19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Bože, chraň nás před referendy

Těmito slovy své v roce 2009 zesnulé matky se vkládám do neustále zrychlujícího se víru diskusí na téma referendum. Ohánět se švýcarskými principy zde při jejich prosazování není ani trochu na místě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Němec 19.2.2018 6:52

Zastáncům referenda

Srovnejme referendum s volbami : Zeman vyhrál těsně prezidentskou volbu nad Drahošem. V pořádku. Je to na 5 let a tato dočasnost ( podobně jako u parlamentních voleb ) je podstatná pro změnu. Brexit dopadl procentuelně stejně, ale rozhodnutí bude mít dlouhodobé následky. Jaká bude v Británii nejen ekonomická situace za 2, 5, 10, 20 let, neví naprosto nikdo. Nechápu jásání nad brexitem i u českých tzv.odborníků, vidí snad do budoucnosti nebo věští z křišťálové koule ? Pokud brexit pomůže zemi v dalším růstu a rozkvětu, tak bravo. A co když ne ? Co když, jak se zákonitě ukáže až po letech, to byl krok chybný? Bude vyhlášeno nové referendum za zrušení referenda původního, pokud Britové zjistí, že jim brexit nepomohl, ale uškodil ?

J. Kolouch 18.2.2018 22:22

Referendum může být užitečné, ale taky zneužitelné

Užitečné může být tam, kde seznámení s problematikou, o které se v referendum hlasuje, není příliš obtížné. Jsou to napříkilad otázky místního charakteru, například o rozpočtu obce, jak to uvádí autor v začátku článku (hasiči nebo adaptace stavby v obci). Tam může být na místě přímá demokracie.

Tam, kde ale jde o složitější problémy, těžko lze od hlasujících občanů požadovat, aby si nastudovali příslušnou problematiku do takové hloubky, aby ji byli schopni posoudit ze všech potřebných stránek. To by mělo být svěřeno lidem, kteří se těmto otázkám věnují naplno. Pokud se rozhodnutí svěří těm, kdo na prostudování této problematiky například nemají dost času, může referendum připomínat ruskou ruletu (jako byl případ rakouského referenda). Takoví lidé taky mohou být snadno ovlivněni různými manipulátory, kteří prosazují svůj názor, který může být mylný, nebo dokonce svůj názor snaží prosadit i za cenu podvodu. To jsme mohli vidět třeba u britského referenda, kdy zastánci brexitu mluvili o tom, že se vystoupením z EU získá týdně 350 milionů, které se mohou věnovat například pro zdravotnictví. Lidé tomu snadno uvěřili a nenamáhali se s ověřením tohoto tvrzení. Dalším příkladem může být referendum v Řecku, kdy se v roce 2015 rozhodovalo o tom, zda Řekové mají splácet zahraniční dluh. Lidé tehdy uvěřili, že Řecko dluh splácet nemusí a jim tak bude líp, jenže po několika dnech vyšlo najevo, že v takovém případě dojde ke státnímu bankrotu, což by bylo mnohem horší než pokračování ve splácení dluhu, a řecká vláda rychle od odhlasovaného rozhodnutí odstoupila a přijala ještě tvrdší podmínky věřitelů.

Podle mne je přijetí zákonů o referendu, jak to navrhuje například Okamura, příliš velým nebezpečím, že dojde k podobným nežádoucím výsledkům takových referend. Jsou tady i další problémy, například s účastí voličů, o kterých se již vícekrát psalo. Proto souhlasím s autorem článku, že s referendy je nutno zacházet opatrně a ne tak, jak to navrhuje mnoho jejich nadšených zastánců.

J. Kolouch 19.2.2018 14:33

Ještě bych dodal

Víme dobře, že v kampani před volbami se těžko prosazují návrhy zákonů, které jsou jinak prospěšné. Dobře to bylo vidět například na přípravě našeho rozpočtu na rok 2018. Obvykle se debata o zákonech, které nejsou zcela kritické, odsouvá na dobu po volbách.

Pokud by se k současným volbám přidala ještě referenda, pak bychom tady měli prakticky permanentní kampaň. Opravdu si někdo myslí, že by to naší demokracii prospělo?

A referendum k odvolání prezidenta? Ten poslední byl zvolen malou nadpoloviční většinou voličů. Možná, že by jeho odpůrci takové referendum k jeho odvolání uvítali. Tedy zakrátko nové prezidentské volby, s největší pravděpodobností opět s malou většinou pro vítěze. Proč by pak ti nespokojení s touto volbou neměli zase požadovat odvolání prezidenta? A pořád dokola.

