28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Bojujete proti korupci?

18.12.2013

Pozor, ať nejste za užitečné idioty

Jen blbec už se dnes nechá chytit s úplatkem. Zkušení povýšili způsob výdělku na zákon. Zatímco korupce je trestná, legalizovaná krádež je "politickým rozhodnutím" a skrze stát okrádaní občané jsou postihování za to, kdyby se náhodou okrást nechtěli nechat.

Poslední dobou se vyrojilo množství různých spolků a organizací pro boj proti korupci. S nadsázkou by se dalo říct, že už tu máme víc bojovníků proti korupci, než korupčníků. Zatímco některým z nich podstata marnosti boje s korupcí při současném zachování či dokonce zvyšování objemu přerozdělovaných veřejných peněz zcela uniká a sehrávají politikům úspěšně mediální roli užitečných idiotů, bojuje převážná část politiků proti korupci naoko. Je to líbivé téma a hodí body. Oni totiž moc dobře vědí, že při zachování či zvýšení objemu přerozdělovaných peněz, v kombinaci s přijetím zákona, který penězům určí správný směr, si namastí kapsu podstatně víc, než kdyby brali bokem. Bokem berou jenom čudly, zatímco velké ryby kolem nich samy rády udělají následně mediální humbuk, aby se občan čudly nažral a ryby zůstaly celé.

Mnoho bylo například napsáno o nedostatku peněz ve zdravotnictví. Že prý se korupce nevyhýbá ani této oblasti. Prý existují nesrovnalosti s úhradou stejných výkonů a z toho plynoucí malé domů. A že prý proto peníze ve zdravotnictví nejsou, protože je někteří rozkradou. Že si však politici už samotný systém nastavili tak, aby za tunelování veřejného zdravotního pojištění nebyl nikdo postižen a vše bylo v souladu se zákonem, to už běžný občan netuší.

Před několika měsíci jsem podal trestní oznámení na představitele Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky, protože bez výběrového řízení uzavřeli dohodu s předem vybraným zdravotnickým zařízením. Kolikrát se už novináři zabývali otázkou, proč za stejné výkony, se stejným počtem personálu a za použití stejných postupů a materiálů platí VZP rozdílné částky různým poskytovatelům zdravotní péče. Úsměvné byly také zveřejněné přepisy odposlechů mezi lobbisty a politiky o obsazování funkcí ve VZP. Tak proč se nepodívat pod pokličku, ne? Vždyť všechny členy správní i dozorčí rady jmenuje vláda, sněmovna a senát, a z drtivé většiny jsou jmenováni poslanci či senátoři. Prý aby dohlídli na správné hospodaření. Jak to dopadlo? Odcituji vám výsledek mé stížnosti na odložení mého podání policií, jehož vyhotovitelem je Městské státní zastupitelství v Praze, Oddělení ekonomické kriminality:

"Ve shora uvedené věci sděluji, že jsem z Vašeho podnětu ze dne 26.8.2013 přezkoumal postup policejního orgánu, vrchní komisařky kpt. Ing. Dagmar Šandové. Dospěl jsem k závěru, že k věci bylo provedeno dostatečné šetření a rozhodnutí ve věci nezahajovat úkony trestního řízení dle § 158/3 tr. řádu, neboť se o podezření z trestného činu nejedná, je věcně správné. Rozhodnutí je založeno na právním posouzení věci. Je skutečností, že úhrada služeb zdravotní péče zdravotní pojišťovnou není plněním na základě veřejné zakázky. Základním definičním znakem veřejné zakázky je protiplnění. Toho se zdravotním pojišťovnám nedostává, ty pouze realizují úhrady zdravotních služeb jejich poskytovatelům v souladu se zák. č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění. Zdravotní pojišťovny stojí v tomto ohledu mimo oblast soutěžního práva, nejsou soutěžiteli. Tento názor je konformní i s rozhodovací praxí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (viz. například ÚOHS č.j.:R064/2006/03-10549/2006/300-Fr), ovšem i s ustálenou judikaturou Evropského soudního dvora, lze srovnat rozsudky v kauzách "FENIN" či "AOK-Bundesverband". Mgr. Jan Polanecký, v.r., státní zástupce."

Už chápete, proč byla VZP vždy cílem pro ovládnutí, proč sváděli, svádějí a budou nadále svádět boj o její postavení, a proč do ní stát sypal a nadále bude sypat veřejné peníze, zatímco o opravdové úspory ve skutečnosti nikdo z politiků nemá zájem? Je to prosté. Skrze VZP proteče každý rok na zdravotní péči něco pod 150 miliard korun a přitom jejich rozdělení nepodléhá soutěžnímu právu. Je ryze na rozhodnutí toho, koho politici instalují do funkce, s kým z jejich loutkovodičů smlouvu uzavře a s kým ne, a kolik mu za co bude platit. A to byla tato pojišťovna založena už před 21 roky.

Až zase někdo z těch bojovníků proti korupci povede svůj boj s přesvědčením, že když mu nějaký politik podepíše jakýsi kodex, bude díky tomu líp a korupce zmizí, bylo by fajn si před tou marně vynaloženou energií uvědomit, že legalizovaná krádež, tedy když je vše podle zákona, v sobě schovává daleko větší škody. Přerozdělováním zdravotního pojištění bez soutěže počínaje, dotacemi bio složek do pohonných hmot nebo podporou obnovitelných zdrojů energie zdaleka nekonče. Paradoxně má totiž klasická korupce na svém triku nakonec menší škody, než krádež odhlasovaná v parlamentu. Peníze nám primárně chybí především proto, že je politici kradou zcela legálně. Jen blbec už se dnes nechá chytit s úplatkem. Zkušení povýšili způsob jejich výdělku na zákon.

Převzato z blogu se souhlasem autora