25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Boj o finance

23.11.2013

Bude-li chtít sociální demokracie křeslo ministra financí, bude muset vládnout s někým jiným. Takovýto vzkaz poslal ČSSD prostřednictvím médií Andrej Babiš.

Potvrdil tím důležitost tohoto resortu pro hnutí ANO. Vzhledem k podnikatelskému zázemí jeho předsedy to není překvapivé. Ministerstvo financí ovlivňuje zásadním způsobem tok veřejných peněz. Má pod sebou daňovou a celní správu. Řídí finanční analytický útvar, který se například snaží mapovat podezřelé finanční transakce a bojuje proti praní špinavých peněz. To jsou všechno záležitosti, které mají dopad na podnikatelské prostředí v zemi.

S mírnou nadsázkou řečeno, šéf tohoto resortu je minimálně stejně významný jako předseda vlády. V době, kdy fungoval Nečasův kabinet, to dokonce působilo tak, že o zásadních věcech rozhodoval spíše ministr financí než premiér. Očekávaný nástupce Jiřího Rusnoka Bohuslav Sobotka si důležitost tohoto postu uvědomuje. Proto sociální demokraté v médiích tvrdí, že o křeslo ministra financí stojí rovněž oni.

Zároveň dodávají, že na personálních otázkách by právě probíhající jednání ztroskotat nemělo. Aby to byla pravda, bude muset jedna strana ustoupit. Pochopitelně k tomu nedojde v přímém přenosu před zraky médií. Ostatně o obsazení jednotlivých křesel se v zákulisí už vyjednává, byť oficiálně to představitelé jednotlivých stran popírají. Kdo uspěje v boji o finance, to bude jasnější v momentu, kdy bude rozhodnuto o obsazení funkce předsedy Poslanecké sněmovny.

Získá-li ho hnutí ANO, potom lze očekávat, že resortu financí bude šéfovat sociální demokrat. Vzhledem k hrozícímu konfliktu zájmů u Andreje Babiše by to bylo příhodnější. Zároveň by lídr hnutí ANO jen těžko přijal jiné křeslo v kabinetu. Tím by se vyřešil další problém, kterým je požadavek prezidenta republiky na předložení lustračního osvědčení od všech ministrů. Andrej Babiš se momentálně soudí o oprávněnost evidence v seznamech spolupracovníků StB. Což mimo jiné znamená, že by na Hrad nemohl dodat negativní lustrační osvědčení. Tím by se mohlo zkomplikovat jmenování vlády.

Když se to dá všechno dohromady, mohl by mít Bohuslav Sobotka pravdu, že na jménech vznik kabinetu neztroskotá.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus