20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Blbá nálada

Už je to skoro patnáct let, co Václav Havel pojmenoval psychický stav velké části české společnosti jako blbá nálada. Této nálady jsme se ještě nezbavili. Mění se pomalu v naštvanost a posléze v rezignaci a cynismus odlehčovaný černým humorem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Ondys 24.6.2012 18:45

:)))))) To je těžký...

Už snad Camus popisoval epizodu z Čech, kdy se inkognito vrátil bohatý našinec po desítkách let v zahraničí. Ubytoval se v hostinci své manželky a dcery s tím, že ráno odhalí svou totožnost, aby je potěšil svým úspěchem mezi cizinci a podělil se o skvělou budoucnost, ale udělal malou chybu, že zapomněl, jak se u nás zachází s tajemnými dobrodinci. Ve spánku ho matka s dcerou zavraždily a oloupily o vše, co při sobě zrovna měl...

B. Rybák 25.6.2012 15:26

Re: :)))))) To je těžký...

A Shakespeare si (vy)myslel, že máme moře a pan A.B.Breivik si podle renomovaných turistických průvodců myslel, že se u nás snadno seženou zbraně (pak je sehnal v Norsku).

Oni o nás v zahraničí téměř nic nevědí. To je nepřímý důkaz toho, že jsme převážně slušní lidé.

J. Dvořák 24.6.2012 10:14

No jo,ale

na zachraňování nejsou lidi !

I. Malypetr 24.6.2012 9:33

dokola...

Proč intelektuálové stále vymýšlí jak to zařídit lépe tu s voliči,či stranami.Správa věcí veřejných od obce po zákonodárný sbor,je obyčejné zaměstnání úředního charakteru.Přece si nevolíme lékaře,řidiče autobusu či řezníka.Já nechci aby mé věci spravovala nějaká strana.Vysoká škola státní správy může chrlit každých pět let kvantum nadaných ůředníkú.Pěkně od píky,karierní postup,platové třídy,zvyšování kvalifikace,a trestní i hmotná zodpovědnost jako u nás obyčejných smrtelníků.A je to.Jaký strany pořád,jaký volby pořád,co je mi do toho?

M. Prokop 23.6.2012 21:29

Lituji pane Vinaři,

formální pravidla o x letech na nějakém stupni nevylepší ani voliče, ani volené.

Tam je problém.

M. Bílý 23.6.2012 22:07

Ona sama ne, pane Prokope (21:29) ale jsou jednou z mnoha podmínek pro dobrý chod politikovy činnosti. Protože se dnes na tuto logickou posloupnost nedbá, tak ji autor připomíná. Já s ním souhlasím.

P. Čech 24.6.2012 8:12

Re: Lituji pane Vinaři,

Voliče není třeba vylepšovat. Ti jsou v daném čase dáni. Vylepšovat lze občany a to změnou systému v němž žijí a projevují se. I nedokonalý občan se v dobrém systému může projevit smysluplně, zatímco dokonalý občan ve špatném systému, pokud se mu musí podřídit, nemá naději.

J. Kanioková 23.6.2012 17:43

Docela se Vám to, autore, podařilo popsat dobře.. Souhlasím s většinou názorů..

Ale jen na okraj k myšlence - "...co Václav Havel pojmenoval psychický stav velké části české společnosti jako blbá nálada."..

K tomu jen tolik, že on sám a jeho parta se o to zasloužili velkou měrou! Rodící se demokratickou společnost spíš štěpili (i když nejen oni) - http://jdem.cz/vnpj7

J. Krejčí 23.6.2012 16:18

Pane autore, nevím

od kolika let mohou být voleni obecní a krajští zastupitelé, ale do Poslanecké sněmovny mohou být už nyní voleni lidé od 21 let. Nevím kde by jednotlivé strany sehnaly potřebný počet kandidátů do jednotlivých zastupitelských orgánů, kdyby měli splňovat Vaše kriteria. Můžete mi to sdělit?

J. Urban 23.6.2012 10:51

Demokracie v ČR zachází na úbytě

a navíc je jí neustále pouštěno žilou. To se nedá ustát věčně, když navíc všechny "bratrské" státy mají více či méně podobné potíže. Nacházíme se před katarzí, která může buď vyústit v Evropu nové kvality (méně pravděpodobné) nebo v její zánik - potažmo ovládnutí čínským či arabským hegemonem.

