26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Bude KSČM měnit ústavu?

29.3.2013

Když jsem se dověděl, že KSČM chce vytvořit dočasnou parlamentní komisi pro dohled nad ústavou, zalapal jsem po dechu. Proč se právě tato strana v poslední době tolik ohání ústavou, lidskými právy a staví se do role ochránce a soudce demokracie?

Dát komunistům "komisi pro ústavnost"?

Dle vyjádření soudruhů vedoucích představitelů vypadá návrh vcelku nevinně. Komise má prosadit, aby mandát poslanců zanikal při odsouzení za trestný čin, ale i při "zrazení politického programu". Mají tím na mysli situaci, když poslanec opustí stranu, za kterou byl zvolen. Přiznejme si, že už tento původní návrh není nic jiného než populismus, který má pro komunistický návrh získat lidové vrstvy. Zbavit mandátu poslance, který byl pravomocně odsouzen, je něco, co širší veřejnost nejspíš chce. Zbavit mandátu poslance za přeběhlictví už je jen takový přílepek. Mnoha lidem se to asi taky bude líbit, ale je to opatření, které jen upevňuje moc politických stran, ale k upevnění demokracie ničím nepřispívá. Zůstane "dočasná komise" jen u těchto úkolů? Už teď se mluví o tom, že výhledově by se měla zabývat změnou ústavy....

Co mě na tom ale znovu irituje (nechci být sprostý), je, že tady komunisté znovu elegantně přecházejí prioritu respektovat demokratické základy státu. Návrh znova namlouvá občanům, že nevyšší hodnotou demokracie je politická strana a jejich "volná soutěž" a že nad nimi nic není. Mnohem větší nebezpečí pro demokracii, a vážnějším úkolem pro dodržování ústavy je dohlížet na to, aby v našem státě nepůsobily legálně strany, které programově směřují k odstranění "demokratických základů státu", jak o tom mluví ústavní pořádek ČR.

Je to demokratická strana....

Připadá mi, jako by KSČM hrála s českou veřejností jakousi podivnou zvrácenou hru. Tato strana vůbec netuší , co je podstatné pro demokracii, a ani se to nesnaží zjistit. Je to organizace čistě mocenská, které nejde o nic jiného, než se dostat ke korytům. Jejich programem je socialistický konzervativismus, tedy neměnit nic na tom, co zůstalo z dob socialismu. Už teď je to strana "povýšená nad zákony". Na své kritiky vytahují komunisté obvinění z potlačování lidských práv a porušování ústavy. Mají prý nenarušitelné právo shromažďovat se a volná soutěž politických stran je nejvyšším principem demokracie.

Už jsem tu psal několikrát to tom, že v politických stranách přeci nejde jen o nevinné "shromažďování se" a náš zákon touto slepotou jen nahrává těm, kteří nechtějí hrát podle pravidel. "Volná soutěž" stran taky není nejvyšší hodnotou našeho ústavního pořádku, tuto pozici mají "demokratické základy státu". Působit v demokracii a "účastnit se soutěže o podíl na moci" mohou jen strany, které respektují demokratické základy státu a jejich činnost nesměřuje k jejich odstranění.

Kdo mění "základy státu"?

Jestli se má uvažovat o změně ústavy, pak určitě v tom smyslu, aby se odstranily podobné díry, které nahrávají nejen komunistům. Mělo by se definovat, co jsou politické strany, měla by se vymezit jejich legální možnost působení a propracovat způsoby kontroly dodržování programu. Mělo by se změnou kompetencí a neslučitelnosti některých postů dosáhnout toho, aby zákonodárná a výkonná moc byly skutečně odděleny, což ústava deklaruje, ale existence politických stran tuto zásadu obrací vniveč. S vymezením legálního prostoru pro působení stran by se zlepšila možnost kontroly jejich korupčního jednání i možnost zákroku proti nedemokratickcým stranám. Třeba proti KSČM.

Současná snaha KSČM být iniciátorem jakési parlamentní komise pro ústavnost není nic jiného než snaha prosadit mocensky, aby se ústava chápala překrouceným způsobem tak, jak ji vykládá Vojtěch Filip a komunističtí předáci. Prohlášení, že se ústava bude měnit, zní ze strany KSČM ještě hrozivěji. Tuším, že tady jde o přípravu na skutečné změny "základů státu" a děje se tak zcela veřejně. Není čas se proti tomu ozvat?

Převzato z blogu autora s jeho souhlasem