20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Bude demokracie minulostí?

Je to veřejně známé. Na Slovensku se Andrej Babiš soudí o očištění svého jména ze spolupráce s StB. V Česku byl minulou Poslaneckou sněmovnou vydán k trestnímu stíhání a stejná žádost leží i v nově zvolené Poslanecké sněmovně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 17.12.2017 22:41

Ehm

"... protože nebudeme-li si jisti nezávislostí policie, státního zastupitelství a soudnictví, demokratická republika je minulostí."

Ehm - a jsme si dnes jisti nezávislostí policie, státního zastupitelství a soudnictví? Jen co mne tak napadá - kauza Čunek, kauza Ráth, kauza Nečasová-Nagyová, pět na stole v českých, Kubiceho zpráva, případ katarského prince pohlavně zneužívajícího holčičky a ministra Němce, co mu pomohl utéct před spravedlností a tak dál ...

J. Jurax 17.12.2017 22:51

Re: Ehm

Jo a ještě jsem zapomněl na kauzu bolševického katana Grebeníčka staršího ...

M. Pechr 17.12.2017 14:01

...no...nevim...

...mojí důvěru v policii...soudy...úřady...a další instituce neurčuje co kde v mediích prohlásí ten či onen politik...kdy je to primárně beztak mířeno na jiné politické cíle a zájmy než-li podat pravdivou výpověď i situaci... ...mou důvěru určuje především osobní zkušenost s konkrétní institucí...a jejími zástupci...

M. Prokop 17.12.2017 15:12

Re:

Záleží ovšem na profesi a okolí. Já se s justicí běžně nepotkávám, tak jsem odkázán spíš na ta média.

Třeba tohle:http://dfens-cz.com/vinikem-autonehody-snadno-a-rychle/

J. Fridrich 17.12.2017 11:27

Pan Jirsa se asi vrátil z dlouhé mezihvězdné

Pan Jirsa se asi vrátil z dlouhé mezihvězdné výpravy a proto má ty své velmi velké iluze o práci naší policie a justice a hlavně o její NESTRANNOSTI..

V. Linhart 17.12.2017 11:20

Jsem vždy pobaven tvrzeními různých mravokárců, že to či ono je nemorální, a podobné bla bla. Titíž před lety volali po právním státě a nezávislých právních institucích. Stačí ale, aby volby - plebiscit občanů - dopadl odlišně od jejich představ a už jejich fantazie dosahuje nebývalých výšin při zdůvodňování svého neúspěchu. Mediální manipulace - prý, ruští hackeři a ruské peníze pro vítězné kandidáty - prý a když to nestačí, vytáhnou se rádoby skandály, které mají v očích řadového občana vítěze voleb znemožnit. Vězte, voliči parlamentního Kalouskova demagogického bloku, že taková politika je cesta do pekel. Svojí morálku jte předváděli dost dlouho na to, aby se obyčejnému člověku při vyslovení jména Kalousek zvracet. I kdyby byl stokrát Babiš zloděj, pořád lepší než musolinistické hartusení exlidovce Kalouska nebo pipmprlové poskakování a kejkle (in)kontinenálního knížete ze Schwarzenberku. O ukuňkané leklé rybě v čele údajně demokratické a občanské partaje ani nemluvě. Ohrožením demokracie by bylo nechat výše zmíněné zombies řídit tenhle stát.

V. Linhart 17.12.2017 11:24

oprava: jste předváděli, (in) kontinentální kníže - a za další drobné překlepy se omlouvám.

J. Jurax 17.12.2017 22:50

Re:

Ano, Kalousek může i za povodně.

Jsem zase pobaven Vaším příspěvkem - jak malý kluk - Babiš sice počůral panu řídícímu begónie, ale prosím Kalousek už předtím zase růže a to je horší, takže Babiš by fakt neměl být po škole, protože aby to bylo spravedlivé ...

V. Linhart 18.12.2017 5:38

Velmi sofistikované. Chápu, kde berete inspiraci. Tak podobně už třicet let slýcháme, že za všechno můžou komunisti. To je že stejného ranku.

P. Hlosta 17.12.2017 10:44

Pokřivený morální kodex ke své potřebě!

