25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Braňme svobodné a demokratické obce

Zrušení obecních zastupitelstev a zavedení samovlády přímo voleného starosty, to je nový nápad hnutí ANO a Andreje Babiše. Jde o naprosté nepochopení demokracie a snahu udělat z českých obcí a měst „firmy“ řízené jedním člověkem bez jakékoliv opozice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 1.8.2017 10:23

autor se plete

nikde není psáno, že ANO chce zrušit zastupitelstva. Ta musí existovat dál. Změnou je jen návrh na přímou volbu starosty (primátora) a s tím spojené vetší pravomoci pro takto zvoleného politika. Osobně to považuji za správný směr, protože dnes zastupitelstva pracují pomalu (obvykle se sejdou jednou za měsíc) a přes prázdniny nepracují vůbec. Jenže občané obce potřebují někoho, kdo bude pracovat furt a bude řešit jejich potřeby operativně. To dnes starosta nemůže. Může leda tak shromažďovat požadavky občanů pro jednání zastupitelstva.

Uvedu příklad: každý, kdo chce stavět, musí získat souhlas obce. Pokud se v létě jednání zastupitelstva nekoná, pak žadatel o stavební povolení čeká až tři měsíce, než dostane od obce souhlas. Jenže obec vždy musí vydat souhlas v případě, že stavba je v souladu s regulativy územního plánu. Takže souhlas je vždy jen formalita, ale stavitel musí stejně čekat někdy i tři měsíce, než se sejde zastupitelstvo. Takže například tento souhlas by mohl dávat rovnou starosta, který pracuje pořád a nikoli jen jednou za měsíc.

A. Alda 1.8.2017 11:01

Teď jste mne dostal.

Zastupitelstvo provádí stavební řízení? Čumím jak vejr.

F. Kusák 1.8.2017 11:18

Re: Teď jste mne dostal.

Asi si pletete stavební povolení, které vydává Stavební úřad a stavební řízení, kterého se obvykle přímo nebo nepřímo účastní zástupce obce, a to jako účastník stavebního řízení.

M. Šejna 1.8.2017 11:37

pane Klusáku

přesně tak.

A. Alda 1.8.2017 11:39

Já si to rozhodně nepletu.

Zstupitelstvo je orgán ryze samosprávný.

Stavební řízení je jednou z forem státní správy, kterou vykonávají pro určená území obecní úřady určených obcí.

Je-li účastníkem stavebního řízení též obec, zasahuje do něj zastupitelstvo jako orgán vlastníka (obce). Jinak však do stavebního řízení zasáhnout nemůže, jen tím, že vydává územní plán obce coby dříve právní předpis, dnes coby obecně závazné nařízení.

M. Šejna 1.8.2017 12:03

pane Aldo

pokud je obec účastníkem stavebního řízení, pak do stavebního řízení zasahuje. Vy jste schopen v jedné větě sám sebe vyvrátit.

Většina obcí vlastní na svém území vodovod a kanalizaci. Vydává tedy stavebníkovi souhlas s připojením na vodovodní a kanalizační řad. A právě na tento souhlas (který vydává zastupitelstvo) se mnohdy čeká i tři měsíce. Následně na to pak vydává souhlas s připojením i provozovatel sítí (Veolia a pod.), který tento souhlas vydá jen tehdy, když souhlas vydá majitel sítí.

Proč myslíte, že je stavební řízení v Česku tak složité a dlouhé? Výše uvedený příklad je jedním z důvodů..

M. Šejna 1.8.2017 11:37

pane Aldo

přestaňte čumět jak vejr a zjistěte si, jaké souhlasy potřebujete pro stavební povolení. Mezi hromadu souhlasů patří i souhlas obce.

Takže stavení řízení provádí sice Stavební úřady, ale souhlasy se stavbou dává kromě desítky jiných úřadů i obec, ve které je pozemek, na kterém se bude stavět.