zvedla bouře odporu - fuj, úředník o nás bude rozhodovat. Myslím, že dobré a přitom politicky průchodné řešení neexistuje.

doktor 3.6.2008 13:17

Pavlo B.,

takovým přemýšlivým typem bývala moje nejstarší dcera. Protože v době jejího narození trvala mateřská dovolená jen 4 měsce (jeden musel být "odebrán" před porodem), manželka musela do práce (pracovaly i obě babičky), a já, který opožděně studoval (účast na přednáškách však byla povinná, do jeslí se jelo tramvají), jediný měl čas dceru vypravit DO JESLÍ. Ty opičky, které jsem musel vyvádět při její nekonečně dlouho trvající snídani, by ještě dnes dokázaly někoho pobavit.  

R 3.6.2008 13:51

Re: na predskolni ustavy nevzpominam rad

Na předškolní ústavy žádné zvláštní vzpomínky nemám, akorát si pamatuji, že jsem tam byl. Ale na první třídy základní školy mám vzpomínku, o rok níže jeden žák, nerom a duševně pravděpodobně neméněcenný, nebyl naučený na hygienu na velkou stranu a asi i obecně. Pamatuji si, jak na tělocviku byly jeho červené trenýrky zezadu zahnědlé a i tílko bylo obvykle poněkud větší, takže sahalo až tam dolů a bylo taky zahnědlé.  V hodnoticím žebříčku třídy byl úplně poslední, stal se třídním otloukánkem a bylo to pro něho o to horší, že to byla venkovská třída, kde v jedné třídě byly tři ročníky. Ten hoch měl nějaké výchovné problémy v rodině a i on nakonec skončil špatně.

Eva D. 3.6.2008 17:58

Re: na predskolni ustavy nevzpominam rad

Přesně tak vzpomínají mé děti. Ten starší si ještě v šestadvaceti pochvaluje, že tam byl jen rok. Přidám trvalopu nenávist k červené řepě - po nuceném pojídání ji sem tam někdo vyzvracel-, když budeš zlobit, zavřu tě do sklepa - i když se výhružka netýkala jich, děsilo je to-, soudružku  učitelku, k níž se citlivky ani nemohly dávat do třídy, aby se nepočurávaly. Navíc, tu školky jsme změnit nemohli,ta se prostě přidělovala, tak jsem je táhla přes půl města přesto, že jiné školce  koukám oknem z kuchyně do herny...

PetrN 3.6.2008 11:31

Vyrovnat hendikepy je nutné a správné!

Vyrovnat hendikepy je nutné a správné! Hendikepem našeho Honzíka je, že ještě ve čtyřech letech neví, co znamená P o ď,  ty  p y č o,  ja  ť y  v y m r d a m   m a m u,  t y  g a d ž o v s k a  k u n d o! No a malý Deziderek mu rád pomůže tento hendikep odstranit... ;-)

honzak 3.6.2008 12:12

Re: Vyrovnat hendikepy je nutné a správné!

Jen bych dodal, že pobyt malého Desiderka v předškolním zařízení zaplatíme my ostatní, lebo jeho ocko aj mama nerobí.

R 3.6.2008 11:09

Výuka už před školou.

No nevím. Ono to je tak trochu napůl.  Škola, i základní je podle mně k tomu, aby dítě naučila. K čemu je taková škola a jak se na ni kantorům učí, když vedle pětiletých, co umí už přečíst noviny tam budou i takoví, co si po velké potřebě neumí utřít zadek a na tělocviku pak mají vzadu hnědé trenýrky nebo co si nemyjí po tom ruce nebo co neumí jíst příborem. O dovednosti převléct se, přezout a to do svého, ne do cizího, neztrácet věci atd ani nemluvím. Pokud je ve třídě několik takových individuí, můžou všichni ostatní prvňáčci minimálně půl roku na nějakou kvalitní výuku zapomenout. A školní osnovy jsou dneska tak narvané, že těch půl roku se už nedohoní.  Podle mně všichni rodiče, co požadují na škole zdarma, jako naše školy jsou, kvalitní výuku, by měli tu školku před školou chtít.

Anonym 3.6.2008 13:24

Re: Výuka už před školou.

Souhlasím. R^

alfa.BCS 3.6.2008 10:55

MoudříRytířiZelenéhoStoluOpětNezklamali-novýDůkazJeVolit

;-D

portwyn 3.6.2008 10:42

To už se děje.

Peníze jdou za žákem, proto je potřeba nalákat co nejvíce. Na usilovnou práci ovšem těžko někoho nalákáte...

A jak řekl Petr Piťha na nedávné přednášce v HK, sociální a ekonomické výsledky se už začínají ohlašovat. Zatím je to ale voličům jedno...a až jim to jedno být přestane, viník se najde snadno. Hádejte kdo?

portwyn 3.6.2008 10:44

Pardon

za zdvojení odpovědi.