Ony se hlavně nelíbí výsledky voleb. O nějaké nezávislosti soudců nemůže být ani řeč, tak jako nebyla dříve. Po Sametu nebylo soudce, který by nebyl straníkem, tedy v KSČ, či aspoň Lidovcem, za socialismu. Konstatovalo se, že "nejsou lidi". Uplynulo čtvrt století a moc se nezměnilo. Kauzy soudců spjatých se socialismem se neřešily, že byly od závislých soudců souzeny, na nejvyšších místech justice stále jsou staré struktury.

Mládí vpřed?! Pamatuji, jak mi jedna manažerka (dost ovíněná) řekla, že kdyby za socialismu měla jít do života, tak do KSČ stoprocentně vstoupí. Proč? - protože přeci kariéra a prachy! Tohle je o morálním kodexu. Morální kodex dneška je jaký? Vztyčený prostředníček a Kalousek jednička! Mladí upřímně demonstrují v případě, že jde o požadavek legalizace kouření marihuany a drog. Další upřímné demonstrování je zkreslené finančními podporami o kterých se dovídáme následně přes sociální sítě, přes internet. Třeba od Norských fondů, miliardáře Sorosy a třeba i šejků Arábie.

Nezávislost je chtěná, ovšem od soudců. Požadavek nezávislosti na prachách druhých už slyšet od čerpajících není. Logické, že! Autor má pocit, že demokracii ohrožuje jeden z těch, co k autorovi patří. Z těch, co pokřivují právě ty morální kodexy ke své potřebě.

M. Prokop 17.12.2017 15:13

Re: Pokřivený morální kodex ke své potřebě!

Soudců či prokurátorů po plyšáku nebylo mnoho, ale byli.

J. Kanioková 17.12.2017 17:14

Po Sametu ale dál vyučovali budoucí právníky,

takže..

P. Rudolf 17.12.2017 8:27

Před deseti lety

to tady měly pod palcem dvě bratrstva kočičí pracky (jedno modré a druhé oranžové) a s demokracií to vypadalo bledě. Že by se tehdy dostal před soud nějaký politik bylo nemožné, oni si to hoši už pohlídali.

A dnes jim to voliči spočítali.

P. Han 17.12.2017 9:32

Re: Před deseti lety

Mezi demokracií a socialistickou demokracií, jejíž variantu propagujete, je stejný rozdíl, jako mezi kazajkou a svěrací kazajkou.

V. Kotas 17.12.2017 9:51

Re: Před deseti lety

Je to trochu jinak - mezi současnou českou demokracií i socialistickou demokracií a švýcarskou demokracií, je právě ten vámi uváděný rozdíl.

P. Han 17.12.2017 10:18

Re: Před deseti lety

Švýcarskou demokracii mají na celém světě jen Švýcaři, vychází z neopakovatelné historie. Takže proti demokracii, jak je praktikována ve většině západního světa, je právě ta švýcarská "demokracií s přívlastkem". Netvrdím, že je špatná, ale je neopakovatelná.

V. Kotas 17.12.2017 12:56

Re: Před deseti lety

A proč ne ?

M. Prokop 17.12.2017 15:14

Re: Před deseti lety

Protože nejste Švýcar. A nejen vy.

V. Kotas 17.12.2017 16:21

Re: Před deseti lety

To mě však nebrání v tom, mít je za vzor ( dostižitelný při troše snahy ).

J. Hrabě 17.12.2017 7:36

Peřina,Peřina..

Pane Peřina,také jednoduché kazdy systém miluje.Vy musíte být hodně milován..

P. Lenc 17.12.2017 8:02

Re: Peřina,Peřina..

Pane Hrabě tak tomu říkám hraběcí vyjádření.Že vám "uniklo" vyjádření ředitele ČRozhlasu o pořadu Janka Kroupy o Babišových machinacích a jeho následné trapné mlžení svědčí pouze o jednom.Co je demokracie a právní stát znáte pouze přes hromadu koblih.