P. Čech 23.6.2012 8:16

Nehledejme jiné než demokratické cesty!

Máte naprostou pravdu. V mnoha případech však je i revoluce demokratickou cestou. Zvláště tam, kde demokracie absentuje - v České republice.

M. Bílý 23.6.2012 16:57

Abychom si to ujasnili, pane Čechu (08:16) pokládáte Pinochetův postup (nesporně úspěšný) při změně poměrů v Chile za revoluční?

P. Čech 23.6.2012 19:05

Re: Abychom si to ujasnili, pane Čechu (08:16) pokládáte Pinochetův postup (nesporně úspěšný) při změně poměrů v Chile za revoluční?

Jakákoliv rychlá změna je revoluční. Pakliže je navíc změnou k lepšímu a navíc úspěšnou, je chvályhodnou.

P. Čech 23.6.2012 8:10

Vše tam patří, i ta defenestrace.

Posloupnost nálad a dějů ve společnosti, kde vládne menšina, představovaná vůlí politických stran je zákonitá, vždy se dostavující  a následná. Revoluce, euforie, radost, střízlivění, prozření, zklamání, rezignace, naštvanost, zhnusení politikou, hněv, revoluce. Co myslíte, v kterém stádiu dějů se nyní nacházíme? Ona totiž ta defenestrace je součástí revoluce.

P. Pavlovský 23.6.2012 0:31

Kdo se nejdřív neuživil "normálně",

nemá v politice co pohledávat. Tak chápu autora a souhlasím s ním. Politici, kteří se zprofesionalizovali rovnou ze školních škamen a nikdy jinak, mě štvou, a to stejně S. Gross jako M. Benda.

Omezit ale pasívní volební právo, jak autor navrhuje  je nejnom zákonně neprůchodné, ale i nedobré, vylévá to dítě s vaničkou. Zvláště pokud jde o senátory by bylo nesmyslné, aby na ně mohl kandidovat jenom ten, kdo už má zkušenosti v politice. Naopak, je výtečné, že se senátory stávají i celoživotní nepolitikové, kteří ve svém občanském oboru něco dokázali!

P. Čech 23.6.2012 8:13

Re: Kdo se nejdřív neuživil "normálně",

Ono jich je daleko více. Nečas, Kalousek, Březina a mnozí další.

P. Pavlovský 23.6.2012 9:20

Re: Kdo se nejdřív neuživil "normálně",

Nejste dobře informován:

M.Kalousek vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, kde v roce 1984 získal titul inženýra. Od roku 1984 do roku 1990 pracoval jako technolog a vedoucí investičního útvaru ve výrobním podniku Mitas Praha n.p.

V roce 1984 se stal členem Československé strany lidové v Praze 10. Od roku 1990 byl zaměstnán jako poradce, později vedoucí odborného útvaru místopředsedy vlády.

Eo ipso, profesionálním politikem se stal až po té, co nejenom vystudoval zcela nepolitický obor (žádná politologie a pod.), ale i po té, co se dalších 10 let se živil v občanském zaměstmání - technolog, úředník.

Oproti tomu třeba M. Benda zasedl do parlamentu ještě jako začínající student práv a je tam dodnes. 

R. Jonák 23.6.2012 11:19

Re: Kdo se nejdřív neuživil "normálně",

Máte sice pravdu co se týká toho co vystudoval a dál dělal, ale je zajímavé, že od té doby co je v politice se především zabývá financemi, takže jako chemik k tomu má všechny předpoklady neníliž pravda.

P. Pavlovský 23.6.2012 11:37

Re: Kdo se nejdřív neuživil "normálně",

Ministr je politik, není od toho, aby byl odborníkem v daném resortu. Ministr zemědělství nemusí být zemědělcem, ministr obrany dokonce nemá být voják, ministr zdravotnictví nemusí být lékař a ministr zahraničí bývalý diplomat. Na západě je zcela běžné, že politik, který je v jedné vládě úspěšným ministrem toho, je v jiné vládě neméně úspešným ministrem onoho.

