25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Bodrý důchodce dobývá Hrad

Přímé prezidentské volbě už nikdo a nic nestojí v cestě. Václav Klaus sice loni samotné úvahy o jejím zavedení označil za "fatální chybu a omyl", ale prováděcí zákon o přímé volbě prezidenta nakonec minulý týden přece jen podepsal. O osobě Klausova nástupce tak občané rozhodnou v dvoukolové volbě v průběhu ledna příštího roku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Kužel 14.8.2012 18:49

Obchodování s Ruskem = morální vada?

Podle paní autorky zřejmě ano. Ale myslím, že mezi úspěšnými českými firmami je jen málo těch, které by nepodnikaly v Rusku či s Ruskem neobchodovaly.

M. Těhanová 14.8.2012 17:58

Bohužel, je to marnost

Pavlo, zdravím z Vysočiny. Je to neštěstí, ale bohužel, lidi mají strašně krátkou pamět a navíc si neuvědomují souvislosti. Takže opravdu mám obavy, že prezidentem bude zvolený buď pozér a exhibionista z Vysočiny, navíc chlastající, nebo leklá ryba bez názoru z Prahy.  Ze všeho, co se v našem veřejném prostoru vyskytuje a chtělo by být prezidentem se člověku svírá žaludek. Jediný člověk, který by nás pravděpodobně reprezentoval důstojně , mě připadá Marek Eben. Je to člověk inteligentní, s vlastním  myslícím mozkem , navíc, kdo ho kdy poslouchal, tak i s velkým přehledem. Škoda, že jeho nikdo neoslovil.

J. Ráž 14.8.2012 12:29

Lidé mají už plné zuby mdlých a nevýrazných osobností

čili osobností podobných evropskému "prezidentovi" van Rompuyovi  o němž Nigel Farage trefně prohlásil:  „Máte charisma mokrého hadru a vzezření nižšího bankovního úředníka“. Jako by popsal prezidentského kandidáta Fišera, že?

Když je mezi kandidáty jediná charizmatická osobnost rezonující s většinovým názorem (např. "Podporu by měl dostat jen kdo si skutečně hledá práci a ne každý nefachčenko a flákač)  o které i ti, kdo jej nemají rádi, uznávají, že jde o energického, inteligentního muže s velkým smyslem pro realitu a volič by měl volit mezi touto osobností a  kandidátem podobným leklé rybě bez jakéhokoliv  konstantního osobního názoru (Fišer), či kandidátem, který je vyslancem globální finanční chobotnice (Dlouhý), tak se nesmíme divit, že snadno zapomene i na Zemanovy becherovkové excesy, které ho proslavily jako premiéra.

L. Písařík 14.8.2012 16:41

Re: Lidé mají už plné zuby mdlých a nevýrazných osobností

Nevím proč, ale když vidím Zemana, vzpomenu  na Jelcina. Ten sice pil jen vodku, ale dokázal porazit obrovského medvěda -  Sovětský svaz. Třeba by Zeman dokázal porazit jistou nejmenovanou neoblíbenou evropskou instituci, která sídlí v jedné nejmenované, malé, leč bohaté zemi.

V. Kolman 14.8.2012 11:46

BUDEME MÍT TAKOVÉHO PRESIDENTA, JAKÉHO SI ZASLOUŽÍME

       Češi stále chodí v kruhu a silně zapomínají na minulé činy oficiálně preferovaných adeptů na úřad presidenta této republiky. To už jste všichni zapomněli na t.zv.: "oposmlouvu"???

       Což takhle zkusit někoho nového? Můj tip je Tomio Okamura. Byl-li by zvolen za presidenta, dokázali bychom světu, že se nedáme tak snadno zmanipulovat soustředěnou masáží t. zv. "masmédií" a v neposlední řadě bychom zavřeli ústa demagogickým křiklounům, kteří osočují Čechy z rasismu. 

L. Písařík 14.8.2012 16:43

Re: BUDEME MÍT TAKOVÉHO PRESIDENTA, JAKÉHO SI ZASLOUŽÍME

A bylo by to skoro, jako když američani zvolili Obamu. Ale hlasoval bych pro Okamuru, myslím, že tady se už nedá nic zkazit.

V. Mlich 14.8.2012 10:57

Je tu někdo, kdo by chtěl Fischera na hrad?

Podle průzkumů je to každý pátý, tak by jich tu mělo být dost. Můžete nějak zdůvodnit své rozhodnutí? Protože ať dělám co dělám, žádný rozumný důvod mě nenapadá.

P. Čech 14.8.2012 7:38

Natře to současné pravicové vládě???

