18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POLITIKA: Bude Šumava dále dobrým místem pro život?

Šumava je místo, kde po staletí žijí lidé a bývala krásná příroda s volně žijící zvěří. A byli to lidé, kteří přivedli šumavskou přírodu až do stavu, kdy mohla být vyhlášena národním parkem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Tomáš 20.2.2017 19:36

Česká krajina se zazelená

až budou vyhubeni a vyhnáni ekologičtí aktivisté. Ale to je zatím v nedohlednu.

F. Kodera 20.2.2017 18:35

Povstání umělců za divočinu

Umělci povstali za ochranu divočiny, bitvu i proti Zemanovi nejspíš vyhrají - článek z dnešních Lidovek. Ani jeden z nich tam nebydlí...

V. Braun 20.2.2017 15:30

Věci se mění

Za 26 let existence Národního parku Šumava se ale mnohé změnilo. Tam,

kde bývaly kosené a udržované louky, je dnes křoví, tam, kde býval

zelený les, jsou na tisících hektarech suché pahýly a vykácené plochy.

Tolik citát z článku. Pamatuji si také na suché pahýly, nejprve v Krušných horách a v Jizerkách, později v Krkonoších. Tehdy za to mohlo zejména oslabení imisemi, sem tam nějaká vychřice a kůrovec. V krušných horách a Jizerkácj nikdy národní park nebyl, KRNAP sice existoval, ale příčinou suchých pahýlů také nebyl, jen snad toho, že v Krkonoších byly suché pahýly vidět déle, protože se na některých místech suché stromy ponechaly na místě. Podobně ani na Šumavě není park příčinou suchých pahýlů, které ostatně už teď zarůstají novým podrostem a stromky. Stejně tak park není příčinou neudržovaných luk. Opět se stačí zajet podívat do Krkonoš, kde hodně luk buď majitelé zalesňují, nebo jen neudržují a nechávají zarůst, řekl bych že navzdory snahám NP, protože NP má zájem na udržování luk a šetrném hospodaření zajišťujícícm pestrou skladbu luk. Ovšem dnes to již nikdo nechce dělat, zejména na menších nebo podmáčených pozemcích, kam nejde zajet s větší technikou.

V. Braun 20.2.2017 15:36

Re: Věci se mění

Omlouvám se za vychřici a všechny další pravopisné chyby, které jsem spáchal a ještě spáchám.

Z. Čábelka 20.2.2017 16:45

Re: Věci se mění

V záležitosti Krkonoších se tváříte tak, že jste je snad jako zase svojí nečinností zachránili. :o) Ale tam nikdy kůrovcová kalamita v plné síle rozhodně nepropukla, protože lesy se proti začínajícímu, ne tak intenzivnímu kyselému dešti zavápňovaly a kůrovcem napadené porosty okamžitě likvidovaly. O Šumavě jste jen 25 let blbě kecali, násilně demonstrovali a hlavně ji nečinností aktivně škodili. Pohádka o tom, že Šumava dnes již něčím zarůstá, je už jen zoufalé přání všech a od vás zelených ekologistů ubohá drzá lež! Neroste tam ani nálet jehličnanů ani volně vysazené listnáče! Nemají už růst na čem! Na boží světlo vystupuje štěrková poušť! O sekání luk, ve vámi (Zelenými) dané "tolerancí" možné hospodářské činnosti v NP, už bohapustě plácáte!

V. Braun 20.2.2017 17:52

Re: Věci se mění

Něco o KRNAPu a sekání luk. http://www.krnap.cz/horske-louky/

Podobně je to i s vašim ostatním "plácáním", včetně mého zahrnutí pod Zelené.

Z. Čábelka 20.2.2017 19:31

Re: Věci se mění

Kdo to bude sekat, když kde kam nemůže ani noha natož hospodářova? Jaké sekání trávy, když NP v představách ekologistů musí být divočinou prvního tisíciletí?! Jakou techniku tam pustíte, když se kácet stromy napadené kůrovcem nesmějí kácet ani dnes?:o) Budou to dělat svazáci M. Stropnického vlastníma rukama a zadarmo? Smažky? Tak to těžko. Už se spíš těším, jak problém sekání luk rozštípne supr EKO firmička specializovaná i na opilování květů i peněz z dotací. Dnes je největší kšeft z vymyšlených, udržovaných a vyhrocených problémů.

A. Alda 20.2.2017 15:07

Pro mne jako Západočecha

je současný stav Šumavy postačujícím důvodem pro povstání pro vládě v Praze i Bruselu.

V. Braun 20.2.2017 15:22

Re: Pro mne jako Západočecha

Jak souvisí Šumava s Bruselem? Zákon o Šumavě a národních parcích schvaluje Parlament ČR.

