28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Bratři v triku

17.10.2012

Kdo by je neznal. Slavné logo animovaného filmu, tři uklánějící se chlapečkové v pruhovaných tričkách. Že Topolánek a Dalík jsou jen dva? Tři mušketýři byli přece čtyři. Tím třetím bratrem v triku je MUDr. Martin Barták, který měl tak krásně Dalíkovi nahrát příležitost, jak si říci o úplatek za pandury.

Nikdy nezapomenu, jak jsem v roce 2006 jako host na kongresu ODS poslouchal jejího předsedu Topolánka, projevy Béma a Langra a jejich krásné vize. ODS byla přece garantem dalšího demokratického vývoje. A co vítězné volby v roce 2008, poté, co v televizní diskusi Mirek Topolánek porazil Jiřího Paroubka? Topolánek tehdy sliboval, že všechny sociálně demokratické zloděje pošle do tepláků. Byly to velké řeči, které přetékaly spravedlností, kterou ODS zavede. V modrém nasvícení mluvil Topolánek energicky, důvěryhodně a jasně. A já mu uvěřil. Stejně tak Bémovi, který se nevtíravě prezentoval jako korunní princ ODS a mluvil o svých přednostech. O Kolibříkovi a Mazánkovi jsme tehdy ještě nevěděli. O Dalíkovi pramálo. Topolánkovo buranství mi u něj jako u bojovníka proti korupci nevadilo. Naopak, buran s gulemi byl vhodným sekerníkem. Jen trochu mi vadil jeho vztah k ženám mající daleko do gentlemanství. Stalo se to právě na uvedeném kongresu. Odskočil jsem od stolku se svojí přítelkyní, atraktivní dlouhonohou blondýnou, právě v okamžiku, kdy ji míjel Topolánek, a než jsem se vrátil s dortem ke kafi, uslyšel jsem jeho "pozdrav" k ní: "Co říkáte těm píčovinám tady?" Podlomily se mi kolena. Slyším dobře? Bonton jsem od něj neočekával, ale sprosťárnu k dámě také ne. Ale i to jsem pardonoval. Sprosťák bude na korupčníky z ČSSD nejlepší!

Jenže co byl Gross proti Topolánkovi a Dalíkovi. Troškař, paběrkář – jeho stomilionový pakatel je nic proti tomu, co získal a chtěl získat Dalík, kamarád, s kterým byl Topolánek připraven stát a padnout. Musím proto spolknout ocenění, kterého se mi od Topolánka dostalo, a psát, co si myslím. Ocenil mě tím, když mě ve svém hodnocení nedávno zemřelého vynikajícího novináře Alexandra Kramera zmínil v souvislosti s tím, že jsem Kramera označil za nejlepšího "interviewera". Ano, četl jsem jeho pravidelná interview s českými politiky rád a dokonce jsem si kvůli tomu kupoval Právo. A proto si dovolím učinit takové malé interview s Mirkem Topolánkem. Pane expremiére, chtěl bych vědět, zdali na schůzku konanou 8. listopadu 2007 v Praze se zástupci společností GD - ELS (General Dynamics a European Land Systems) dodávajícími transportéry Pandur pro českou armádu, jste poslal Marka Dalíka Vy, či zda jste o jeho účasti na ní věděl a zda jste mohl zajistit, aby se kontrakt po zaplacení úplatku 3 x 6milionů eur realizoval? Prostě, co jste s tím měl společného? Jste totiž v postavení korunního svědka. Jestliže Marek Dalík jednal bez Vašeho vědomí a schůzky se účastnil z vlastní iniciativy jako soukromník zastupující veřejnost, jak sám uvedl (sic), pak by přece nikdo nemohl brát jeho žádost o peníze vážně. To by si pro ty melouny mohl jít každý. Taková žádost by pak byla jen doporučením do blázince. Proto je jen logické, že mu někdo musel vystavit legitimaci, zmocnění pro takové jednání s tím, že ten někdo mohl poskytnout protiplnění za takový úplatek. Musel to ovšem být politik, a ne řadový. Jinak je Marek Dalík oprávněně stíhán pro pokus trestného činu podvodu, i když jako samozvaného zástupce by jej soud musel osvobodit, protože nesvéprávný blázen není trestně odpovědný. Potom by ovšem nemohl spravovat svůj značný majetek a musel by mu být ustanoven opatrovník. Pokud jednal na základě Vašeho zmocnění nebo s Vaším vědomím, pak musí být zproštěn obvinění z pokusu o podvod a stíhán "jen" pro úplatkářství. Což ovšem v případě trestní sazby vyjde tak nastejno. A otázka kardinální: Využíval Marek Dalík při svých lobbistických aktivitách svoji známost s Vámi? Opíral se o ni? Máte nějaké informace, jak se dostal k mnohamilionovému majetku, který vůbec neodpovídá jeho oficielním přiznaným obchodním aktivitám?

Asi tak by se ptal novinář, kterého jste si vážil, Alexander Kramer. Dokážete mu tam nahoru logicky odpovědět? Jinak můžete zůstat bratrem nejen v triku, ale i v pruhovaných kalhotách.