Kupříkladu za 20 let trvání ČR jsme měli už přes 10 ministrů kultury. Pokud to byli umělci z povolání -  Riedelbauch, Třeštíková, Stropnický, Uhde, Lukeš (sice teatrolog, ale též překladatel Shakespeara i amerických dramatiků) - nepočínali si o nic lépe než ti, kteří umělcové nebyli, mnohdy i hůř Jandák, Štěpánek. Nejlepší byl zajisté elitní novinář Tigrid.

Uzavírám: vzdělání a praxe v oboru, týkajícím se příslušného rezortu, není v demokratickém režimu nutným předpokladem kvalitního ministra, někdy je kvůli přirozeným osoním vazbám z minulosti dokonce i na škodu.

Kupř. ministr zěmědělství nemá být reprezentantem zěmědělců, jak si mnozi z nich představují, ale reprezentantem zájmů všech občanů - někdy i proti těm zemědělcům.

Totéž platí o vnitru a policistech, školství a učitelích, zdravotnictví a lékařích, obraně a vojácích atd. Ministr není odborář!

K. Oldřich 23.6.2012 12:28

Re: Kdo se nejdřív neuživil "normálně",

Jen maličkost. Paní Třeštíkovou bych do toho nezatahoval. Vzpomeňte si. Po jmenování vstoupila do prostor ministerstva, rozhlédla se, uviděla a odporoučela se.

P. Pavlovský 23.6.2012 12:45

Re: Kdo se nejdřív neuživil "normálně",

Kdyby byla paní tTřeštíková poněkud soudnější, tak si tuto traumatizující zkušenost mohla ušetřit; věděla by, že bez sebemenších zkušeností v politce a ve vysoké obzvlášť na funkci nemá.

V tom je právě rozdíl funkce ministerské od funkce poslanecké. Na senátorku by paní režisérka klidně kandidovat mohla, tam není předchozí politická zkušenost nutná. Ministr ale není poslanec, je to vrcholný politický úředník, a proto musí politiku umět. Když to neumí, dopadne jako Parkanová.

Jestliže pan Vinař požaduje pro politické funkce předchozí zkušenost s funkcemi nižšími, platí to pro funkce ve vládě na prvním místě.

K. Oldřich 23.6.2012 13:37

Re: Kdo se nejdřív neuživil "normálně",

Řekl bych, že paní Třeštíková dost soudnosti projevila právě tím, že funkci ve velmi krátké době složila. Nebylo to jen tak. Najděte si její zdůvodnění. Ovšem, že o tom, kdo kam může kandidovat rozhodujete Vy, jsem nevěděl. Rovněž to, že ministr není poslanec je pro mě absolutní novinka.

J. Kanioková 23.6.2012 16:49

Pan Pavlovský to popsal naprosto přesně ! Souhlasím..

P. Čech 23.6.2012 19:25

Re: Kdo se nejdřív neuživil "normálně",

To je právě ten zásadní omyl českého systému (demokracií jej při nejlepší vůli nazvat nemohu). Máte pravdu, ale jen poloviční. Ona totiž mnohá ministerstva ( kultury, školství a tělovýchovy,místní rozvoj, průmyslu a obchodu, zemědělství, zdravotnictví, dopravy) jsou zbytečná, jejich kompetence mohou bez problémů převzít kraje a je možno je okamžitě zrušit bez náhrady. V případě ostatních ministerstev, tak aby tato fungovala, je nutné, aby je řídili odborníci. Podíváte-li se na funkčnost a fungování ministerstev od roku 1918 v případě, že je "řídili" politici, zjistíte velice rychle, že ona ministerstva nefungovala a nebo fungovala špatně. Byla-li řízena odborníkem, obvykle fungovala docela DOBŘE. Ideální by bylo, kdyby politici neřídili nic, protože obvykle na řízení čehokoliv nejsou vybaveni. Vybaveni myslím po všech stránkách. Jejich jedinou "předností" totiž je loajalita ke své straně a podle její míry jsou stranami vyzdvihováni a zásluhou poměrného volebního systému i voleni. V zastupitelské demokracii má být stát řízen zástupci občanů, fyzickými osobami, volenými přímo a svobodně. Bez jakéhokoliv vlivu politických stran, které mají a mohou pouze navrhovat kandidáty. Nic více a nic méně.  Kandidáti musí být voleni napříč politickým spektrem přímo a nikoliv přes politické strany, jinak se nejedná o volby svobodné.

M. Prokop 23.6.2012 21:33

Re: Kdo se nejdřív neuživil "normálně",

Pokud si pletete politické a odborné řízení, není naděje na jakékoliv zlepšení.