Z. Čábelka 20.2.2017 16:50

Re: Pro mne jako Západočecha

Jak? :o) Je to stejná, do ČR z EU importovaná a placená politika Zelených anarchistů!

V. Braun 20.2.2017 18:09

Re: Pro mne jako Západočecha

Ochrana přírody tady naštěstí byla i za komunistů, tehdy tedy spíše deklarovaná než uskutečňovaná. Proto také řada demostrací v roce 1989 měla alespoň navenek ekologické téma, protože to se komunistům hůře zakazovalo. V týdnu před 17.listopadem se hojně demonstrovalo v Teplicích. 10.listopadu byla také ekologická demostrace v Praze, na té jsem osobně byl a ujišťuji vás, že mne za to nikdo neplatil a neplatí. Ostatně "Brusel" v dnešním slova smyslu tehdy ani neexistoval. Takže vaše teorie poněkud kulhá, nemyslíte?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sametov%C3%A1_revoluce

Z. Čábelka 20.2.2017 21:48

Re: Pro mne jako Západočecha

Pane, o tom něco i vím. Ekologie jako vědecká činnost tu byla od sedmdesátých let. Lidé, kteří se jí zabývali dokázali už tehdy opravdu moc i proti vůli politických budovatelských špičkám. Bez nich by přiotrávená občanská společnost nedokázala vyřešit nic. Řešení přinesli oni: chemici, biologové, profesionální vědecky aktivní ekologové společně s techniky za peníze uvolněné státem z prostředků nás všech. V té době ekologie fungovala v jejím duchu, tzn. ochrana přírody v rovnováze s rozvojem společnosti a vloženými prostředky do ochrany zájmů všech! Bohužel, socialismus zažraný ve Francii a Německu tuto rovnováhu dotacemi naprosto rozvrátil a z ekologismu se stala politická ideologie, která vytvořila organizace vyděračů a zlodějů. I toho je právě dnes Brusel se svými Zelenými nositelem. Bude velký problém se těchto osvícených parazitů zbavit, protože jejich činnost směřuje jen k fašismu!

K. Novák 20.2.2017 14:31

Přeji si, aby Šumava byla Národním parkem.

Navzdory takovým, jako je paní Trylčová, která prosazuje kdoví jaké lobbystické zájmy, možná v mylném domnění, že i svoje. Paní Trylčová v článku dává najevo, že vůbec nechápe účel Národního parku a chce ho zrušit prostě proto, že neví, co to je. Doufejme, že takoví neumětelové a přírodě nepřející lidé nebudou mít vliv na to, jak bude Šumava v budoucnu vypadat.

Z. Čábelka 20.2.2017 22:02

Re: Přeji si, aby Šumava byla Národním parkem.

Těžko vám něco vysvětlovat. Vy, za každou cenu ze Šumavy chcete vytvořit ZOO s přírodou, která tu už několik staletí prostě není. Vůbec vám nevadí, že to ZOO má omezenou šířku a délku a nikdy už nemůže fungovat jako ucelený ekosystém. Vůbec nepochybuji, že můj názor vezmete v úvahu :o(. Děsí mne ale bohorovnost s jakou jste zničili fungující krásnou a lidstvu užitečnou přírodu vytvořenou prací našich předků. Soudruzi, s e r t e dál to svoje dobro ale pomník zkázy - štěrková poušť na vrcholech Šumavy tu už na desítka let prostě je! Styďte se už, konečně!

J. Kratochvíl 20.2.2017 10:48

Chci žít v kulturní krajině s hospodářsky udržovanými

a využívanými lesy podle původního lesního zákona. "Divočin" se na našem území nachází stále mnoho na jiných místech, takže není nutné zakládat ještě další.

J. Dlouhy 20.2.2017 10:35

Sumava

Jak to, ze jeste nikoho nenapadlo podivat se jak tu samou problematiku resi u sousedu?

J. Karlík 20.2.2017 10:32

Stačí málo,

jen nahlédnout k sousedům, mají tam ubytování pro turisty, mají živý les, většinou také smrkový, chodí se téměř všude a z letadla vidíte úplně přesně státní hranici. Čím to asi bude? A k samovolne obnově se, pokud vím, staví odborníci spíše jako ke zbožnému přání ekoblaznu.

M. Valenta 20.2.2017 8:50

Místo záběrů uschlého lesa,

(pochopitelně z "bezpečné" vzdálenosti)důsledku to lidské činnosti, by nám radní měla nabídnou snímky detailní. To pak totiž pohled na věc dosti mění.

P. Khail 20.2.2017 9:59

Re: Místo záběrů uschlého lesa,

To po ní nemůžete chtít, je to součást jejího živobytí :-)

J. Kratochvíl 20.2.2017 10:53

Re: Místo záběrů uschlého lesa,

O víkendu jsem navštívil Šumavu a mohu vás ujistit, že v detailu je to ještě větší hrůza a horor než snímcích z dálky. Chtít po vás abyste zvedl zadek a jel se také přesvědčit, byla by pro vás asi nesnesitelná zátěž.