Velmi by mne zajímalo, co je pravicového na ODS, TOP 09 a VV. Zvyšování daní? Neochota ustoupit od celostátních mzdových tabulek? Neochota byť jen přemýšlet o zásadní redukci počtu ministestev a jimi přímo řízených organizací, zabývajících se de facto  některým ze způsobů přerozdělování prostředků ze státního rozpočtu? Neustálé ustupování socialistickým křiklounům z řad odborů? Atd, atd. Pan Zeman, když už nic jiného, dokázal svého politického protivníka donutit k dohodě v zájmu fungování státu. Všechny politické strany by totiž měly mít jako hlavní prioritu toto státní fungování a nikoliv odporné politické půtky, které nic neřeší a nikdy nic řešit nebudou. Pouze zakládají korupci, nic jiného. Současný politický systém nefunguje, to je nad slunce jasnější. Je třeba jej zásadně revidovat a změnit. Nikoliv směrem k nějaké levici, pravici, levého či pravého středu ale směrem ke smysluplné spolupráci v zájmu fungování státu. Směrem ke skutečné parlamentní demokracii, kde jsou do zastupitelských orgánů svobodně a přímo voleni zástupci občanů (fyzické osoby) a nikoliv nějaké směšně menšinové spolky typu politických stran, které mohou hovořit a hájit zájmy tak max. 18% občanů.O tom to je a o tom bude i volba příštího prazidenta.

I. Schlägel 14.8.2012 8:14

Re: Natře to současné pravicové vládě???

Je ovšem otázka, zda po autentické pravicové straně vůbec existuje v Čechách dostatečně silná poptávka a zda voliči pravice vůbec vědí, co to je autentická pravice, protože u nás v tomto ohledu v podstatě neexistuje tradice, na kterou se lze odkázat a na jakou lze navázat. Ona ta ODS a TOP 09 nakonec dělá takovou politiku, aby měli vůbec šanci ve spíše levicovém Česku dostat se do parlamentu. Co se týká Vámi preferované "skutečné parlamentní demokracii" reprezentované "přímo volenými zástupci občanů", kde berete jistotu, že se o místa těchto zástupců nebudou ucházet ta samá individua, která mnohdy otřesně reprezentují současné politické strany?

P. Čech 14.8.2012 8:28

Re: Natře to současné pravicové vládě???

Tato individua, která máte na mysli, se budou o místa ucházet vždy a všude (jsou líní pracovat a dostatečně drzí na to, že chtějí vládnout), ovšem demokratický, většinový, dvoukolový volební systém jejich zvolení neumožní. Navíc, toto budou muset brát v úvahu ti (i politické strany), kteří kandidáty navrhují. Budou muset navrhovat ty nejlepší z nás a nikoliv nejhorší, zato však loajální, jako je tomu dnes. Celý systém musí být doplněn o odvolatelnost poslanců během jejich mandátu jejich voliči. Žádný kandidát, umístěný na volitelném místě kandidátky nebude mít 90% jistotu, že bude zvolen.

I. Schlägel 14.8.2012 8:44

Re: Natře to současné pravicové vládě???

Celá Vaše poctivá myšlenka má jednu vadu na kráse, která je zároveň i nejslabším článkem řetězu. Tou vadou je slabá úroveň samotného českého voliče. Bez inteligentního, vzdělaného voliče, který svůj stát nevidí jako svého zaopatřovatele, je Váš vysněný systém neuskutečnitelný. A kdyby tu takový volič byl přítomen, projevilo by se to jistě i v současném nedokonalém systému. Říkáte, že ..."Budou muset navrhovat ty nejlepší z nás a nikoliv nejhorší"... Jak k tomu voliče chcete donutit a jak chcete donutit ty "nejhorší z nás", aby nekandidovali kamkoliv. A jak vlastně ten systém chcete změnit, když to jde pouze pomocí zákonů, který produkuje a schvaluje systém současný?

P. Čech 14.8.2012 9:06

Re: Natře to současné pravicové vládě???

Kdyby tu takový volič byl přítomen? Otázku poněkud obrátím. Kdyby tu takový systém byl přítomen? Takový systém by m.j. kultivoval i voliče. Příkladem budiž Švýcarsko. Když tvořilo svůj systém, dozajista mělo voliče stejné, jako jsou dnes u nás. Pouze správný a dobrý systém z nich vychoval odpovědné občany. Občany v občanském státě, kteří ve své většině (nadpolovičním počtu) vědí, že býti odpovědným se nakonec vyplatí. Aby mohl někdo někam kandidovat, musí je nejprve někdo navrhnout. Je sice pravdou, že v demokratickém systému může navrhnout sám sebe, ovšem většinový dvoukolový volební systém uvede vše na pravou míru. I v tomto systému však může dojít k omylům.Proto musí vedle tohoto volebního systému existovat institut obecného referenda, sloužící k odhalování a nastolování vlády a moci většiny občanů. Nic však není dokonalé a i zde může dojít k omylům. Institut referenda však může vše napravit. Jak změnit současný nedemokratický a diktátorský systém moci politických stran nad občany je možno jedině novou demokratickou revolucí. Politické strany spolu s jejich ovčany se dozajista dobrovolně své menšinové moci nevzdají. Politické strany nedovolí moci zákonodárné takovou změnu provést.

I. Schlägel 14.8.2012 12:17

Re: Natře to současné pravicové vládě???

