29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Boj do úplného sebezničení

15.9.2006

Současná situace boje mezi ČSSD a ODS nabírá nečekaných obrátek. Poté, co předsedové obou nejsilnějších politických stran přešli na hospodské způsoby dr. Ratha, tedy označování protivníka různými diagnózami, povětšinou z oblasti psychologie, jsem nečekal že může tento zajímavý způsob poklesu úrovně české politiky ještě pokračovat. A hle. Byl jsem překvapen. Tím šibalem byl pan Paroubek, který při útocích na svého protivníka dosáhl nové mety, zatím ostatními nedosažené. Je nyní ochoten útočit stylem nechvalně známých japonských kamikadze, tedy sebezničujícím útokem, kdy cílem je zničit soupeře za jakoukoliv cenu. Přiznám se, že nedovedu nijak jinak vysvětlit otevírání kauzy dluhu firmy VAE a.s., jejímž akcionářem byl pan Topolánek.

Ve stručnosti shrnu celou kauzu. Firma VAE si vzala půjčku u První městské banky (PMB), která většinově patřila hl. m. Praha a ve které zastupoval zájmy hl. m. Prahy i pan Paroubek, který byl radním hl. m. Prahy pověřeným ekonomikou. Půjčka byla VAE poskytnuta v únoru 1999 ve výši 67,5 mil. Kč. Půjčka byla jištěna směnkou, kde směnečnými ručiteli byli akcionáři VAE. Z této půjčky VAE splatilo jen 51 mil. Kč, zbylá částka 16 mil. Kč byla vedena jako nesplacená. V roce 2002 byla PMB prodána holdingu PPF a před prodejem byla banka očištěna převedením rizikových úvěrů (a mezi takové byl počítán i úvěr firmě VAE) na hl. m. Prahu. Zde byla v účetnictví vedena jako pohledávka ve výši 16 mil. Kč. Následně byla tato pohledávka prodána firmě BB cash s.r.o. za cenu 5,5 mil. Kč (a v účetnictví hl. m. Prahy byl rozdíl veden jako ztráta ve výši cca 10,5 mil. Kč). Na smlouvě je za hl. m. Prahu, dle dostupných informací (rozhodnutí rady), podepsán pan Paroubek. Následně pohledávku firma BB cash prodává firmě Eltodo (dříve Energovod), která dle dostupných informací směnku po dohodě s VAE likviduje.

Kdyby se na celou situaci podíval někdo nezúčastněný, tak si pomyslí, že je divné, že hl. m. Praha dlužnou částku nijak nevymáhalo (nedošlo k soudnímu vymáhání) a ani nedošlo k realizaci zástavních instrumentů (nebylo požadováno proplacení směnky jejími ručiteli). Celé to v souvislosti s následným prodejem za nižší cenu (a u takto téměř 100% zajištěné pohledávky) dělá dojem velmi nestandardního postupu, který je výhodný pro dlužníka.

V souvislosti s tím, že kdo je pod nevýhodnou smlouvou na prodej podepsán a s ohledem na to, že po medializaci tohoto prodeje začne v této věci pravděpodobně probíhat šetření Policie ČR, je tato snaha ze strany ČSSD skutečně nepochopitelná. Nepokládám pana Paroubka za natolik intelektuálně ochablého, že by netušil, jaké spojitosti s jeho osobou celá kauza má, a připustil medializaci navrženou někým jiným. Domnívám se tedy, že věc nelze vysvětlit nijak jinak, než že je pan Paroubek podvědomě přesvědčen, že v politice končí a chce sebou strhnout do politického důchodu za každou cenu též Topolánka. Představa že čestný občan, pan Paroubek, vědom si své morální a občanské povinnosti, chce po mnoha letech najednou poukázat na nepravosti, bez ohledu na to, že věc může skončit i vyšetřováním jeho osoby, mi připadá velmi nepravděpodobná.