28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Bohuslavova ukolébavka

5.11.2012

Již od nepaměti konejší matky své malé děti ukolébavkami. Děti se cítí bezpečné, usnou a mámy mají alespoň trochu času pro sebe. Až potud je to vše v pořádku. V absolutním pořádku. Pokud se však do ukolébavky pouští politik strany s ambicemi vyhrát příští volby a vládnout této republice, měli bychom všichni velmi zpozornět. O co jde.

V pořadu ČT24 Interview byl na křesle hosta Bohuslav Sobotka, t. č. předseda ČSSD. Sobotka, ač velmi nerad a neochotně, po tlaku moderátorky, jak tedy bude ČSSD řešit otázku deficitu státního rozpočtu, přiznal, že se ČSSD chystá k razantnímu zvýšení daní, a to přímých. Plánuje zvýšit daně právnických osob (tj. podniků) i daně fyzických osob progresivním zdaněním příjmů. A že se v případě daní fyzických osob nebude jednat o tak zvanou "milionářskou daň", kterou plánuje Nečasův kabinet, je zřejmé. Je-li ambicí Sobotky vybrat na daních řádově o 100 miliard korun více, daně se zvýší všem příjmovým skupinám, a to i voličům ČSSD s průměrnými příjmy. Bohuslav Sobotka totiž moc dobře ví, že zvýšením daní právnickým osobám nic do státní pokladny nepřinese. Výnos daně může dokonce i klesnout různými daňovými optimalizacemi a především podniky vyšší daňovou sazbu využijí k tomu, aby optimalizovaly počty svých zaměstnanců. To, přeloženo do normální češtiny znamená, že budou šetřit na mzdových nákladech a poroste nezaměstnanost.

Jeden poznatek z diskuse s Bohuslavem Sobotkou je však k nezaplacení. Sobotka v žádném ze svých vystoupení neopomene představit program ČSSD "v kostce". Začne tím, jak by zrušil "nespravedlivé reformy" Nečasovy vlády, kam patří vše, co se podařilo za posledních šest let přeci jenom přes všechny obstrukce uzákonit. Jde o zrušení poplatků u lékaře, zrušení neplacení prvních třech dnů nemocenské, zvýšení minimální mzdy, zvýšení platů státních zaměstnanců, zvýšení důchodů atd. Tato sladká ukolébavka určená méně pozorným posluchačům a, jak Sobotka věří, hlavně jeho voličům, nás ostatní ale nesmí uspat.

Vláda ČSSD s přímou účastí KSČM, o čemž bychom již neměli vůbec pochybovat (Bohumín-Nebohumín), se prostě chystá zvýšit výdaje státního rozpočtu minimálně v řádu 100 miliard korun. Protože její plán na zvýšení daní firmám do rozpočtu nic podstatného nepřinese, většinu těchto prostředků vytáhne z kapes všech zaměstnanců. Chce-li totiž dál zvyšovat platy ve zdravotnictví a získat si přízeň odborů, zvýší i příspěvek státu za své pojištěnce a zvýší i zdravotní pojištění fyzickým osobám. Navíc se chystá "zrovnoprávnit" postavení osob samostatně výdělečně činných - drobných podnikatelů -, aby i tyto osoby platily tak, jako platí za své zaměstnance firmy. Je to ostatně dlouhodobá politika KSČM, která by ráda "zrovnoprávnila" všechny formy podnikání. Nevylučuji tedy ani to, že by vláda postbolševiků a neobolševiků mohla přistoupit i k zestátňování některých firem, o kterých prohlásí, že je považuje za "strategické".

Stále ještě zůstáváte v pohodě a klídku? Nevěříte, že to naše levice udělá? Obávám se, že můj scénář se ještě drží hodně při zemi. Pamatujme na Murphyho zákony. Jeden z nich přeci říká: "Může-li něco dopadnout špatně, dopadne to ještě hůř!"