25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Byl Blatný odvolán na pokyn z Kremlu?

16.4.2021

Ministr zdravotnictví Jan Blatný byl odvolán a nahrazen zřejmě poslušnějším Karlem Arenbergerem. Nevybíravý nátlak prezidenta Miloše Zemana, který se snaží v České republice za každou cenu prosadit neschválenou ruskou vakcínu Sputnik V, byl korunován úspěchem.

Asi vůbec neudiví, že při uvádění nového šéfa resortu do funkce Zeman opakovaně lhal. Tvrdil, že se kvůli dodávkám vakcín obrátil na prezidenty Izraele, Číny a Ruska. „Ve všech třech případech byla odpověď pozitivní, ale bohužel váš předchůdce a ředitelka SÚKL tento proces blokovali,“ řekl doslova. To ovšem není pravda, v případě Izraele ministr Blatný ani ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová nebránili dodávce pěti tisíc kusů vakcín Moderna, které nám židovský stát slíbil. Ty také byly podle médií v únoru do České republiky dodány. Problém byl v tom, že Izrael původně uvažoval o tom, že by nám dodal větší množství zmíněné vakcíny, ale to se ukázalo jako politicky neprůchozí v tamní vládě. Obecně se proti dodávkám vakcín do zahraničí postavili někteří ministři, s tím že je premiér Benjamin Netanjahu o tomto úmyslu dopředu neinformoval. Takže za nedodané vakcíny z Izraele nemůže česká strana.

Ještě horší bylo Zemanovo tvrzení, že ministr Blatný a ředitelka Storová škodí ČR a mají podíl na úmrtí lidí kvůli covidu. To je ovšem další lež kombinovaná navíc s pomluvou. Oba jim zmínění pouze trvali na zákonném a standardním postupu v případě schválení ruských a čínských vakcín. Nelze přece nikoho postihovat za to, že dělá zodpovědně svoji práci. Není také důvod, aby ruská vakcína Sputnik V měla proti ostatním nějakou protekci.

Mělo by nás varovat Slovensko, jehož zkušenosti se Sputnikem jsou tristní. Před více než měsícem dostala tato země 200 tisíc dávek ruské vakcíny. Ovšem ty stále leží ve skladech, protože Rusové nejsou schopni dodat potřebné údaje. Slovenský SÚKL uvedl, že ruská strana mu nedodala 80 % požadovaných údajů nutných pro zaregistrování. Ještě vážnější je ovšem fakt, že podle zjištění ústavu ruskou vakcínu, o které psal odborný lékařský časopis The Lancet a používá se zhruba v 40 zemích světa, spojuje jen název, avšak ve skutečnosti se jedná o vakcíny s různými vlastnostmi. Je tedy logické, že na Slovensku zatím nejsou ochotni Sputnik povolit ani k předběžnému užití.

Ve skutečnosti tak za zemřelé na covid-19 podle Zemanovy logiky mohou Rusové, kteří prokazatelně nejsou jak Evropské lékové agentuře EMA, tak příslušným národním institucím schopni dodat nutné informace o své vakcíně, a nikoliv ti, kteří před jejím použitím varují.

Chování prezidenta Zemana je skandální, protože on ztratil jakékoliv zabrány. Jeho vytrvalé lobbování za Sputnik vzbuzuje mé obavy, že už nejsme suverénní zemí, ale ve skutečnosti se o nás rozhoduje v Moskvě, jejíž rozkazy Hrad poslušně plní.

středočeský krajský zastupitel za ODS