24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Brabec si zahrává s plynovou bombou

Nelze se divit, když ministr životního prostředí Brabec tlačí na dřívější konec uhlí, i když to stát vyjde o 150 miliard korun navíc. Je však zvláštní, když ten samý ministr prohlašuje, že je uhlí třeba nahradit zemním plynem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 5.4.2021 15:13

Na funkci ministra ŽP je jistá míra blbounovité nejapnosti, ovšem jedině zelené, kádrovým předpokladem.

J. Nevrkla 5.4.2021 8:03

Já si myslím, že Brabec je ve skutečnosti blboun nejapný.

L. Brázdil 5.4.2021 8:19

Použiju-li stejný způsob "argumentace" jako vy, mohu směle prohlásit: "Já si myslím, že J. Nevrkla je ve skutečnosti blboun nejapný!" Argumenty = nula. Jen takový výkřik do tmy. Zvedlo vám to aspoň sebevědomí?

J. Nevrkla 5.4.2021 9:12

Tak vysvětlím, proč si to myslím:

Z článku vyplývá, že spalování plynu oproti uhlí se na množství skleníkových plynů prakticky neprojeví.

Podíl všech zemí EU na produkci skleníkových plynů je zhruba 9%, nás z toho tak 7%, tedy zcela marginální. Podíl lidí na emisích skleníkových plynů se odhaduje na 5%, 95% je z přírody.

Vliv skleníkových plynů emitovany lidmi na teplotu není prokázán, mnohokrát bylo bez lidí je Zemi tepleji, před 4000 lety nebyly v Evropě žádné ledovce. Zásadní roli hraje slunce a pro Evropu Golfský proud. Sluneční aktivita i proudění Golfského proudu podle vědců v současnosti začíná oslabovat.

Případné oteplení je pro Čechy výhodné, za optimální je považována průměrná teplota o 5-6 stupňů vyšší než u nás. Nesmyslné je bojovat, aby se teplota nezvýšila o dva stupně za sto let, to by prakticky třeba Prahu dostalo na úroveň Vídně.

To jsou důvody, proč považuji protagonisty neuvěřitelně draheho boje proti uhlí či za uhlíkovou neutralitu za blbouny.

L. Brázdil 5.4.2021 13:14

OK, tohle beru. Moje připomínka nebyla myšlena jako obhajoba Brabce, jen nemám rád zkratkovité výkřiky do tmy. Příliš často se mi stává, že jejich autoři pak nejsou s to vyplodit jedinou kloudnou větu, kterou by vysvětlili, proč? Vaše nynější vyjádření dává smysl a navíc s ním v podstatě souhlasím. Tož asi tak. :-);-)

J. Jurax 5.4.2021 15:20

Jste k protagonistům neuvěřitelně drahého boje proti uhlí či za uhlíkovou neutralitu přespříliš laskavý. Jsou to nejen blbouni, ale taky zmanipulovaní magoři, nebezpeční cvoci a hlavně zemští škůdci. Prostě greténi.

L. Novák 5.4.2021 9:15

Argumenty=0 ???? Vy nesledujete, co Brabec každou chvíli vyhlašuje za nejapnosti? Já už mu dávno říkám "blbec Brabec", protože on skutečně blboun nejapný je. Na MŽP by si měl posadit jako poradkyni choromyslou Gretu Thunberg a místního magora "Rada", aby měl k sobě ty správné pomocníky v budování zeleného komunizmu. :-P

Nová zbraň proti suchu. Novostavby by podle ministra Brabce měly povinně akumulovat nebo vsakovat dešťovou vodu

https://www.lidovky.cz/domov/nova-zbran-proti-suchu-novostavby-by-podle-ministra-brabce-mely-povinne-akumulovat-nebo-vsakovat-des.A200512_131308_ln_domov_sei

Brabec ocenil stávku studentů. Do roku 2050 snížíme emise o osmdesát procent, říká

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/brabec-ocenil-stavku-studentu-prechod-k-nizkouhlikove-ekonom/r~ff12831a473211e9b38a0cc47ab5f122/

R. Langer 5.4.2021 6:06

Ano, je vtipné, jak hlupáci vykřikují v případě stavby JE naprosté nesmysly o jakési "závislosti" na Rusku, ale v případě ruského plynu, tedy skutečné závislosti na něm, to najednou nevadí. Kdo tyhle lidi ve skutečnosti platí? Rosatom to asi nebude, zato Putinova děvenka Merkelbába by na to zdroje určitě měla. Němci nám ve spolupráci s Ruskem škodili už dřív, možná by bylo dobré si tu dobu připomenout, co z toho tehdy vlastně bylo... ;-)

J. Vintr 5.4.2021 1:36

Ono samozřejmě o to vymyšlené globální oteplování a o "emise" skleníkových plynů vůbec nejde. Snižování jejich produkce v Evropě je blbost i kdyby člověk věřil, že skutečně způsobují něco špatného. Směšný několikaprocentní podíl Evropy na světové produkci těchto plynů nemůže ani teoreticky nic ovlivnit a navíc ho hravě za pár měsíců překoná rostoucí produkce v zemich, které na to uhlíkové blbnutí zvysoka kašlou. Ta likvidace evropské energetiky musí mít nějaký jiný důvod. A zcela zaručeně to nebude nic pozitivního pro Evropany.

R. Langer 5.4.2021 5:56

Přesně! ;-€