20.4.2024 | Svátek má Marcela


POLITIKA: Bohouš a jeho počty

2.7.2013

Poslancům letos ty prázdniny nezačínají dobře. Pro mnohé to jsou navíc poslední parlamentní prázdniny. Týká se to hlavně všech poslanců Věcí veřejných, LIDEM a nezařazených. A také velké části poslanců ODS.

Dosavadní koaliční ministři se balí. S Petrem Nečasem, který podal demisi jen sám za sebe, končí i ti ostatní. Nevím, zda to je v souladu s ústavou.

Možná by nám to měla vysvětlit hlava státu. Ta nám od nástupu do funkce neustále předkládá své novátorské pohledy na ústavu. Jistě by nám ráda sdělila, zda spolu s premiérem opravdu automaticky končí i zbytek vlády. Bohužel se té hlavy nikdo nezeptal.

A tak jsme v krizi. Zdá se však, že velká část národa má krizi ráda. Těší se z faktu, že Nečasova neoblíbená vláda končí. A očekává, že přijde cosi lepšího. Už se nebude krást, korumpovat, tunelovat. No nevím. Oni snad s politiky dosavadní vládní koalice odcházejí i všichni úředníci? A také končí přerozdělování peněz vybraných erárem? A ruší se evropské dotace?

Nevím hlavně, proč by mělo cosi zásadně nového přicházet před řádným termínem voleb. Dle zákona je poslanecká sněmovna zvolena na čtyři roky. A čtyři roky ještě neuběhly. Dle všeho většina poslanců neříká, že by chtěla čtyřleté období zkrátit.

Chtějí to jen ti, kteří tuší (zřejmě oprávněně), že na předčasných volbách vydělají. Tomu rozumím. Že oni vydělají. Ale proč bych si měl myslet, že na tom vydělám i já? A kterýkoli z občanů České republiky?

Je pravděpodobné, že v následujících volbách do poslanecké sněmovny získají více hlasů, než mají teď, komunisti. A že si tak polepší. Proč by tedy neměli chtít předčasné volby?

Komunisti poberou pěkný příspěvek za hlasy získané ve volbách. A až do dalších voleb budou dostávat ze státní kasy vyšší příspěvek na činnost strany než dosud. Filip bude mít v parlamentu víc rudých kamarádů placených ze státní kasy. Budou pobírat poslanecké platy vylepšené o náhrady kdečeho a o příplatky za funkce. Budou užívat státní byty, auta. Budou si ze státních peněz platit své kanceláře. Atd.

Ne, že bych jim to přál. Ale pokud to bude jediná "daň" za existenci komunistické strany a ochotu velké části spoluobčanů ji volit, pak se to dá přežít.

Je pravděpodobné, že v následujících volbách do poslanecké sněmovny získají více hlasů sociální demokrati. Že hlavně ti si polepší. Proč by tedy oni neměli chtít volby co nejdříve?

S větším počtem hlasů získají větší prebendy. Obdobně jako komunisti. Ale ještě mnohem více. Budou vládnout. A o to jde především.

Už z jejich pojmenování – "sociální" demokrati – nám všem musí být jasné, že u nich nestojí peníze "až na prvním místě". Že jim v žádném případě nejde o peněžní zisky vyplývající z vládnutí. Že jim nejde o ministerské platy, ovládání stovek miliard ve státním rozpočtu a z evropských dotací, ze kterých se dá leccos "uloupnout" do vlastní či spřízněné kapsy. O mnoho teplých míst na ministerstvech, v různých představenstvech a dozorčích radách státních firem.

O všechno uvedené přece jde jen pravičákům. Sociálním demokratům jde vždy, zásadně a jen o prosté lidi. Těm budou sloužit do roztrhání těla, pro ty nasadí veškerou svou odbornost.

A že mají co nabídnout!

