28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Bude stát diktovat, kdy mají lidé nakupovat?

Podle návrhu socialistů v Senátu by se zákaz týkal zatím jen sedmi svátků v roce. Plány jsou i na víkendové omezení prodeje, ačkoliv zatím nejsou aktuální. Předkladatelé argumentují tím, že prodavači mají nárok na rodinný život a práce o svátcích jim do něj zasahuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 29.8.2014 22:50

No, ctihodným senátorům

jde jen o naše dobro. Tak si ho od nich nenechme brát!

J. Míkovcová 29.8.2014 19:39

Neříkám tak ani tak...

... ale pokud autorovi přijde na roveň nákup v supermarketu a hasičská pohotovost, vážně je tu něco špatně. ;-)

J. Jurax 29.8.2014 22:44

Re: Neříkám tak ani tak...

No, z jistého úhlu pohledu není; v obou profesích se pracuje i o víkendech a svátcích.

A pamatuju okresní město před sametem - v sobotu v 11 dopoledne se zavřely kšefty a v celém městě se do pondělního rána nekoupil ani rohlík. Leda tak v restauraci, když měli ... pravda, od půlky osmdesátých vznikla tzv. večerka, ta měla otevřeno i v sobotu odpoledne. Dal se tam koupit alkohol, cigarety bez přirážky, konzervy, mouka, taveňáky, občas i uzenina a někdy i pečivo.

Dnes mi to přijde přece jenom lepší ... akorát na tu lepší službu lidu, tehdy spotřebitelům, nyní zázkazníkům, holt museli přijít až kapitálisti :-)

L. Černín 29.8.2014 16:50

V podstatě souhlas

Autor se patrně mýlí v tom, že dojde k poklesu celkových tržeb, protože ty se pouze zhustí do menšího počtu prodejních dnů. Jinak ale souhlasím s názorem, že si lidé sami mají určit, kdy budou nakupovat a prodávat.

J. Plzák 29.8.2014 16:20

Minulou neděli jsem nakoupil cihly.

Bylo to v jednom supermarketu se stavebninami a všemi možnými vymoženostmi pro dům a zahradu. Nebylo přecpáno a ani poloprázdno. Prostě dalo se docela v klidu nakoupit. Takových jako já je spousta. Celý týdem, většinou 5 dní v kuse, jsou bez možnosti nakoupit si to, co potřebují. Ne všichni mají pak čas v sobotu a tak jdou v neděli. Prostě každý si vybere, kdy chce jít nakoupit.

Do toho nemá co kdo komu mluvit a už vůbec ne naši tupí senátoři a zákonodárci. Hrubý jsem zde proto, že je nic pořádného jinak nenapadne a tak jen otraqvují lidem život.

Jde o hrubé zasahování politiků do práv občanů, kteří si chtějí nakupovat v čase který si sami zvolí a do práv podnikatelů, kteří, vžycky a všichni, prodávají jen tehdy, kdy je poptávka. Poptávku děláme my, normální lidé.

Když nyní rozhodnou politici proti supermarketům, rozhodují proti nám všem, kteří chcem nakupovat v klidu.

Znám spousty Němců, kteří nám tuto vymoženost, nakupovat prakticky 365 dní v roce, upřimně závidí. Hlavní ale je, že to vůbec není to poslední omezení, které si naši politici na nás vymýšlejí. Jak dalece je to výmysl vůdčích osobností EU, Holandeho, Merkelové a dalších socanů, to jednou výjde najevo. Těm jde o to, nás zglajchšaltovat, omezit naši konkurence schopnost a nebo dokonce předstih, za každou cenu.

S. Donát 29.8.2014 16:27

Re: Minulou neděli jsem nakoupil cihly.

Nebojte, to brzo přestane. Cihly se od příštího roku budou prodávat jen v pondělí a každou druhou středu, od desíti do půl čtvrté. To by tak hrálo, aby si každý zašel do obchodu a nakupoval si, kdy se mu zamane. Na to už se dohlédne...

J. Plzák 29.8.2014 16:31

Re: Minulou neděli jsem nakoupil cihly.