Na Slovensku proběhlo dosud 9 referend, většinou s malou až nepatrnou účastí voličů, a jen jedno z nich bylo nakonec platné. Taky tato zkušenost mě nijak nepřesvědčuje o prospěšnosti referend.

J. Jurax 18.2.2018 21:29

Jak by u nás dopadlo referendum

o přijetí Lisabonské smlouvy, kdyby se jej naší politikové odvážili vyhlásit?

J. Kanioková 18.2.2018 23:36

No, to by nejspíš vyhlásil tehdy Klaus,

a to už by "skvělí doktorové" jistě vyrazili do totálního odboje a Klaus by v tom blbákově skončil. Vždyť jen jeho neochota to podepsat je přiváděla k šílenství.. Hnízdil a jeho parta.

L. Němec 19.2.2018 7:08

Re: No, to by nejspíš vyhlásil tehdy Klaus,

To jsem, Láďo , nevěděl, že se Klaus bojí Hnízdila jeho party. To je mi novinka.

J. Jurax 18.2.2018 21:25

No jo,

lid může rozhodnout i blbě, ale je to vox Dei ...

Tehdy ovšem nebyla známa praktika euroreferenda - rozhodne-li lid nesprávně, je třeba propagandisticky promasírovat a referendit znovu jako v Irsku o Lisabonské smlouvě.

Š. Hašek 18.2.2018 19:29

Pane Křepelko,

domnívám se, že problém nebude v referendu. Problém bude v jeho relativně snadno odhadnutelném výsledku. Vám se něco na (definovaném) referendu nelíbí??

M. Jandáková 18.2.2018 19:11

Bože,

aby Tvé jméno nebylo vzato nadarmo. ̈

Pro ty, kteří mají chuť pomodlit ̈se

a nevědí, jak na to:

M. Jandáková 18.2.2018 19:12

Re: Bože,

https://www.youtube.com/watch?v=f1CNNf9iU9Y&index=1&list=RDf1CNNf9iU9Y

V. Klepetko 18.2.2018 20:52

Re: Bože,

příbuzné a blízké: Tarkovsky...

J. Mrázek 18.2.2018 11:22

Když jsme mohli pro vstup...

Tak můžeme i pro vystoupení. Jinak je to opovrhování voliči a občany a podpora politikům, že si mohou dělat, co chtějí. Tečka.

Že je Rakousko zemí sedláků, co nerozumí technice je vedlejší, Čechy byly pro Rakousko-Uhersko vždy průmyslovou základnou a inteligentnější částí, takže chybějící odkaz na podprůměrnou rakouskou informovanost a úroveň nemůže být obhajobou, proč by naše země nemohla SAMA o sobě rozhodovat ....

J. Jurax 18.2.2018 21:26

Re: Když jsme mohli pro vstup...

Proč by naše země nemohla SAMA o sobě rozhodovat?

Protože je v EU!

J. Kopis 18.2.2018 7:57

Pitomost, pokud se referendem něco odhlasovalo

s danými podmínkami a postupem času došlo ke změně těchto podmínek, tentokrát bez potvrzení referendem, je více než legitimní uspořádat nové referendum a tyto podmínky nechat ve stejně parametricky nastaveném referendu buď potvrdit, nebo ne! V opačném případě jde o zvůli a diktaturu!!!

P. Rudolf 18.2.2018 8:53

Re: Pitomost, pokud se referendem něco odhlasovalo

O vstupu ČR do EU probíhala dlouhá, několikaletá celospolečenská diskuze, zakončená ústavním zákonem 515/2002 Sb., přijatém tudíž dvoutřetinovou většinou Parlamentu ČR.

Pokud by se o našem setrvání/vystoupení z EU rozhodovalo stejným mechanismem, nelze nic namítat.

L. Novák 18.2.2018 9:23

Re: Pitomost, pokud se referendem něco odhlasovalo

No, hlavně probíhala těžká vládní informační masáž za mnoho milionů s finanční podporou EU ve prospěch vstupu a odpůrci vstupu tuto finanční podporu nedostali, takže jejich argumenty a hlasy zanikly ve zmasírovaném davu.

P. Rudolf 18.2.2018 9:47

Re: Pitomost, pokud se referendem něco odhlasovalo

Každý podporuje to, kde je jeho zájem. Navíc parlamentní strany (kromě vás komoušů) slibovaly, že nás do EU přivedou. Čili logické.

Tentokrát by to nebylo jiné, neb ANO a většina parlamentních stran jsou proevropské, podnikatelé mají z Czexitu oprávněnou hrůzu a Kreml nás zatím evidentně chce uvnitř EU. Takže ta vaše proruská, nemyslící banda by zase měla smůlu.