Kandidáti mohou být voleni napříč spektrem bez účasti stran, ale to jen vyměníte jedny problémy za jiné problémy.

Blbost voličů to neřeší vůbec.

P. Čech 24.6.2012 8:07

Re: Kdo se nejdřív neuživil "normálně",

Myslím si pravý opak. Politické "řízení" totiž vůbec za řízení nepovažuji. Politicky řídit lze snad jen politické strany, nikoliv odborná ministerstva. Stále totiž pokračuje názor z dob socialismu, že řídit ministerstva a i jejich nižší útvary politiky je možné a nutné. Jak to potom vypadá vidíme dnes a denně, stejně, jako to vypadalo v době před listopadem 1989. Ministerstva mají řídit odborníci a politici nechť řídí své strany, když už řídit musí. Nedopadne to jinak, než když "řídí" stát.

P. Kersch 24.6.2012 18:36

Re: Kdo se nejdřív neuživil "normálně",

Inženýr chemie musí mít základní vědomosti z mikroekonomiky i národního hospodářství, má k tomu předepsáno během studia na VŠCHT několik zápočtů a zkoušek. Kromě toho u chemiků jsou tyto ekonomické znalosti důležité, protože chemie zasahuje významně i do nechemických oborů: stavitelství, elektronika, automobily, bezpečnost a hygiena práce, ekologie, ochrana životního prostředí, strojírenství (vše bez pořadí důležitosti).

P. Čech 23.6.2012 11:20

Re: Kdo se nejdřív neuživil "normálně",

Byl zaměstnán v n.p. Mitas. to ještě neznamená, že tam pracoval. Především byl členem politické strany Národní fronty a kolaboroval tak s komunisty. Když získal titul inženýra v roce 1984, pak vám dále ty roky nějak nevycházejí.Poradce či vedoucí odborného útvaru místopředsedy vlády je funkce politická. Dodnes jsou funkce až do vedoucích oddělení na úřadu vlády a všech ministerstvech obsazovány podle politické příslušnosti. Povětšinou. Osobně nerozlišuji příliš mezi profesionálními a neprofesionálními politiky. Všechno jsou to politici, tedy opovrženíhodní jedinci, neschopní se uživit občanským povoláním. Lidé pro peníze všehoschopní Slovo "politik" se už dávno stalo vulgaritou a slovem sprostým v očích naprosté většiny společnosti. Společnost si však nechá kálet na hlavu jen do určité míry. Jde jen o to, na jaké úrovni oné hranice se nyní nacházíme.

J. Kanioková 23.6.2012 16:51

.."Osobně nerozlišuji příliš mezi profesionálními a neprofesionálními politiky. Všechno jsou to politici, tedy opovrženíhodní jedinci, neschopní se uživit občanským povoláním"..

Proč? Jak to víte, že jsou neschopní se živit jinak?

Hle, paušalizace demokrata...

P. Čech 23.6.2012 19:36

Re: .."Osobně nerozlišuji příliš mezi profesionálními a neprofesionálními politiky. Všechno jsou to politici, tedy opovrženíhodní jedinci, neschopní se uživit občanským povoláním"..

Několik jich osobně znám a vím, jak byli "úspěšní" v občanském životě. Na politiku se dali proto, že dokázali docela dobře žvanit o ničem. Tím se ovšem dá živit pouze v politice. Zjistili, že úrovní svých znalostí nikdy nedosáhnou průměrného platu a vstoupili tedy do nějaké strany. Zde byli této straně loajální a ona je vyzdvihla. Volební systém, platný v ČR zajistil jejich zvolení do poslaneckých funkcí. Zde opět nehájí zájmy "všeho lidu" jak slíbili svým ústavním slibem, ale zájmy svých stran.Strany je za to drží ve funkcích poslanců a ministrů, kde nenesou vůči občanům ani státu naprosto žádnou zodpovědnost. Svou nezodpovědnou a diletantskou politikou se zasloužili o nevídané zadlužení státu. To vše proto, že nic pořádně neumí a hlavně proto, že nedodrtžují ústavu. Svůj mandát nevykonávají v zájmu všeho lidu, jak jim ústava káže, ale v zájmu svých stran. Taková je naprostá většina poslanců a ministrů.