Neviditelný pes

POLITIKA: Bursík, český Lukašenko

20.6.2006

Strana zelených (SZ) požaduje odvolání šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a někdejšího spolutvůrce státní energetické koncepce Martina Peciny. Provinil se kritikou záměru SZ prosadit v Česku zákaz jaderné energetiky a tím, že v této souvislosti upozornil na temnou minulost první místopředsedkyně SZ Dany Kuchtové.

"Vyjádření, které dnes Martin Pecina poskytl ČTK, je útokem na energetickou politiku Strany zelených a její představitele, konkrétně na první místopředsedkyni Danu Kuchtovou," píše se doslova na stránkách SZ.

Útok? Pecina má pravdu už v tom, že energetická politika SZ, založená na tzv. obnovitelných zdrojích, je technologickým a ekonomickým nesmyslem. Názorně to prokázal třeba neúspěšný volební kandidát SZ Petr Pávek. Jeho větrné elektrárny v Jindřichovicích mají tak nízký průměrný koeficient využití, že jde o vysloveně vyhozenou státní dotaci. Pávek se tak stal cimrmannovským "mistrem slepých uliček", který ukázal, že přes větrné elektrárny cesta rozhodně nevede.

Také to, co Martin Pecina řekl o Daně Kuchtové, je stoprocentní pravda. Dlouholetá předsedkyně Jihočeských matek byla za své protitemelínské aktivity skutečně placena z Rakouska. Jen v roce 1999 dostaly Jihočeské matky 2 010 700 Kč od Hornorakouské platformy proti jadernému nebezpečí, což si lze snadno ověřit v jejich výroční zprávě. Platformu pak přímo financovala vláda Horního Rakouska, což její aktivisté několikrát otevřeně přiznali. V březnu 2003 si zástupci Platformy v Lidových novinách dokonce stěžovali, že je vláda platí málo. Spolková země Horní Rakousko je přitom majitelem energetického komplexu Energie AG Oberösterreich (EAGO), což je logicky přímý konkurent Temelína.

"Nedovedu si představit jedinou zemi Evropské unie, ve které by podobně arogantní a politicky motivované vyjádření nestálo předsedu nezávislého antimonopolního úřadu místo," řekl na Pecinovu adresu Martin Bursík, předseda SZ. Já si pro změnu nedovedu představit evropského politika, který by si dovolil pořádat čistky ve státních úřadech a pronásledovat své kritiky za zveřejnění pravdivých informací. Z té zelené arogance moci, nápadně připomínající třeba Lukašenkovo Bělorusko, člověka až mrazí. Pokud ale podrobněji sledujete ideologii, kterou SZ propaguje, není to až tak velké překvapení.



zpět na článek