A nové knihy budou jen ve čtvrtek.

To nevadí, já čtu jen prospekty firmy Lidl.

L. Novák 29.8.2014 17:08

Re: Minulou neděli jsem nakoupil cihly.

Ty už budou jen za peníze. Z "ekologických" důvodů. Jako nákupní tašky. Tuhle jsem se zařekl, že už v jednom obchodě nikdy nenakoupím. Za malý sáček chtěli korunu, všiváci...

J. Jurax 29.8.2014 22:49

Re: Minulou neděli jsem nakoupil cihly.

Přesné! Souhlas!

Politikové holt blbnou a vymýšlejí si krávoviny ... oni holt mají čas se flákat v pracovní době po obchodech nebo na to mají lidi ... kéž by se flákali víc, aspoň by nevymýšleli broskvoviny podobné této.

K. Janyška 29.8.2014 14:56

Ne politici. Socialisté !

To je rozdíl... zp.

J. Kostelanský 29.8.2014 14:09

Uvediem jeden - vlastný citát

Človek je jediný tvor, ktorý dokáže uštvať sám seba - a navyše dobrovoľne.

Z nejakého dobrého dôvodu ľudia odjakživa mali také či onaké sviatky - väčšinou náboženského charakteru. A vtedy sa nepracovalo. Dokonca aj za čias najtvrdšieho poddanstva by poddaní v nedeľu či veľký cirkevný sviatok nešli.

Ono to má veľký praktický význam. Máloktoré stroje bežia non stop. Z času na čas majú technickú prestávku na údržbu. Rovnako všetky zvieratá a rastliny vedia odpočívať. Len ľudia si myslia, že odpočinok nepotrebujú. Že môžu robiť non stop ako roboti. A aký je na to dôvod? Peniaze a pohodlnosť.

Neustále sa hovorí, ako pribúda stresu, depresie a ďalších psychických porúch. Môžem sa mýliť, ale podľa mňa je príčinou stále sa zrýchľujúci život, kde na odpočinok a relax nezostáva čas.

Niekto za relax považuje nakupovanie. Je to podľa mňa podobný "relax" ako keď programátor doma relaxuje hraním počítačových hier. Ale dôležitejšie je niečo úplne iné. Veľká väčšina predavačov je žien a takmer každá má svoju rodinu - rodičov, manžela, deti, vnúčence. A namiesto toho, aby sa rodiny počas voľných dní vzájomne navštevovali a upevňovali rodinné vzťahy, musia ženy chodiť do práce. Potom sa nemožno čudovať, že rodinné vzťahy sú také aké sú...

S. Donát 29.8.2014 14:54

Re: Uvediem jeden - vlastný citát

Ty ženy si jistě najdou jinou práci, pokud by jim neděle a svátky nevyhovovaly. A mnoho jich naopak práci o víkendech a svátcích vítá, příplatek za tyto dny je myslím vítanou finanční injekcí jejich rodinných rozpočtů...

J. Kostelanský 29.8.2014 15:01

Re: Uvediem jeden - vlastný citát

Jasné, práca v supermarkete je pre väčšinu žien práca snov!

Rozmýšľali ste nad tým, že väčšina žien berie prácu v obchode ako poslednú možnosť, keď už nič iné nezoženú? A že keď by bolo niečo iné, hneď by to menili? Skúste si všimnúť fluktuáciu zamestnancov v obchode, kde nakupujete.

S tými príplatkami by som až taký optimista nebol. Je verejným tajomstvom, že hypermarkety často vedú dvojakú dochádzku - skutočnú a druhú - pre výpočet miezd podľa zákona.

Pracoval som niekoľko rokov ako obchodný zástupca pre maloobchod - potraviny niekoľko rokov. A dokážem posúdiť, aká to je makačka. Každý deň som totiž vykladal do regálov tovar, ktorý som predával...