P. Khail 20.2.2017 11:26

Re: Místo záběrů uschlého lesa,

Možná jste si nevšiml, že můj text nebyl určený vám, zvednutý zadku. Ale ujišťuji vás, že jsem tam byl osobně a ne jednou, leccos jsem projel na kole, leccos prošel pěšky. Krom toho mám s obnovou lesů letitou zkušenost z Krušných hor, víme vašnosto?

M. Prokop 20.2.2017 10:11

Re: Místo záběrů uschlého lesa,

Máte?

Stačil by třeba odkaz na rajče.

V. Braun 20.2.2017 15:21

Re: Místo záběrů uschlého lesa,

Například zde je několik fotek

http://plzen.idnes.cz/horska-smrcina-obnova-les-kurovec-kalamita-kyrill-sumava-pzs-/plzen-zpravy.aspx?c=A160224_121045_plzen-zpravy_pp

V. Němec 20.2.2017 8:20

Park

snad znamená něco umělého, člověkem vysázeného a udržovaného. Jsou to především plochy u hradů, zámků nebo v městských částech a není tam zpravidla nic původního a tedy ryze přírodního.

A zdá se, že to je i celá Šumava a nakonec i všechny naše lesy, neboť tvrdě podléhají lidské regulaci a jeho dohledu.

P. Maleček 20.2.2017 7:03

Šumava v spárech eko nenažranců, teď Babiše.

Paní radní brečí krásně, ale na svém hrobě. Protože i ona patří k těm, kdo nechápou, že pro záchranu Šumavy vede cesta jen přes zrušení tamního NP. Šumava je už cca 200 let z 95% umělým produkčním lesem, tedy fabrikou na dřevo. A NP tam chtějí jen ti, co se chtějí na značce NP napakovat.

Začalo to už při jeho prosazení, když NP chtěli hlavně dnes úpící majitelé tamních ubytovacích kapacit, aby mohli značkou NP omámené turisty snadněji a více dojit. NP jim pak vyfoukl ekolhář lobbista Bursík, aby přes uměle vyvolanou kalamitu umožnil svým klientům obří zisky z těžby kalamitního dřeva. Následovali prý ekovědci, ve skutečnosti dojiči všemožných eko grantů a dotací, pro něž čím větší bezzásahové zóny, tím větší balík v jejich kapse.

No a dnes nejen NP Šumava zneužívá Babiš, aby přes svého ekofámuluse Brabce a jeho zákon dal NP v plen všemožným eko pošukům a nenažrancům. To jako průhledný úplatek za to, že dají pokoj jeho smradlavým fabrikám a ničení zemědělské půdy výrobou energoplodin.

Tomuto plundrování Šumavy lze zabránit jen zrušením tamního NP. A Šumavu vrátit do režimu CHKO s rezervacemi jen v místech skutečně původního lesa. Jen tak lze zastavit to, co začalo, když si šumavští vykukové usmysleli přes značku NP plnit své kapsy. Ti a je kryjící politici (tedy i zde úpící paní radní) jsou prvotními viníky současné bídy Šumavy.

J. Rechnovský 20.2.2017 15:28

Re: Šumava v spárech eko nenažranců, teď Babiše.

Nejsem přírodovědec, ale ekonom. Nevěřil jsem křiklounům ani jedné strany. Než jsem si udělal názor, byl jsem se raději podívat na České i Německé straně lesa. Tuto terapii vřele doporučuji Vám i té podivné zastupitelce. Dnes vím, že proces přirozené obnovy lesy je nejen možný, ale nentrvá to ani obávané stovky let. Rozumným řešením je tedy rezignovat na boj s kůrovcem a zarazit i těžbu suroviny. Hospodářský les chcípne a na jeho místě bude do 30ti let stát robusní, přirozený les. Tak jako na Německé straně.

Takže. Na tomto přístupu jistě někdo prodělá a jiný vydělá. Nám ostatním však zbyde dobrý pocit, že dalším generacím předáme přírodu v lepším stavu než jsme jí převzali.

P. Rajman 20.2.2017 6:26

Míň by bylo mnohem víc pro všechny

NP Šumava je obří a proto problematická od počátku. Kdyby pustinářští, de fakto anarchističtí fanatici neměli po roce 1989 velké voči a kdyby z toho následně ekonomisti necítili tučné zisky, mohl být NP vyhlášen až na výjimky mimo obce. V nich by stačilo bohatě okolní CHKO. Ptoblém by byl menší a pro přírodu i člověka snesitelnější a řešitelnější.