Téměř každý den můžeme sledovat brífinky sociální demokracie. Permanentně tak můžeme obdivovat ten duševní gigantismus a odbornictví Bohuslava Sobotky, Michala Haška, Lubomíra Zaorálka, Jeronýma Tejce a spol. Myšlenkového trustu socdem. Tří právníků s bohatými praktickými zkušenostmi. (Nabytými plně v ničem menším, než je politická práce!) A jednoho komunisticky orientovaného "filosofa".

Když k tomu přidáme "odborníky" Škromacha a Mládka, pak se nemáme čeho bát. Čeká nás jistě jen prosperita, růst, blahobyt. A samozřejmě - sociální spravedlnost.

Výše uvedení vysokoškolsky vzdělaní odborníci, na tiskovkách mluvící jak kniha, navíc s usměvavým nadhledem, mně však v poslední době nasadili do hlavy brouka pochybností.

Nějak mně totiž nevycházejí obyčejné, kupecké počty! Mám pocit, jakoby Bohouš, Michal, Luboš, Jeroným přes všechnu svou odbornost neuměli počítat do dvou set!

Jak jinak si vysvětlit, že Bohouš a spol. nám neustále vyprávějí, že se připravují na předčasné volby, které jsou jediným východiskem z krize? K jejich prosazení je přece potřeba 120 poslanců. A ty Bohouš a spol. nemají.

Dosavadní vládní koalice dokonce říká, že stále má většinu 101 poslance v dvousethlavé poslanecké sněmovně! A ti že předčasné volby nechtějí.

Tak jak to je? Komu věřit? Je před námi jediné východisko – předčasné volby? Nebo je i jiná cesta?

Mám dát na své znalosti počtů nabyté asi v druhé třídě základní školy? Nebo se mám slepě oddat Bohoušovi a spol.? Prostě těm, co to s námi myslí tak dobře?

Asi nechám ty obyčejné kupecké počty stranou. Ty ostatně asi nefungují vždy. Například obecná teorie relativity říká cosi o zakřivení časoprostoru. Možná říká i něco o tom, jak lze dosáhnout předčasných voleb bez dostatečného počtu poslanců.

Bohouš a spol. o tom musí něco vědět. (Luboš zejména. To je vědec už od pohledu.) Mluví o těch předčasných volbách tak přesvědčivě. Rozhodl jsem se: budu jim věřit.

Ostatně vždy jsem dobře udělal, když jsem uvěřil předsedovi ČSSD.

Například tomu pravdomluvnému, který se nikdy nemýlil. A dodnes nemýlí. Byť to sám údajně v jakési knížce zpochybňoval. Léta neomylně připravoval své nástupce, tzv. "korunní prince". A připravoval dobře. Oba byli výborní!

Proto jsem správně uvěřil jednomu z nich, když vždycky tak roztomile důležitě nakrabatil čelo a řekl, že "zdroje jsou". A ony ty zdroje fakticky stále jsou!

Správně jsem také uvěřil tomu druhému "korunnímu princi" jeho výklad o "křišťálově čistých zdrojích", které ani "nemohly být křišťálově čistější". Myslím, že jsme všichni pochopili, jak křišťálově čisté to bylo.

Dalšímu bývalému předsedovi jsem zase uvěřil, že se státní dluhy nesplácejí. Že se platí jen úroky z těch dluhů. A je to tak! Ony se ty státní dluhy skutečně nesplácejí! Pořád rostou!

Proč bych teď neměl věřit Bohuslavu Sobotkovi, že prosadí předčasné volby?

Dospěl jsem zkrátka k závěru, že ti sympatičtí chlapíci z vedení sociální demokracie ze mne a ostatních občanů České republiky nedělají pitomce. (Z čehož jsem je, přiznám se, občas trochu podezíral.) Prostě vědí víc než my ostatní, kteří netrávíme čas v Lidovém domě a v parlamentu. Kteří to nevidíme dostatečně politicky.

Tedy kupředu levá k předčasným volbám!

V Liberci dne 29.6.2013