S. Donát 29.8.2014 15:08

Re: Uvediem jeden - vlastný citát

Nikde jsem nepsal nic o práci snů. To mi chcete říct, že všichni zaměstnanci super a hypermarketů jsou lidé, kteří si nemůžou najít žádné jiné zaměstnání? Takže pokud bude o svátcích a víkendech zavřeno a tyto obchody budou potřebovat méně lidí, přibudou nám nezaměstnaní?

J. Jurax 29.8.2014 22:52

Re: Uvediem jeden - vlastný citát

No jo, práce bývá makačka, někdy na ruce, někdy na hlavu a často na obojí. Na prachy se těžko dělá ...

J. Plzák 29.8.2014 16:27

Re: Váš vynikající - vlastný citát

Pane Kostelanský, je to vidět, vy už jste se uštval. Upřímně vás lituji.

Já si naopak přeji dál se uštvávat nákupy v sobotu v neděli, na Všech svatých a co já vím, jak se ty svátky jmenují. Neregistruji je. Jsou mi putýnka.

Je to moje svaté právo a stát nemá právo mi ho brát.

J. Kostelanský 29.8.2014 16:44

Re: Váš vynikající - vlastný citát

Keď sa chcete uštvať sám a dobrovoľne, je to vaše slobodné rozhodnutie. Lenže vám nejako uniká, že k tomu potrebujte stovky iných ľudí - zamestnancov, ktoré musia voľné dni tráviť tým, aby mohli splniť vaše sebazničujúce želanie...

Keď budú raz obchody plne robotizované a bez potreby ľudskej obsluhy, nech sú potom otvorené aj 30 hodín denne.:-)

Asi najznámejšie pravidlo o slobode hovorí: sloboda jedného končí tam, kde začína sloboda druhého. Takže aj to právo či sloboda nakupovať kedykoľvek nie je jednostranná - mala by rešpektovať aj druhú stranu slobody či práva - práva predavačov mať pravidelný voľný víkend, aby mohla rodina spolu stráviť aspoň jeden deň v týždni.

L. Novák 29.8.2014 17:06

Re: Váš vynikající - vlastný citát

Katolický fanatik Kostelanský už zase v pohotovosti?

Zákazy obchodníkům otevírat obchody, kdy to vyhovuje i zákazníkům, je projevem hlouposti a omezenosti autorů takových návrhů. Hurá k totalitě!

P. Manda 29.8.2014 17:16

Re: Váš vynikající - vlastný citát

oni tam pracují z donucení, proberte se člověče. A proč se zastáváte jen těch prodavaček ? A ne ostatních co v neděli pracují. jste silně nevyvážený.

J. Kostelanský 29.8.2014 17:39

Re: Váš vynikající - vlastný citát

Nespomínam si, že by v sobotu a v nedeľu pravidelne pracovali úradníci, notári, právnici, obvodní lekári. Prečo asi? Mohli by zarobiť oveľa viac...

D. Šimáček 29.8.2014 17:55

Re: Váš vynikající - vlastný citát

no tak proc ty prodavacky nepracuji jako pravnicky ci lekarky? proste si v mladi svobodne vybraly svou budoucnost.

S. Donát 29.8.2014 21:46

Re: Váš vynikající - vlastný citát

Kdysi jsem pracoval ve firmě, kde byl potřeba nepřetržitý dohled člověka. Jeli sme dvanáctky, noc, den, víkend... bylo to někdy náročné, ale ty peníze za to stály. Byl jsem mladý a bez rodiny, nebyl to problém a rád jsem si vydělal. Teď už to jednak nemám zapotřebí, druhak je pro mě čas důležitější. Přesto občas do práce o víkendu zajdu, je-li to potřeba. Obchody jsou otevřené o víkendech, v noci, o svátcích, evidentně je o tu službu zájem, spokojení jsou obchodníci, zákazníci a zřejmě i zaměstnanci (jinak by si vydělávali na svůj chléb jiným způsobem. Vidím to jako situaci, která všem zúčastněným vyhovuje a považuji za hloupost něco na tom měnit nějakým nařízením, jen aby měl nějaký politický dobro_ser čárku. Zkuste se zamyslet, kolik lidí v kolika profesích chodí do práce 24/7.