Pane Čechu, k tomu systému dojdeme, až budeme mít lidi, kteří ho budou chtít zrealizovat, a v tom jim nebudou překážet voliči, kteří by raději dali přednost politikům dnešního ražení. Systém tvoří lidé, nefunguje to tak, že do Čech necháte importovat švýcarský systém a Češi začnou rázem zastávat podobné hodnoty a mít podobné návyky jako Švýcaři. Ti si potřebovali ke svému kultivovanému prostředí prožít několik set let kontinuálního, civilizovaného vývoje. Tak že Vaše "kdyby tu byl takový systém přítomen?" v životě neplatí. Znovu, systém je tvořen stávajícími voliči a stávajícími politiky a jejich stávajícími kulturními návyky. Žádný člověk nepřekročí svůj stín, platí to i pro státy a věřte, čeká nás ještě hodně dlouhá cesta, než v Čechách vznikne civilizovaný prostor podobný švýcarskému. Evoluci nepřečůráte.

P. Čech 14.8.2012 12:54

Re: Natře to současné pravicové vládě???

V žádném případě nechci přečůrávat evoluci. Ovšem mimo evoluci zde existuje i revoluce, tedy rychlá změna, obvykle násilná. Nesouhlasím s Vámi v tom smyslu, že před 200 lety měli Švýcaři kultivované a odpovědné lidi, kteří tvořili jejich systém. Oni totiž stvořili systém a občané se postupně našli. Jakmile zjistili, že onen systém je dobrý a životaschopný, rychle se mu přizpůsobili. Říkám-li rychle, nemyslím ze dne na den. Všchno nějakou dobu trvá. I to, že současný systém je špatný (nejen u nás), zjišťují občané 10-20 let i více. Poslouchal-li jste před časem v televizi prof Zeleného věděl byste, že na západ od našich hranic již občané pochopili, že k prosazování své demokratické moci nepotřebují prostředníka typu politické strany. Pochopili, že si mohou vládnout sami a přímo. Systémů k tomu mají na výběr několik. U nás to zatím ještě dost ovčanů nepochopilo. Oni jsou totiž líní myslet a hlavně něco smysluplného konat. Jsou zvyklí, že za ně někdo (rozuměj politické strany) myslí a koná. To, že tak rezignují na svou svobodu je netrápí. Vyhovuje jim být otroky systému.

Z. Rychlý 14.8.2012 11:27

Re: Natře to současné pravicové vládě???

Podle Vašich dřívějších teorií by se na hrad dostal člověk s 19% podporou. A 81% občanů s tím podle Vás nesouhlasí. U parlamentních voleb tento argument používáte. U volby presidenta Vám to nebude vadit ?

I. Schlägel 14.8.2012 12:20

Re: Natře to současné pravicové vládě???

Pokud zvítězí favorit pana Čecha, tak by to panu Čechovi vadit nemuselo. Otázka, co na to Češi ? ;-)

P. Čech 14.8.2012 13:00

Re: Natře to současné pravicové vládě???

Zatím nemám favorita. Zato vím, koho volit nebudu. Určitě to nebude kandidát nějaké politické strany a paní Bobošíková, která pro svůj prospěch je ochotna se spřáhnout s komunisty. Nebude to ani pan Fisher, který krom toho, že je "bývalým" komunistou, je příliš zbabělý, aby mohl cokoliv prosazovat. Prokázal to dostatečně, když při sestavování vlády podlézal politickým stranám, ikdyž nemusel.

I. Schlägel 14.8.2012 13:38

Re: Natře to současné pravicové vládě???

No, jsem na tom podobně, tak že asi zůstanu doma. Chtěli jsme přímou volbu, máme ji mít...

Z. Rychlý 15.8.2012 10:54

Re: Natře to současné pravicové vládě???

S Vašimi názory naprosto souhlasím. Revoluce pana Čecha jsou výkřiky do tmy.Jak česká, tak švýcarská mentalita jsou z větší části produktem geopolitickým. Kdyby Švýcarsko leželo na trasách všech možných vojenských tažení jako my, taky by možná měli jinou mentaitu. Na nás Češích je vůbec zázrak, že jsme přežili se svým jazykem a kulturou. A to by asi bez určité míry lokajství, která v nás na rozdíl od Švejcarů je, nešlo.  

Volič je klíčem - volič, který ví, co chce, toho nakonec dosáhne ať je demokratický systém nastavený jak chce.

V našich podmínkách by možná stačilo, kdyby volič požadoval po svých favoritech prosazení:

1. zákona o financování politických stran včetně transparentních účtů. 2. zákon o postavení a financování zaměstnanců veřejné správy.

Už jen tyto dva zákony by umravnily prostředí. Nedělám si iluze, že fikaní poslanci by nevymysleli jak tyto zákony obelstít, ale měli by to složitější. Ještě bych chtěl volební zákon s možností NOTA (bílý lístek), ale to už by bylo navíc. A toto by pro začátek docela stačilo. Tohle by voliči měli tvrdě vyžadovat po svých favoritech a jejich ostatní omáčkovité kecy nechat ležet ladem. A v příštích volbách trestat za nesplnění slibů systematickou ignorancí své favorizované strany.

J. Urban 14.8.2012 7:14

Bodrý? To by snad mělo být

v uvozovkách! Spíš arogantní, sprostý a vypitý.