J. Peřina 16.12.2017 22:12

Demokracie je už

nyní silně na ústupu.Vedení ČRo je na straně Bureše a jeho většina zaměstnanců dávají najevo,že jsou tlačeni tam,kam žádný nezávislý novinář nechce být.Jak komentují komerční rádia a televize mně nezajímá,protože tam platí"koho chleba jíš,toho píseň zpívej",ale u veřejnoprávních médií,která jsou placena i z našich daní,by měla platit nezávislost.Burešovi,komunistům a Okamurovcům se nelíbí pořad Čt1 168 hodin a tak jen čekám,že tento pořad brzy skončí.Tak to bude pod tvrdou Burešovou rukou pokračovat,ale to už možná bude pozdě.Nyní bude záležet ne demokraticky smýšlejících občanech,jestli podlehnou a nechají se vtáhnout do špinavé Burešovi hry.Věřím,že nás bude většina a naše řady se budou stále rozšiřovat,jak budou procitat současní Burešovi voliči.

V. Kotas 17.12.2017 6:51

Re: Demokracie je už

Doufám, že brzy skončí 168hodin v současném provedení, ale i nedělní Moravec, Jílková a mnoho mluvících hlav ze zpravodajství i s generálním ředitelem. No a že na sekci zábavy, zase nastoupí lidé, kteří budou věrni svým předchůdcům + nějakého nového " Karla Čáslavského " do archivu.

J. Hrabě 17.12.2017 7:28

Peřina,Peřina...

Pane,také ko..ty každý systém miluje.Nevěřím, že jste tak naivně hloupý,musíte být placeny...

M. Pivoda 16.12.2017 20:55

Bude demokracie ve světě (nejen v Česku) minulostí?

Zaujal mne název článku.

Obsah článku je intelektuálně slabší. Proč? Nikdo v Česku se totiž doposud nesnažil "očistit" své jméno, že byl dle platného zákona vědomým a přísahajícím členem zločinecké organizace (viz Zákon o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu (zákon 198/1993 Sb.)), totiž členem Komunistické strany Československa.

Nyní ale zpět k poutavému nadpisu. Skutečnost je taková, že některé soukromé firmy mají již dnes větší vliv než vlády států (ač ty mohly být i demokraticky zvoleny). A do budoucna bude budou soukromé firmy mít ještě výraznější vliv - především ty, které získají náskok v umělé inteligenci a internetu (Google, ...).

A to je dobře nebo špatně? Dnešní situace představuje wabank. Budoucnost může dopadnou mimořádně dobře, nebo i mimořádně tragicky. Demokracie selhávají proto, že se nikdo zodpovědně nestará o tzv. spodní konec (low-end) společnosti a ten má v demokracii stejnou váhu volebního hlasu jako ostatní.

To stačí. Snad jsem dostatečně naznačil, co mi leží na srdci.

P. Čech 16.12.2017 19:06

Vidím to zásadně jinak.

Pevně věřím, že se k nám skutečná demokracie teprve dostaví. Zatím zde žádná není a tudíž se nemůže stát minulostí. Pokud tuto zastupitelskou demokracii k nám někdo přivede, bude to asi právě Babiš a Okamura. Ohrožením demokracie, které jí ani nedovoluje vzniknout jsou právě politické strany, které neustále volně soutěží mezi sebou o moc nad občany. Občané nemají ve svých rukou žádné demokratické nástroje, pomocí nichž by mohli naplňovat čl.2, odst.1 ústavy a svou moc. Právě politické stany a hnutí je této moci zbavují tím, že téměř zcela ovládají moc zákonodárnou, výkonnou a soudní. demokratické to moci, které mají být přímo v rukou občanů.

P. Han 16.12.2017 19:16

Re: Vidím to zásadně jinak.

Už se těším na lidové soudce a prokurátory.

P. Čech 16.12.2017 19:30

Re: Vidím to zásadně jinak.

Nemluvím o "lidových soudcích a prokurátorech". Mluvím o soudcích a prokurátorech jmenovaných po dohodě politických stran.

V. Braun 16.12.2017 21:28

Re: Vidím to zásadně jinak.

Mluvíte o soudní moci v rukou občanů, vysvětelete prosím, jak se to liší od lidových soudů.

M. Prokop 17.12.2017 15:16

Re: Vidím to zásadně jinak.

V USA jsou soudci i státní zástupci voleni. Že to také není bez problémů, na to doporučuji https://www.databazeknih.cz/knihy/soud-posledniho-odvolani-52822