J. Jurax 29.8.2014 23:06

Re: Váš vynikající - vlastný citát

No, obvodní lékaři se občas střídají na pohotovosti ... a ty prodavačky zpravidla nepracují pravidelně o sobotách a nedělích - ledaže by samy chtěly (některým to může z různých důvodů vyhovovat) - nýbrž se podle obmyslných algoritmů střídají ...

J. Kostelanský 29.8.2014 23:20

Re: Váš vynikající - vlastný citát

Rozdiel je v tom, že na lekára vyjde pohotovosť možno raz za 2-3 mesiace, zatiaľ čo na predavačku služba každý druhý víkend. V tom lepšom prípade.

Samozrejme že sú profesie ako hasiči, policajti, záchranári či zamestnanci v doprave. Ale sú to zväčša pohotovostné služby a tieto zložky pracujú takpovediac v obmedzenom režime. Jednoducho pracujú len vybraní zamestnanci.

V obchode je to inak - predavačky pracujú naplno ako každý iný deň...

Navyše zložky, ktoré som spomínal vyššie, sú nutné pre zabezpečenie zdravia či majetku alebo chodu štátu. Obchody takouto nutnosťou nie sú...

S. Donát 29.8.2014 23:30

Re: Váš vynikající - vlastný citát

A co třeba čerpací stanice? Motoresty? Různé výstavy, kina, divadla? O víkendu zavřít?

L. Harvánek 31.8.2014 22:11

Re: Váš vynikající - vlastný citát

Proč ne.

J. Jurax 29.8.2014 23:55

Re: Váš vynikající - vlastný citát

Ale kuš - nie sú nezbytní ani energetici - holt se všechno zastaví a při svíčkách budeme radostněji velebit Pána ... dtto televize a spoje. A zavřel bych taky hospody a restaurace - i jejich pracovníci pracujú o víkendu naplno, nie obmedzeně, a nie sú nutné pre zabezpečenie zdravia či majetku alebo chodu štátu.

A hasiči pracujúci takpovediac v obmedzenom režime - Vy vtipkujete. V neděli holt obmedzeně hoří a záplavy sú tiež obmedzené, vynahradí si to až v týdnu. Dtto záchranáři. A železničáři v neděli ve službě nepracují naplno jako každý jiný den ... to je zajímavý názor. Jak často jezdíte v neděli vlakem?

A zdravotní sestry ve špitále o neděli pracujú tiež obmedzeně a nie naplno ako každý jiný deň ...

J. Jurax 29.8.2014 23:01

Re: Uvediem jeden - vlastný citát

No, svoju rodinu - rodičov, manžela, deti, vnúčence etc. mají taky policisté, hasiči a záchranáři, energetici, lékaři a zdravotní sestry, železničáři, řidiči MHD, vodaři, pracovníci spojů a mnozí jiní. Muži i ženy. A nerobí nonstop jako roboti, akorát občas neodpočívají právě o víkendu. A nedělají to primárně pro peniaze a už určitě ne z pohodlnosti.

Mimochodem - soudíte, že někdo by dělal nonstop jako robot právě z pohodlnosti?

V. Hošek 29.8.2014 13:49

Ne že bych měl rád konspirace

ale nikoho zde nenapadlo v čím zájmu je to nařizováno. Moje teorie je taková, že majitelé řetězců nejsou schopni se domluvit (navíc je to tenký led, aby nebyly nařčeni z kartelové dohody). Tak si našly blby, a nejlíp se k tomu hodí dobroseři. Vždyť to zboží se prodá v jiné dny a racionálněji. Velmi půvabně zní argument, že řetězce přijdou o tržby. Takže kdo nejvíce vydělá na centálním omezení provozní doby jsou řetězce. Prodavači přijdou o mzdu a to dokonce dvojnásobnou.

L. Černín 29.8.2014 17:03

Re: Ne že bych měl rád konspirace

Také mě to napadlo. Při stejných (či nepatrně nižších) tržbách budou mít řetězce nižší mzdové náklady.