20.4.2024 | Svátek má Marcela


POLITIKA: Bruselská pětka jak jelen v říji

17.2.2022

Bruselská pětka se pod dojmem, že má 108 hlasů ve Sněmovně, rozhodla vést boj o novelu pandemického zákona ve stavu legislativní nouze. Poté, co utrpěla fiasko v Senátu, který rozmetal její vlhké sny o tom, že se může chovat jako vítězové na dobytém území, se ve Sněmovně vrhla znovu na tento zákon, jako kdyby šlo o život. Vůbec ji nerozhodilo, že fiasko v Senátu utrpěla díky části svých senátorů, kteří projevili rozum a především vytkli logicky to hlavní, co je na celé věci chucpe, a sice že není žádný důvod pro prosazování tohoto zákona v legislativní nouzi.

Prudce demokratické Pětikolce nevadí, že v podstatě zbytečně uvrhla zemi do rozpočtového provizoria, což už začíná dělat problémy krajům, že se neprojednává nejdůležitější zákon každého roku, a sice zákon o státním rozpočtu. Pánové a dámy z Pětikolky se v úterý večer rozhodli ukázat opozici, zač je toho loket, a to i za cenu prokazatelného porušení zákonu o jednacím řádu Sněmovny. Docela srozumitelně to ve středu vysvětlil Radek Vondráček, šéf klubu ANO, přítomným novinářům, když uvedl, že pramenem práva pro jednání Sněmovně je nejen zákon o jednacím řádu Sněmovny, ale také zvyklosti. Ty ostatně jsou součástí našeho právního řádu rovněž, byť o tom skoro nikdo neví, kromě odborné právnické veřejnosti.

SPD očividně obstruuje proti pandemickému zákonu, a i když se nad tím kdekdo pohoršuje, dělá to správně a ukazuje tím jen bídu preferencí Pětikolky. SPD obstrukce kvůli pandemickému zákonu předem avizovala a shodně s ANO ve středu uvedla, že prioritou je projednání státního rozpočtu, který obstruovat nechtějí, jen ho chtějí řádně a prioritně projednat. ANO pak nabídlo věnovat se nyní nejdůležitějšímu zákonu a teprve poté se vrátit k projednávání pandemického zákona.

Opozice projevila mnohem větší pochopení pro realitu, zatímco Pětikolka, která je tou kýženou „Změnou v politické kultuře“, se umanutě pachtí s nesmyslným zákonem, protože proto. Hlavou proti zdi a ještě s pomocí nezákonného postupu. Doufám, že se voliči Pětikolky dobře dívají, komu dali do rukou moc.

Zatímco s ohledem na vývoj pandemické situace vede Pětikolka minulé války s plným nasazením těžkých zbraní, zatímco se věnuje Ukrajině způsobem, jako by šlo o naši svobodu a integritu, zatímco se chudinka státní rozpočet krčí někde v koutě, paní Pekarová Adamová dopouští bezprecedentní praktiky v jednání Sněmovny v rozporu se zákonem. A autistický premiér, projevující se jen v Otázkách a odpovědích z Kramářovy vily, nevede svoji vládu k tomu, aby napravila šílenou situaci na trhu s energiemi a aby konečně dostala rozum a začala vyjednávat jako například Maďarsko nebo Německo přímé dodávky v dlouhodobých kontraktech. Prostě aby se začala starat o občany a jejich problémy. Protože je u moci proto, aby hájila zájem všech, pokud jde o hrozící energetickou chudobu, a naopak nezatahovala zem do bojů, které vedou USA s Ruskem. Místo toho se chová jako jelen v říji, který je v tom období též zbaven rozumu.

Je to nečekaně ansurdní podívaná a jestliže Okamura říká, že vláda má jiné priority než občané (což jsou všichni s výjimkou těch, kteří jsou do ní opravdu bytostně zamilovaní), tak udeřil hlavičkou o hřebíček. A jestli Pekarová Adamová tvrdí, že okamurovci můžou za to, že není schválen státní rozpočet, pak - pokud by byla mužem a ne nebinárním omylem politické fauny - by to bylo na pár facek.