L. Novák 18.2.2018 10:13

Re: Pitomost, pokud se referendem něco odhlasovalo

Co to tady zase meleš, eurobolševiku, konstatoval jsem stav informací, který tady v době vstupu byl a podle toho taky hlasování dopadlo. Tehdy jsem i já hlasoval pro vstup. Co z EU dělají pitomci jako ty ale rozhodně neschvaluji. Vy, bolševici, teď máte nové pole působení už ne v Moskvě, ale v Bruseli. A budete tak dlouho posilovat svou moc nad občany, až to zase jednou bouchne...

P. Rudolf 18.2.2018 10:25

Re: Pitomost, pokud se referendem něco odhlasovalo

Já vím, vy soudruzi si tykáte. Nezapomínejte ale, že ne každý je členem té vaší proruské psí smečky.

J. Kanioková 18.2.2018 13:52

A vy, JFPN, nejste smečka ?

J. Kanioková 18.2.2018 15:01

Přesně !

probíhala těžká vládní informační masáž !!! A pravdoláskovníci v ní vedli, od té doby jde jejich prestiž do pryč..

J. Kopis 18.2.2018 15:15

Re: Pitomost, pokud se referendem něco odhlasovalo

Pokud však došlo v průběhu členství k zásadním změnám týkající se omezení suverenity státu, mělo referendum o této změně proběhnout předem a bez dlouhých, několikaletých diskuzí. To nemluvím o tom, že se část suverenity postoupila organizaci, která není řízená demokratickými pravidly!

I. Hendrych 18.2.2018 0:26

No comment

Polopaticky a srozumitelně.

V. Klepetko 17.2.2018 18:16

Diskuze o referendu se nikam neposouvá.

Zastánci referenda považují své oponenty za své oponenty za totalitní elitáře. Odpůrci referenda hrozí tuposti nevzdělaných a nekompetentních mas, Hitlerem, Gottwaldem a "lidovou demokracii".

Všem je ale přitom jasné, že v obecné referendum je dobrý standart skoro každé svobodné a demokratické země, a jde jen o to, jak to referendum dobře ústavně nastavit. No a dalším úvahám na toto téma vřele doporučuji všem diskutérům kteří mají o věc zájem tento text:

https://is.muni.cz/th/393071/pravf_m/DIPLOMOVA_PRACE_LEHOTSKA.pdf

Je to velmi přesný a stručný popis! Osobně považuji Blokkerův občanský konstitualismus za dobrý základ pro kompromis, na základě kterého ZÁKON O OBECNÉM REFERENDU podpoří ústavní většina obou komor parlamentu! Podrobněji jsem to rozvedl pod článkem paní Kyslingerové. S autorem polemizovat nemá cenu, snaží se to brát ideologicky a o žádný kompromis zjevně nestojí :-((((

P. Rada 17.2.2018 21:36

Re: Diskuze o referendu se nikam neposouvá.

Děkuji za odkaz.

J. Kanioková 18.2.2018 13:51

Souhlas

L. Němec 17.2.2018 18:13

Herr Křepelka

Ihr Artikel ist kurz, deutlich und prägnant. Danke.

J. Pražák 17.2.2018 17:18

Demagogu!

Brát jako příklad stupidní rozhodování rakouské vlády o elektrárně referendem těsně před jejím dokončením, ukazuje pouze hloupost rakouské vlády. Mohli referendum vypsat před zahájením projekčních prací.

4.EUroříše již je na obdobné cestě s demokracií jako byla 3. Říše. Ta rozpustila parlament jako zbytečnou žvanírnu. EUrovůdcové to udělali chytřeji. Ustavili EUroparlament bez zákonodárné iniciativy, takže nemůže navrhovat zákony ani jiné právní dokumenty, ale dobře placení "poslanci" pouze odmávnou i ten nejstupidnější návrh EK.

Hlasování dle Lisabonské smlouvy už s demokracií nemá vůbec nic společného (55/60%).

Referendum je jediná možnost, jak prosadit vůli lidu (viz ústava) proti zkorumpovaným poslancům a zejména EUrovůdcům, kteří zrazují zájmy lidí (§309 tr.z).

M. Prokop 17.2.2018 15:55

Případ Zwentendorf

je nepochybně odstrašující.

Němci si ovšem rozesrali energetiku i bez referenda.

Ergo kladívko, problém není v referendu.

J. Sinnreich 17.2.2018 22:30

Re: Případ Zwentendorf

Hloupost obyvatelstva nelze podcenovat. V Rakousku uspesne prodavali (mozna jeste prodavaji) transformatorek pro domacnost, ktery spolehlive oddeli elektrinu vyrobenou v jaderne elektrarne ("radioaktivni"), od te neskodne.